Lumoavat kukkaset lautaselle – kerää puutarhasta syötävät kukkaset

Voi kuinka piristävää ja koristeellista, niin korean soreaa onkaan nauttia kauniita kukkasia ravinnokseen, ja miten somaa niiden kerääminen puutarhasta onkaan. Koen monella tasolla tärkeäksi syödä monipuolisesti värejä ja tähän mahdollisuuden antavat kesiemme ravinnoksi kelpaavat kukat. He herättävät luovuuttani katsoessani heidän loputtomiin ravintokäyttömahdollisuuksiin ja kruunaavat ruokasalaatit esteettisyydellään.

Uskon, että jokaisella kukalla on ihmiskunnalle jotain annettavaa. Iki-ihanassa maailmassamme kasvaa mitä ihanampia kukkasia nautittavaksemme. Heidän viehättävät tuoksunsa ja suuri värimaailmansa avartavat solutasolta asti saaden aikaan jotain selittämätöntä. Kukat vaikuttavat sielutasolla.

Syötäviä kukkia löytää runsain mitoin puutarhaperennoista, luonnonkasveista, vihanneksista ja 1-vuotisista kesäkukista sekä puista ja pensaista. Listaan meille kukkaisihmisille niistä muutamia herkkuja. Muistathan syödä vain kukkasia, jotka varmasti tunnistat ja jotka ovat puhtaita sekä elinvoimaisia.

Köynnös- ja pensaskrassi

Krassit ovat uskomattoman monikäyttöisä kasveja, sillä koko maanpäällinen osa on syötävää ja sen lisäksi he kutsuvat kimalaisia luokseen ja säteilevät iloisissa väreissä niin puutarhassamme kuin lautasellamme. Krassit ovat todella helppoja ja nopeita kasvatettavia, jotka eivät tarvitse esikasvatusta. Lisää näitä ihmeellisen pippurisia kukkasia salaattiin ja lämpimän ruuan päälle. Kokeileppa muuten krassinkukkapestoa tai lisää kukkia lihapullataikinaan! Loppukesän siemenet saat taiottua kaprismaisiksi säilykkeiksi alta aikayksikön.

pensaskrassi (470x313)

Puna-apila

Hilpeää puna-apilaa ei tarvitse kuin kylvää pihamaalle (jos sitä ei siellä muuten kasva) ja muuta hoitoa ei sitten tarvitakaan. Monivuotinen apilakasvusto on mahdottoman kelpo esikasvi muille lajeille, sillä se hoitaa ja rikastuttaa maan typpivaroja. Hunajaisista, makeahkoista kukkasista saapi somaa teeainesta sekä kruunuja kakkusille sekä muille herkuille.

Kurjenpolvien taivaallisen kauniit kukat

Geranium-perheen yksilöt antavat meille paljon iloa puutarhoissa ja puutarhoista lautaselle. Näissä kaunokaisissa on semmoinen sitrusvivahde, joka antaa mukavasti pirteyttä ruokiin. Sydämellisiä kukkia ovat he!

kurjenpolvi (470x313)

Orvokit

Orvokkien kukkaset ovat varmaan näitä tunnetuimpia syötäviä kukkasia ruiskaunokin ohella. Suurin osa orvokeista ovat hyvinkin syötäviä, mutta osalla keltaisista kavereista saattaa olla laksatiivisia vaikutuksia. Kuulostele kehoasi keltaisia kukkia syödessäsi. Koristele orvokeilla kesäjuomasi, salaattiannokset sekä kakkuset. Orvokit sopivat runollisesti yhteen väriminttujen kanssa.

Värimintut (Monarda -ryhmä)

Punaisen värimintun (Monarda didyma ‘Cambridge Scarlet’) terälehdet ovat syötävien kukkien aatelistoa, jotka luultavammin maistuvat ihanuudessaan jokaiselle, ken heitä maistaa uskaltaa. Tuoksu on huumaavan ihana! Kaikkien väriminttujen kukkaset ovat syötäviä. Tämä puutarhaperenna leviää viihtyessaan satoisaksi kasvustoksi, josta raaskii kerätä tee-ainesta myös talven varalle. Kuulema siitä mykeröstä, jossa terälehdet ovat kiinni voi valmistaa yskärohtoa. Se kyllä maistuukin sen verran tuliselle, että uskon sen sisältävän paljon lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Helokit

Pihallamme kasvaa aurinkoinen loistohelokki, jonka sain mukavalta mummalta siirtolapuutarhapäiviltä. Tämän loistokkaan koristekasvin pirteän keltaiset kukat maistuvat hunajaisen makeilta ihan sellaisenaan. Kaikkien helokkien kukkaset ovat syötäviä ja heidän lehtiäkin voipi nauttia pippurisuutta kaivatessaan. Loistohelokin lisäksi kultahelokki on suosittu puutarhaperenna.

Kehäkukka

Kehäkukkien terälehtiä voidaan käyttää leivonnaisten värjäämiseen sahramin tapaan sekä kakkujen ja salaattien koristeluun. Kuivattu kehäkukka ilostuttaa talven leivonnassa. Olen tehnyt ihanaa öljykastiketta uuttamalla kehäkukan teräkehtiä sekä porkkanannaatteja laadukkaaseen oliiviöljyyn ja sama öljy käypi myös ihosi hellimiseen. Jokaisessa puutarhassa soisi kehäkukkien kasvavan.

kehäkukka (470x313)

Voikukka

Maatamuokkavana ihmeenä voikukka on tuiki tarpeellinen puutarhassamme ja samalla tarjoaa superravintoa meille ihmisillekin. Käytä kukkasia niin raakana kuin kypsennettynä ja laitappa voikukkasimat kesäksi pörisemään. Voikukkatee sopii myös kefiirin sekä kombuchan pohjaksi hänelle, joka pelailee näiden ihmeellisten sihijuomien kanssa.

Borago eli kurkkuyrtti

Tämä pölyttäjienkin suosiossa olevan sinisen kukkasen on sanottu auttavan huolten unohtamisessa ja antavan lisää rohkeutta stimuloiden adrenaliinintuotantoa. Suomalainen nimi viittaa sen kurkkumaiseen makuun ja lehtikin on semmoinen hyvällä tavalla vetinen. Koristeleppa jääpalset näillä kukilla, niin saat yllätyksellisyyttä ja kauneutta juomiin.

1040233_10154362489780231_3013396486268658508_o

Syötävien kukkasten sievää listaa voisi jatkaa aina keskikesään saakka, täällä minä sitten kirjoittelisin vielä tuolloinkin, mutta lopetellaan. Edellä mainittujen ihastuttavien kukkasten lisäksi puutarhasta voi napsia suuhunsa mm. kaunokaisen kukkaa (Bellis), pihasyreeniä, miltei kaikkia mausteyrttien kukkia, kurpitsankukkia, sipuleiden kukkia, malvoja, maloppia, tuoksumataraa, kuunliljoen ihanan hempsakoita kukkia sekä tietysti ruusun terälehtiä. Luonnonkukkien listakin on mittava hormankukista siankärsämöön. Intiaanisokeriin tai kookoskukkasokeriin voi sekoittaa maailmankaikkeuden koko väriskaalan eri kukkien terälehdistä ja luoda lumoava kukkaissokeri kaikkeen makeuttamiseen. Päiväliljoen (Hemerocallis) kukkia voi muuten myös maistella ja etsiä heistä erinäisiin kasveihin vivahtavia makuja. Muistathan, ettei liljojen (Lilium) kukat ole syötäviä. Kukitaan kaikki yhdessä ja annetaan kukkaisenergian virrata meihin kaikessa loputtomassa rakkaudessa!

Hyvä kirjanen syötävien kukkien maailmaan on Kirsi Tuomisen Syötävän kaunis piha, josta minäkin olen paljon vinkkejä saanut osakseni.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image