Itsensä arvostaminen ja omien tarpeiden kuuleminen ovat erityisherkän paras suoja

heli_blogi

Herkkä sisin tarvitsee suojaa

Paras suoja herkälle on lapsesta asti opittu itsensä arvostaminen ja omien tarpeiden kuuleminen ja niiden mukaan toimiminen. Moni meistä on tarvinnut myös lisäsuojaa. Olemme saattaneet rakentaa suojakuoria esimerkiksi suorittamisesta, miellyttämisestä tai järkeilystä. Jotkut ovat saattaneet kovettaa tunteensa välttääkseen haavoittumista.

Pidemmän päälle suojakuori voi kuitenkin olla vähintään yhtä haitallinen kuin on hyödyllinenkin. Kuoren sisällä ihminen on ehkä suojassa haavoittumiselta, mutta voi samalla vieraantua itsestään ja omat todelliset tarpeet, mieltymykset ja tunteet saattavat olla hukassa. Muut ihmiset näkevät vain kuoren, roolihahmon, jonka todellinen sisin jää arvoitukseksi. Siinä tilanteessa tuskin kukaan osaa arvostaa ja kunnioittaa piilotettua herkkyyttä.

Suojakuoret ovat kuitenkin useimmiten tarpeellisia silloin kun niitä on rakennettu. Niistä ei ole tarkoitus väkisin päästä eroon, koska se olisi kuin herkältä kukan taimelta revittäisiin suojalehdet liian aikaisin pois. Viisainta on alkaa tiedostamaan mahdollisia kuoriaan ja lempeästi vahvistaa sisintään, jotta ajan kanssa pikku hiljaa suojakuoret voivat luonnollisesti ohentua ja lopulta pudota.

Pysähtyminen kuulemaan kehon ja mielen viestejä

Monella herkällä on huomaamatta kuukausien tai vuosien aikana kertynyt viritystila kehossa. Se voi ilmetä monin stressin oirein kehossa ja mielessä. Yleisiä oireita ovat mm. univaikeudet, väsymys ja ärtymys, muistiongelmat, päätöksen teon vaikeudet sekä esimerkiksi päänsäryt, lihasjännitykset ja vatsavaivat.

Herkän hyvinvoinnille on ensiarvoisen tärkeää oppia kuulemaan oman kehon ja mielen viestejä ja tarpeita sekä toimia niiden mukaan. Kehon ja mielen tarpeet ovat meillä jokaisella yksilölliset, vaikka joitain yleisiä lainalaisuuksia onkin, ja ne selviävät vain pysähtymällä ja itseä kuuntelemalla.

Heli_Heiskanen_Herkkyytesi_voima_Kotona_omassa_kehossa

Löydä koti sisältäsi

Eräs erittäin hyvä keino herkän hyvinvointiin, tasapainoon ja stressinhallintaan on tietoinen hyväksyvä läsnäolo, jota myös mindfulnessiksi kutsutaan. Itse olen harjoittanut sitä pian 10 vuoden ajan. Läsnäolon harjoittaminen osana arkea on ollut merkittävässä roolissa tunteiden tasapainottumisessa, sisäisen rauhan vahvistumisessa ja yhteydessä omaan todelliseen itseen, intuitioon ja sisäiseen ääneen.

Olen huomannut, että stressin, huolen tai pelon hetkellä huomio ja tietoisuus tahtoo karata ympäristöön. Tuntosarvet haravoivat ympäristöä ja tekevät havaintoja. Se on luonnollinen reaktio, mutta olen myös huomannut, että se vie huomion pois omasta läsnäolosta. Ikään kuin jättäisimme laivan (=kehon) vaille kapteenia (=oma tietoisuus) ajelehtimaan. Kehomme jää ikään kuin yksin ja saatamme olla entistä haavoittuvampia ympäristön sekä omien tunteiden ja ajatusten vaikutuksille.

Yksi elämäni suurimpia aarteita on ollut löytää koti sisältäni, omasta kehosta, kehon keskustasta. Tuntuu hyvältä pysytellä sisäisessä kodissaan myös samaan aikaan kun huomioi ympäristöä, omia ajatuksia tai tunteita. Sisällä on rauhan ja turvan tyyssija. Läsnäolo omassa kehossa luo sillan ja yhteyden todelliseen itseen ja pysyvän valon suojan. Tervetuloa kotiin. Kiitos.


Katso Helin tulevat koulutukset ja kirja ”Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään” tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image