Uramuutos mielessä, unelmatyö haussa? – sparrausryhmän avulla toteutat unelmasi! 3 keinoa miten pääset mukaan

”Parasta meidän ryhmässä on ollut positiivinen kannustava ja sparraava ilmapiiri. Itselläni haastavinta on ollut löytää se oman itseni näköinen suunta, siinä tämän ryhmän rooli on ollut merkittävä”

Uskallat olla rohkea, kun selkäsi takana on vahvat tukijoukot matkalla unelmatyöhösi

”Courage is a love affair with the unknown.” Kyllä kyllä, mutta nyt ollaan isojen asioiden edessä. Mistä löydän rohkeuden tehdä työelämässäni muutos kohti jotain uutta, tuntematonta? Pelkän aavistuksen varassako tässä pitäisi uskaltaa kaikki?! Lue aiempi blogini oman unelmatyön löytämisestä tästä ja nappaa työkalut omien vahvuuksien tunnistamiseen tästä.

Uramuutoksen ensimmäinen askel on varmistaa omat tukijoukot. Luo oma sparrausryhmä ja värvää oman uramuutoksen kannustajat. Ne, ketkä tukevat, jos oma usko loppuu. Pyydä lähipiiristäsi 1-3 henkilöä olemaan kannustajiasi. Kerro tavoitteesi ja kerro, millaista kannustusta toivot. Yhdessä voitte miettiä käytännön askeleita kohti unelmaasi.

Spontaanista ideasta se lähti

Yhdestä 200 hengen alanvaihtajien webinaarista se kaikki lähti. Valmentajana sain kesken webinaarin idean, että kannustan osallistujia perustamaan webinaarin osallistujien kesken sparrausryhmiä. Pyysin eri paikkakunnilta yhtä koollekutsujaa ilmiantamaan itsensä chatissa, ja laittamaan sähköpostiosoitteensa.

Ensimmäinen rohkea ilmoittautui. Hän sai heti jäseniä ryhmäänsä. Sitten tuli toinen, kolmas, neljäs… kannustin ja rohkaisin lisää… ja 15 minuutin päästä oli syntynyt 12 sparrausryhmää eri paikkakunnille, teemana alanvaihto. Hyödynsin samaa ideaa kaikissa muissakin työnhaun webinaareissa ja loput on historiaa: Ryhmissä on tapahtunut huikeita onnistumisia uusia ideoita omaan unelmatyöhön on sadellut osallistujilta toisille.

Miksi vertaistuki toimii?

Vertaistuki toimii kaikissa ihmisyyteen ja elämään liittyvissä aiheissa.

Ihmisillä on sisäsyntyinen halu auttaa muita ihmisiä.

Kun ollaan samassa elämäntilanteessa, on se sitten alanvaihto, työnhaku, palaaminen työelämään, irtisanominen tai mikä vain aihe, muiden ymmärrys ja tuki on äärimmäisen voimallinen työkalu omassa etenemisessä kohti unelmiaan.

Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja tuntea kuuluvansa (viite)ryhmään. Kannustavassa pienryhmässä se toteutuu luonnollisesti ja parhaimmillaan. Sparrausryhmässä saa treenata läsnäolon taitoa, kuuntelutaitoa, omasta tilanteestaan puhumista, ongelmanratkaisua, luovaa ideointia, käytännön suunnitelmien tekoa ja muiden tsemppaamista. Samalla saa itse arvokkaita ideoita, apuja ja kontakteja muilta oman unelmatyönsä löytämiseen. Monen eri alan osaajat, älykkäät viisaat ammattilaiset ovat yhdessä aivan huikeita!

”Käytännöllisesti vertaistukiryhmä on ollut hyvin helppo projekti.”

3 keinoa päästä sparrausryhmään

KEINO 1. Mieti, ketä muita samassa tilanteessa olevia tunnet omassa elämässäsi. Ketkä tutuistasi ovat myös pohtimassa uutta uraa, työpaikan vaihtoa tai alanvaihtoa? Kysy heiltä, tavataanko tämän teeman ympärillä ja katsotaan, mihin se johtaa.

– Sovi ensimmäisen tapaamisen aika ja paikka.
– Tapaamisen alussa jokainen voi kertoa lyhyesti omat fiilikset ja kysymykset, mitkä omassa mielessä pyörivät isoimpina juuri nyt.
– Kierroksen jälkeen katsotaan paljonko on aikaa per henkilö, ja päätetään kuka toimii kellokallena.
– Yksitellen vuorollaan käydään läpi kunkin kysymyksiä ja tilannetta tuoden uusia näkökulmia, vinkkejä, ratkaisuja, tukea.
– Lopuksi kukin sanoo ihan lyhyesti, mitä oivalluksia itselle tuli tästä kerrasta ja minkä
välitehtävän itselleen asetti ensi kertaa ajatellen.
– Ryhmälle kannattaa perustaa oma kommunikointikanava – esim. suljettu Facebook-ryhmä.

KEINO 2: Kun olet missä tahansa työnhaun tilaisuudessa, koulutuksessa, webinaarissa tai tapahtumassa, juttele ihmisille ja kun löydät samanhenkisiä, ehdota vapaamuotoista sparrausryhmää. Katso ohjeet ensimmäiseen tapaamiseen kohdasta 1. Voitte halutessanne ottaa välillä mukaan kokeneen uravalmentajan sparraamaan. Valmentaja fasilitoi ryhmän ja jokainen saa tilaa ja runsaasti vinkkejä, työkaluja ja välitehtäviä omassa tilanteessa etenemiseen.

KEINO 3: Mene rohkeasti mukaan valmiiksi järjestettyihin ilmaisiin sparrausryhmiin, esimerkiksi erilaiset mentorointiohjelmat. Voit myös etsiä itsellesi sopivan tuntuisen oman mentorin, jota arvostat työelämässä. Sopikaa kerran kuussa vapaamuotoinen tapaaminen, jossa käytte omaa tilannettasi läpi.

Osallistujien kokemuksia sparrausryhmästä

Tässä erään sparrausryhmän kommentteja, millainen kokemus oma sparrausryhmä on ollut:

Ryhmä on uskomattoman tsemppaava ja hyödyllinen minulle.” – Sari Merinen –

Parasta meidän ryhmässä on ollut positiivinen kannustava ja sparraava ilmapiiri. Itselläni haastavinta on ollut löytää se oman itseni näköinen suunta, siinä tämän ryhmän rooli on ollut merkittävä. Oman matkani aikana oli ensi kertaa elämässäni sellainen vaihe, että ei tiennyt mitä tehdä seuraavaksi. Kun sen myönsi ryhmälle, niin toipuminen alkoi. Sen jälkeen on ollut nousujohteista koko ajan, oma suunta ja ”Core” on löytynyt ja sen takana pystyy aidosti seisomaan.”  – Lauri Eskelinen –

Parasta sparrausryhmässämme on ollut, että ryhmäläiset todella yrittävät auttaa toisiaan, ja vaikka eivät entuudestaan tunne toisiaan. Tapaamiset, joissa kerromme ja kuuntelemme kuulumisia, ovat olleet tosi rakentavia ja energisoivia: kun saa kertoa omista askeleista ja ajatuksista nämä selkeytyvät. Kuuntelijat ovat tärkeässä roolissa, ja kuuntelijana olen myös oppinut uskomattoman paljon muilta. Kaikilla on melko erilaiset urat takanaan ja eri tulevaisuuden suunnat, mutta silti ryhmän keskustelut ovat olleet erityisen inspiroivia ja antoisia!

Käytännöllisesti vertaistukiryhmä on ollut hyvin helppo projekti: salaisessa FB-ryhmässä on yli 20 henkilöä ja tapaamisiin on osallistunut noin 3-8 henkilöä, noin kolmen viikon välein. Tietty vaihtelevuus ei ole haitannut: kun joku on jäänyt pois tapaamisista oman tilanteen mukaan, yleensä joku uusi tulokas on löytänyt ryhmän henkilökohtaisten kontaktien kautta. Ehkä osittain tämän vaihtelevuuden takia, tapaamiset ovat pysyneet aktiivisina ja monipuolisina.” – Gerd Norrgard-

Nyt vain rohkeasti kohti omaa sparrausryhmää ja uutta inspiraatiota onnelliseen työelämään!

Kerää lisää rohkeutta ja voimaa tästä ja nappaa selkeät työkalut omien vahvuuksien tunnistamiseen tästä. Mitä tapahtuu, kun tulee irtisanotuksi 58-vuotiaana? Lue Pirkon tarina tästä.

Liittolaisesi unelmatyösi löytämisessä,

Riikka

Riikalta ilmestyy huhtikuussa 2019 kirja: Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi

Ps. Kuuntele maaliskuussa 2019 pitämäni FB-live: Urakriisistä unelmatyöhön – kohti omannäköistä työelämää tästä.


Tutustu Riikan valmennuksiin ja Montevistaan tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image