Keltaisessa talossa: Meillä leivotaan

 hilloo

Viime viikonloppuna Keltaisessa talossa pidettiin leivontapäivä. Tällä kertaa ei keittiössä kuitenkaan jauhot pöllynneet, eikä yleiskonekaan laulanut. Jauhojen sijasta ropisivat lähinnä siemenet ja yleiskoneen virkaa hoiti emäntä ja puukauha.

Sain syksyllä työkaverilta siemennäkkärin reseptin ja siitä lähtien se on ollut meidän perheessä ehdoton suosikki. Olen aiemminkin erilaisia siemennäkkäreitä tehnyt, mutta tämä on ollut ehdottomasti parasta! Näkkäri on oiva välipala ihan sellaisenaan vaikka autossa narskuteltavaksi. Ainoa huono puoli siinä on, että siihen jää helposti koukkuun!

Näkkäriin tarvitaan monenlaisia siemeniä, mutta niitä onneksi kaupoista löytyy, eikä tarvitse edes linnunruokapuolelta niitä mukaansa noukkia!

Taikinasta löytyy maissijauhoja, kurpitsansiemeniä, sesamsiemeniä, auringonkukansiemeniä ja pellavansiemeniä. Lisäksi vain vettä ja oliiviöljyä ja itse laitoin pinnalle ruususuolaa.

ainekset

Maukasta ja mukavan rapeaa ihan sellaisenaan ja aamupalalla kun vielä juustoviipaleen laittaa päälle, niin eipä siinä kahvin kanssa muuta tarvita.

Kokeilimme tehdä myös kolmionmallisia suupaloja, jotka on kivoja vaikka juustotarjottimelle ja päihittää mennen tullen suolakeksit!

ilman

Tässä ohje, jos joku innostuu kokeilemaan

Rapea siemennäkkäri

1/2 dl pellavansiemeniä

1/2 dl sesaminsiemeniä

1/4 dl kurpitsansiemeniä

3/4 dl auringonkukansiemeniä

2 dl maissijauhoja

1/2 dl oliiviöljyä

2 1/2 dl kiehuvaa vettä

1 maustemitta suolaa (jos laittaa pinalle esim. ruusu – tai sormisuolaa, voi tämän jättää pois)

Kuivat aineet sekoitetaan, lisätään öljy ja kiehuva vesi. Sekoitetaan tasaiseksi. Levitetään uunipellille, reunoja myöten. Paistetaan keskitasolla 150 asteessa n. 70 minuuttia. Parhaiten olen saanut levitettyä taikinan pellille laittamalla käteen muovipussin ja taputtelemalla sillä. Levy kannattaa leikata paloiksi esim.pizzaleikkurilla ennen paistamista.

 

Kuvat: Emilia Perälampi