Et voi suorittaa läpi koko elämääsi – Voisitko siis myös nauttia matkasta?

Mikä on sinulle se intohimon kohde, johon voit uppoutua tuntikausiksi? Mikä saa sinut keskittymään ja nauttimaan vaivattomasta tekemisestä? Useimmilla meistä on jokin innostuksen lähde, jonka parissa on helppo löytää flow-tila.

Flow-tilaa kuvataan optimaalisena tilana, jossa ihminen on uppoutunut toimintaan, unohtaa ajankulun ja kaikki sujuu ajattelematta, kuin itsestään. Tällainen flow liitetään tyypillisesti urheilijoiden tai esiintyvien taiteilijoiden suorituksiin, mutta flow’sta voi päästä nauttimaan kuka tahansa, jolla on taidoilleen sopiva tavoite ja optimaaliset olosuhteet tehtävää varten.

Mutta mielestäni flow voi saada muunkinlaisia sävyjä. Katson tarpeelliseksi erottaa kaksi erilaista flow-tilaa: edellä kuvatun suoritusflow’n sekä koko elämään laajemmin liittyvän vapaan virtauksen. Yhteistä näille tiloille ovat vaivattomuus ja sujuvuus, mutta niissä on myös eroja.

Suoritusflow auttaa saavuttamaan tavoitteen keskittymistä ja taitoa vaativissa tehtävissä. Siinä pysyminen ei kuitenkaan ole mahdollista loputtomiin, koska silloin huomio on vain yhdessä asiassa, ja keskittyminen vie energiaa. Pidemmällä aikavälillä suoritusflow auttaa oppimisessa ja uudelle tasolle siirtymisessä. Kun vaatimustaso kohoaa asteittain, kykenet vähitellen yhä vaativampiin suorituksiin.

Suoritusflow’lle on ominaista

 • Keskittyminen
 • Tarkka tavoite
 • Yksityiskohdat korostuvat
 • Sitoutuminen
 • Päättäväisyys
 • Itsevarmuus
 • Huippusuoritus
 • Vaatimustaso kasvaa
 • Tahdonvoima
 • Kontrolli
 • Vastustajan torjuminen
 • Tulos on tärkein

Elämän flow tarkoittaa tilaa, jossa voi viettää pitkiäkin aikoja – toivon, että läpi elämän. Se ohjaa katsomaan elämää laajemmin, kokonaisuutta kauniisti ymmärtäen, ja silti irrottautumaan aika ajoin sekä menneestä että tulevasta, sillä elämä on nyt. Elämän flow’ssa yksittäiset suoritukset asettuvat uuteen mittakaavaan ja haasteet on helpompi hyväksyä. Jos huippusuoritus epäonnistuu, osaat päästää siitä irti.

Elämän flow’n piirteitä ovat

 • Läsnäolo
 • Väljät visiot
 • Kokonaisuus ratkaisee
 • Irtipäästäminen
 • Uteliaisuus
 • Itsensä hyväksyminen
 • Syklisyys
 • Vaatimustaso vaihtelee
 • Antautuminen
 • Salliminen
 • Vastoinkäymisten hyväksyminen
 • Nauti matkasta

Nämä eivät sulje toisiaan pois vaan tukevat toinen toistaan. Vaikka ensisijaisesti haluaisit elää elämän virtaan heittäytyen, suoritusflow aktivoi ja haastaa kasvamaan. Jos vaadit itseltäsi kovaa suorituskykyä, sen vastapainoksi kannattaa vaalia lempeää läsnäoloa. Se auttaa palautumaan suorituksista ja tuo tasapainoa.

Opettele tunnistamaan, minne luontaisesti kallistut ja mitä kulloinkin tarvitset. Uskalla uppoutua tekemiseen ja nauttia siitä, mutta uskalla myös päästää siitä irti. Tuttuun tilanteeseen on aina helppo unohtua, mutta ehkä toisenlaisellakin flow-tilalla voisi olla sinulle annettavaa. Näin vaalit yhtä aikaa sekä hyvinvointia että suorituskykyä.

Teksti on lainattu ja sovellettu Katri Syvärisen kirjasta Vuoden paras päivä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image