Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä uramuutos – Jokainen ikä on oikea ikä valita uusi suunta

Olenko liian vanha uudelle uralle? Voiko tämän ikäisenä enää saada unelmatyötä?

Kuulen tämän kysymyksen monen ikäisiltä, ja jotkut pohtivat tätä jo nelikymppisenä. Rekrytoidessani erästä koulutuspäällikköä olin haastatellut juuri 40-vuotiaan ihan asiallisen oloisen ja papereilla täydellisen kandidaatin Outin, jolta kysyimme: “Mitä sinä odotat, jos sinut valitaan tähän tehtävään?” Outi vastasi: “Eihän ole nyt enää tässä iässä mitään ihmeellistä ole tekemässä, kun tätä ikääkin on jo näin paljon.” Hieman se hämmästytti, mutta eikun seuraava kandidaatti sisään.

Huoneeseen astui täynnä energiaa oleva Helena keltainen pusero päällään. Hän aloitti haastattelun sanomalla olevansa vasta 55-vuotias ja aivan täynnä virtaa uusiin haasteisiin! Helena odotti, että pääsee myymään yrityksen palveluita tutuille asiakkaille, jotka ovat nyt 6 kuukautta odottaneet, että hän menee töihin, jotta voisivat taas tehdä yhteistyötä. Arvaatko, kumpi sai paikan?

Voin vuorenvarmasti sanoa, että olet täydellisesti juuri oikean ikäinen.

Sinun kuuluu olla juuri tuon ikäinen juuri nyt. Olit sitten omasta mielestäsi liian nuori, keski-ikäinen tai liian vanha. Sinun kuuluu olla juuri nyt juuri tuon ikäinen, koska olet. Joka elämänvaiheessa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa työelämän kannalta.

Mihin koet olevasi liian vanha? Onko se totta?

89-vuotiaan mummoni mielestä hän on liian vanha juomaan viiniä kesäisellä terassilla. Ystäväni mielestä hän on liian vanha vaihtamaan alaa 40-vuotiaana. 9-vuotiaan tyttöni mielestä hän on liian vanha katsomaan Muumeja. Ainoat esteet ja rajoitteet ikääsi liittyen ovat omassa päässäsi.

Ikäsi ei ole este, mutta asenteesi omaa ikääsi kohtaan voi olla.

Työelämän konkarit kantavat mukanaan valtavaa osaamista, vahvuuksia ja hiljaista tietoa. He ovat kuitenkin kenttäkokemukseni mukaan kaikista vaatimattomimpia omasta osaamisestaan. Rekrytoidessani omaan yritykseeni valmentajia en koskaan kiinnitä huomiota heidän ikäänsä. Ainoa, mikä minua osaamisen ohella kiinnostaa, on intohimo tekemiseen.

Verkostossani toimikin muutaman vuoden ajan yli 70-vuotias suuresti sekä minun että asiakkaidemme arvostamani valmentaja sekä juuri ja juuri täysi-iän saavuttanut assistentti. Lapseni pitkäaikaisin hoitaja on pirteä ja energinen reilusti yli 70-vuotias eläkeläinen, joka juoksee harrastuksenaan maratoneja ja reissaa monta kertaa vuodessa Intiassa.

Viisaus on jo sinussa

Kuvittele itsesi tästä hetkestä 10 vuotta vanhemmaksi itseksesi. Katso itseäsi tässä tilanteessa tulevaisuudesta käsin, ja anna jokin neuvo, nyt 10 vuoden lisäkokemuksella elämästä. Mitä tuo vanhempi viisaampi itsesi sanoisi sinulle juuri nyt?

Ikä voimavarana -kirjassa (Jabe 2015) on tarina 93-vuotiaasta naisesta, joka kiinnostui tietokoneista ja lähti kursseille oppimaan. Nyt hän käyttää konetta ahkerasti ja bloggaa päivittäin. Kirjassa kerrotaan myös ruotsalaisesta 102-vuotiaasta innokkaasta bloggaajasta, jonka blogia lukevat sadat tuhannet ihmiset. Hän aloitti työnsä täytettyään 100 vuotta.

Jokainen hetki on uusi alku

Jotkut taiteilijat ovat tehneet mestariteoksensa vasta 80–100 vuotiaina. Jokainen ikä on oikea ikä toteuttaa unelmia, eikä koskaan ei ole myöhäistä tulla siksi, joksi haluaa tulla. Maailmankuvassani jokainen ihminen on täydellinen juuri sellaisena, kuin hän on. Onnellinen työelämä on tarkoitettu kaikille. Ota vastaan kaikki saatavilla oleva tuki, lisää vinkkejä blogissani.

Minua ihmetyttää 50-vuotiaiden puhe siitä, ettei heillä olisi enää mitään mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Toki ikäsyrjintää on olemassa, mutta tärkeintä onnistumisessa on oma asennoituminen osaamiseensa ja itseensä. Stat.fi:n mukaan 55-64-vuotiaiden työllisyys on Suomessa jatkuvassa nousussa. Monet haaveilevat eläkkeelle jäämisestä päälle 60-vuotiaina, ja tämä on varsin inhimillistä.

Jos kuitenkin olet vielä työelämässä, on varmasti haaveilun sijaan hyödyllisintä keskittyä omiin kiinnostuksiin, vahvuuksiin ja osaamisen myymiseen – sitä nimittäin todella tarvitaan! Lisää vinkkejä vahvuuksien tunnistamiseen aiemmassa blogissani.

Iän myötä saat lisää vahvuuksia

Jo omasta verkostostasi löytyy varmasti nuorempia, joille voisit halutessasi toimia mentorina. Kuka voisi hyötyä siitä, mitä itse olet kokenut? Iän myötä vahvistuvia ominaisuuksia ovat Ruoppilan (1996) ja Vaahtion (2002) tutkimusten mukaan vastuunotto, sitoutuminen, täsmällisyys, tunnollisuus, harkitsevuus, elämänhallinta, verkostoituneisuus, luovuus, kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja kyky kriittiseen ajatteluun.

Mitkä näistä ovat mielestäsi omia vahvuuksiasi (iästäsi riippumatta)?

Mitä tekisit nyt, jos et voisi epäonnistua eikä kukaan, edes sinä itse, kritisoisi sinua?

Liittolaisesi oman näköisen elämäsi luomisessa,

Riikka

 

Tervetuloa mukaan 7 askelta unelmatyöhön – valmennusryhmään verkossa! Ryhmä alkaa 8.3. ja kestää 8.5.2022 saakka. Aloitamme yhteislähtönä ja sinulla on 7.3. asti aikaa ilmoittautua mukaan. Valmennus maksaa alle 5 euroa/päivä ja saat kaiken tarvittavan päästäksesi lähemmäs tai perille asti unelmatyöhösi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

Ps. Kurkkaa myös kirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi! Kirja sisältää 7 askelta ja yhteensä 27 käytännön työkalua oman näköisen työelämän luomiseen.

 


Lue lisää siitä, miten luot itsellesi onnellisen työelämän Montevistan sivuilta tästä.