Viisi eri rytmiä – mikä sinä olet?

Jokaisesta kirjasta kolahtaa joku kohta yli muiden. Basam Booksin kustantaman Donna Edenin kirjasta Tasapainota kehosi energiat sain upeita oivalluksia itsestäni ja lapsistani, kun tunnistin meidän rytmimme.

Meihin sisältyy kaikki viisi vuodenaikaa, mutta yksi vuodenaika ja usein sitä seuraava vuodenajan rytmi on meille se ominaisin.

Ihmiset, ympäristöt ja aktiviteetit, joiden rytmi vastaa omaamme, ovat meille helppoja. Ne, jotka eivät, ovat haastavampia, mutta myös rikastuttavampia, koska niiden vaikutus laajentaa näkökulmaamme ja heiltä opimme myös muista rytmeistä. Moni kesä-ihminen huomaa valinneensa puolisokseen talvi-ihmisen. Moni talvi-ihminen ymmärtää miksi kesä-lapsen kanssa tuntuu olevan napit vastakkain. Moni talvi-ihmisen puoliso ymmärtää nyt rakkaansa jatkuvan väsymyksen paremmin… kevätpuolisolle tämä ymmärrys ei tullut luonnostaan, hän kun pursuaa energiaa!

Kullakin rytmillä on heikkoutensa sekä vahvuutensa. Tasapainoa tälläkin metodilla haetaan. Ilmennätkö voimallisesti rytmiäsi, vai oletko luisunut liikaa rytmisi voimattomuuteen? Elämäntapamme heijastelee tapaa, jolla lapsuudenperheemme tuki tai oli tukematta luontaista rytmiämme. Jos määrätietoinen ja elämää pursuava kevät-lapsi tukahdutetaan ja häntä käsketään “käyttäytymään”, seuraa vihainen uhmakkuus sekä joustamattomuus. Lapsia, joiden ensisijainen rytmi tunnistetaan ja sitä tuetaan, kasvaa aikuisia, jotka ilmaisevat rytmiään myönteisessä muodossa.

Alla olevasta tiivistelmästä vuodenaikojen hyvistä ja huonoista puolista voit tunnistaa omasi sekä perheenjäsentesi rytmit.

37907571_s

TALVI: Edustaa siementä, alkiota, mahdollisuutta, valmiutta puhjeta esiin. Tuoreita näkökulmia ja lapsenomaista innostusta. Naurua ja hulluttelua. Paljon ideoita ja projekteja liikkeelle. Rytmi on hidas, sillä saa vain vähän valoa. Vetäytyy omiin oloihin ja uudistuu kuin talviunta nukkuva karhu. Syvämietteinen. Puhe hidasta ja virtaavaa. Kävely kiireetöntä ja eleganttia. Rohkea.

Asioita ei viedä loppuun asti. Puuttuu suunta tai motivaatio. Edellyttää erikoishuomiota, voi olla narsismia. Pitää hukuttaa rakkauteen. Tarvitsee äidin hoivaa. Jos jää ilman hoivaa ja rakkautta, muuttuu kylmäksi, sulkeutuneeksi ja pelokkaaksi. Stressitunne on pelko. Pelkää ottaa uusia askelia ja sitoutua. Pohtii asioita perusteellisesti. Jos talvi on voimaton eikä pääse kokoamaan voimavarojaan, hänen kehonsa ilmoittaa tästä munuais- ja virtsarakkovaivoilla.

Kypsyessään talven pelko muuttuu viisaaksi ja arvostelukykyiseksi harkitsevaisuudeksi.

27439588_s

KEVÄT: Taimi joka puskee ylös. Rytmiä on mahdotonta pysäyttää. Itsepintainen. Ottaa voimakkaasti kantaa asioihin. Vahvoja näkemyksiä. Innostaa toisia. Näkee totuuden. Itsevarma ja loistaa kriisissä. Pettämätön ajoitus. Kyky tuoda itseä esille ja organisoida asioita. Hyvä arvostelukyky ja viisaat päätökset. Puhe iskevää ja nopeaa, kuten kävelykin.

Itseluottamus on vaarana muuttua ylimielisyydeksi. Jämäkkyys voi olla joustamatonta mukavuudenhalua. Voi tuomita ne, jotka eivät allekirjoita hänen totuuttaan. Turhautuu muiden uskomuksista ja toiminnasta. Stressintunne viha. Jos kevät on huonoissa energioissa eikä ota kantaa asioihin, hänen kehonsa ilmoittaa tästä sappirakko- ja maksavaivoilla.

Kypsyessään kevään viha muuttuu viisaaksi ja terveeksi määrätietoisuudeksi.

25392722_s

KESÄ: Kaikkialla samaan aikaan. Ideoiden toteutumista, iloa, nuoruuden säteilyä, valloittavaa sydämellä elämistä. Empaattinen ja joustava. Hyvä kommunikoinnissa ja yhteistyössä muiden kanssa. Karismaattinen taikuri, auttaa muita uskomaan itseensä ja vapautumaan rajoituksistaan. Puhe nauravaa, kävely hyppivää. Kiihkeä ja iloinen. Haluaa nauttia eikä ponnistella.

Jää koukkuun huumaan; rakkauden, henkisyyyden, seksin, huumeiden. Paniikki jos kaikki eivät ole onnellisia. Vaikea laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Antaa koko sydämestään, kunnes ei ole mitään annettavaa. Uupuu taakkansa alle. Auringon alta ei huomaa pimeää, kielteistä eikä vaarallista. Jos kesä on huonoissa energioissa eikä pääse nauttimaan hetkestä, hänen kehonsa ilmoittaa tästä ohutsuoli- ja sydänvaivoilla.

Kypsyessään kesän innostus, intohimo ja ihastus muuttuu arvostelukykyiseksi rakkaudeksi.

34052121_s

INTIAANIKESÄ: Muutoksen rytmi. Nykyhetkessä yhdistyy sekä menneisyys että tulevaisuus. Osaa odottaa kärsivällisesti. Oikeudenmukainen. Pysyy vakaana samalla kun ravitsee ympäristön muutoksia. Antaa tukea ja luottavaisuutta muille. Huokuu myötätuntoa. Tuo tasapainoa kaaokseen, rauhaa uhatuille, suojaa eksyneille. Puhe laulavan sointuinen ja lepertelevä. Kävely rentoa ja lyyristä.

Pakonomainen tarve auttaa toisia pysymään mukavuusalueellaan, saattaa estää muita kasvamasta. Huolehtii liikaa muista. Tukahduttaa toisen kasvun paapomalla ja ylisuojelemalla. Taitava auttamaan muita sisäistämään opetuksia mutta ei ymmärrä niitä itse. Sydäntä särkevä kysymys: “Koska on minun aikani?” Stressitunne läheisriippuvainen myötätunto. Jos intiaanikesä on voimaton, eikä pääse sisäistämään kokemuksiaan, hänen kehonsa ilmoittaa tästä vatsa- ja pernavaivoilla.

Marttyyriys voi kypsyä viisaaksi ja tasapainoiseksi myötätunnoksi.

33565326_s

SYKSY: Pidättyväinen mutta seesteinen, karu, mutta arvokas. Edustaa loppuun saattamista. Merkityksellinen ja rauhallinen. Kyky ammentaa totuuksia kokemuksistaan ja soveltaa niitä. Tavoittelee täydellisyyttä, suuria saavutuksia ja mallituloksia. Näkee, mitä on tarpeen tapahtua ja on motivoitunut saamaan sen aikaan. Todellinen, puhdas ja tavoite on korkeimmassa hyvässä. Hävittää epäpuhtaudet. Tuntee myötätuntoa maailman surulle. Lempeä, rehellinen ja tinkimätön. Kyky ilmaista itseä selkeästi. Kiire löytää merkitystä. Puheessa itkuinen kaiku. Kävely ryhdikästä. Mietteliäs.

Altis synkistymään ja masentumaan. Pidättyväinen ja kuiva jos kaihtaa hauskanpitoa. Ankea ja kylmäkiskoinen. Ei pysty antautumaan muutokselle, koska arvioi tilannetta yhä uudelleen ja uudelleen. Ottaa itselleen raskaita tehtäviä. Stressintunne on suru. Jos syksy on huonoissa energioissa eikä päästä irti vanhasta, hänen kehonsa voi ilmoittaa tästä keuhko- ja paksusuolivaivoilla.

Kypsyessään suru voi muuttua koko elämän kierron syväksi ymmärtämiseksi – rauhaksi elämän ja kuoleman kanssa.

 

Ensisijainen rytmi ilmenee meistä tavastamme kävellä, puhua, miltä kuulostamme ja näytämme, miten tunnemme, toimimme ja reagoimme. Jos tiedostamme omamme sekä muiden rytmin, pystymme ymmärtämään heitä paremmin. Voimme olla myötätuntoisempia ja varsinkin vanhempina ja puolisoina voimme muokata käyttäytymistämme toista kohtaan heidän rytmiään ymmärtäen ja tukien. Meillä kaikilla on oma, luontainen rytmimme, mutta tarkoituksenamme on hyväksyä lopulta kaikki vuodenajat osaksi tasapainoista olemustamme.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image