Näin voit olla rehellisenä peilinä nuoren kasvulle – Pienet arjen teot riittävät

Nuorten kannustaminen rehellisyyteen on tärkeää heidän kasvatuksessaan ja kehityksessään vastuullisiksi aikuisiksi. Kipeintä on usein vanhemmuudessa tai aikuisuudessa se, että sinun tulisi olla esimerkki siitä, miten elämää kannattaa elää. Tämä onkin aikamoinen vastuu ja sen tulisikin saada aikuiset pohtimaan, mitä jokaisella ajatuksellaan ja teollaan luo ympärilleen.

Aina on hetkiä, että esimerkillisyys on utopiaa

Noissa hetkissä olisi hyvä muistaa sanoa ääneen, että nyt on tiukka paikka enkä pysty vaikka haluaisin. Kannattaa myös muistaa kertoa, miksi ei pysty tai kykene olemaan rehellinen. Tilanne lähes aina helpottaa kuitenkin elämän paineiden ja kiireen osalta ja silloin olisi hyvä jakaa sekin nuorelle lähellä. Että hetki sitten jouduin joustamaan rehellisyydestä myötäilemällä, mutta nyt minulla on taas voimia olla rehellisempi.

Lopulta rehellisyys on todella arkista

Se on läsnäoloa ja itseensä tutustumista joka päivä ja uteliaana elämän ihmettelemistä. Pysähtymistä, kuuntelemista ja havainnoimista. Se on oman kiireen ja säntäilyn rauhoittamista niin, että ehtii kohdata lapsen ja nuoren joka päivä ja joka hetki. Se on itsensä huomioimista myötätuntoisesti niin, että nuori oppii, että hänellä itsellään on merkitystä.

Tekoäly listasi joitakin asioita, joilla voit kannustaa nuoria rehellisyyteen:

Ole itse rehellinen esimerkki:

Nuoret oppivat usein eniten vanhemmiltaan ja aikuisilta ympärillään. Näytä hyvää esimerkkiä rehellisestä ja eettisestä käytöksestä omassa elämässäsi.

Kommunikoi avoimesti:

Luo ilmapiiri, jossa nuoret voivat tuntea olonsa turvalliseksi ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan. Kuuntele heitä avoimesti ja osoita kiinnostusta heidän huolenaiheisiinsa.

Keskustele arvoista ja eettisistä periaatteista:

Keskustele nuorten kanssa arvoista, moraalisista kysymyksistä ja eettisistä periaatteista. Auta heitä ymmärtämään, miksi rehellisyys on tärkeää.

Korosta seurauksia:

Selitä nuorille, että teoilla on seurauksia, ja että rehellinen käytös voi tuoda mukanaan positiivisia seurauksia, kun taas epärehellisyys tai itsensä piilottaminen muilta voi aiheuttaa ongelmia.

Kannusta myötätuntoa ja empatiaa:

Opeta nuoria asettumaan toisten ihmisten asemaan ja ymmärtämään, miten heidän teot voivat vaikuttaa muihin.

Rakenna luottamusta:

Anna nuorille mahdollisuus ansaita luottamuksesi ja osoita, että luotat heihin. Luottamus voi motivoida nuoria olemaan rehellisiä, koska he haluavat säilyttää sen.

Tarjoa tilaa virheiden tekemiselle:

Kaikki tekevät virheitä. Kannusta nuoria ottamaan vastuuta virheistään, oppimaan niistä ja korjaamaan ne rehellisesti.

Käytä kasvattavia tilanteita:

Kun nuori tekee virheen tai toimii epärehellisesti, käytä tilaisuutta keskusteluun ja oppimiseen sen sijaan, että rankaisisit ankarammin.

Hyödynnä tarinoita ja esimerkkejä:

Kerro tarinoita tai esimerkkejä rehellisistä ihmisistä tai tilanteista, jotka korostavat rehellisyyden arvoa.

Kannusta vastuullisuuteen:

Rohkaise nuoria ottamaan vastuuta omista päätöksistään ja teoistaan. Auta heitä ymmärtämään, että heillä on valta vaikuttaa omaan elämäänsä.

Nuorten kannustaminen rehellisyyteen vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaista tukea. He tarvitsevat aikuisia, jotka ovat valmiita tukemaan heidän kasvuaan vastuullisiksi ja eettisiksi yksilöiksi. Samaa me aikuisetkin tarvitsemme. Mitä jos auttaisimme toinen toisiamme, yhdessä elämää opetellen?

Vinkki:

Jos sinulla on kotoa tai perheessä nuori, lähetä tämä blogi hänelle ja pyydä kuulla hänen ajatuksiaan siitä. Jos olet rohkeasti rehellinen, voit myös kysyä, miten hänen mielestään onnistut listan asioissa tai miten voisit onnistua niissä paremmin.

Lisää arkisia oppeja kohti rehellisempää elämää Rohkeasti rehellinen -kirjastani <3

Photo: Pexels, Sergey Zhumaev

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image