Surukin saa olla läsnä tänä jouluna – kannattelethan itseäsi myötätunnolla

Minun rakas Eeva-mummuni kuoli jouluaattona, kun olin 13-vuotias. Hän oli köyhä, mutta oli ostanut minulle lahjaksi kultaisen ketjun, jonka sain kuollinuutisten jälkeen. Olin esiteini, ja minulla ei ollut ollut aikaa käydä katsomassa häntä sairaalassa koko syksynä. Hän ei pyytänyt sitä, lähetti aina vain terveiset äidin kautta. Muistan tämän surun joka joulu. Se oli minulle suuri opetus läheisten muistamisesta.

Tänä jouluna monet meistä eivät voi olla läheistensä luona. Jotkut joutuvat viettämään yksinäistä joulua useamminkin. Se voi tuoda surua ja pettymystä. Kun kohtaat surun, niin usein kaikki vanhatkin suremattomat asiat nousevat pintaan.

Suru on luonnollinen reaktio, kun kohtaamme pettymyksiä ja menetyksiä. Se kertoo siitä, että joku asia on meille tärkeä. Se on luonnon tapa auttaa meitä.

Usein opittu reaktiomme on se, että yritämme kovettaa itsemme, puremme hammasta, yritämme olla välittämättä. Olemme vihaisia itsellemme tai häpeämme näitä tunteita. Muistutamme itseämme, että monella muulla on varmasti huonommin. Vaikka se olisikin totta, niin rakastava teko itseämme kohtaan on myötätunto. Kun annamme itsemme kokea surun ja hyväksymme sen, olemme valmiita lähtemään taas eteenpäin. Kyyneleet sulattavat sydämen muurit.

Ensiksi löydä sisältäsi kohta, missä tunnet olevasi turvassa tai omassa voimassasi. Tämä auttaa, että suru ei kaappaa sinua mukaansa hyökyaallon lailla. Anna itsesi tuntea. Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan, kun kannattelet surua sisälläsi. Jos mahdollista, ilmaise sitä ääneen.

Toiseksi, mitä tahansa askareita sinulla liittyykään jouluun, hidasta ja tee vähemmän. Keskity pieniin positiivisiin kokemuksiin, jotka ovat läsnä: kauniit joulukoristeet ja kynttilät, hyvät tuoksut jouluruuista ja joululaulut, jos olet niiden ystävä. Katso, kuuntele, haista, maista, pysähdy näihin aistimuksiin ainakin 10 sekuntia, jotta ne ehtivät imeytyä aivoihisi ja hermostoosi. Näin pystyt muutamaan sisäisiä tuntemuksiasi ja tunteitasi. Kun valitset keskittyä positiivisiin kokemuksiin, vahvistat hyvää oloa itsessäsi.

Kaunista ja rauhallista joulua, yhdessä tai yksin!

Kuva: Unsplash/ Valentin Petkov


Naisen voimasta, aistillisuudesta ja kukoistuksesta voit lukea lisää kirjastani Hehkuvan naisen salaisuuksia. Kirjassa on myös inspiroivia käytännön harjoituksia. Löydät kirjan täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image