5 manipulointikeinoa, joita narsisti käyttää – ja keinot taistella niitä vastaan

Tämä teksti on syntynyt mainosyhteistyössä Atena Kustannuksen kanssa.

Kuva: Peter Knutson

Idiootit ympärilläni -kirjasta tunnetuksi tullut Thomas Erikson (s. 1965) on ruotsalainen kirjailija ja kouluttaja, joka on parinkymmenen vuoden ajan keskittynyt ihmisten vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä.

Hänen uutuuskirjansa Narsistit ympärilläni – Kuinka toimia itsekkäiden ihmisten kanssa (Atena, 2021) auttaa tunnistamaan itsekkäitä käyttäytymismalleja ja toimimaan narsistisesti toimivien ihmisten kanssa.


Erityisen itsekkäästi käyttäytyvien ihmisten uhriksi voi valikoitua kuka tahansa, jolla on eräs inhimillinen piirre: empatia.

On samantekevää, oletko kaunis, rikas, taitava, menestynyt työssäsi, pidetty, suosittu, hauska tai henkisesti vahva – voit siitä huolimatta joutua narsistisesti toimivan ihmisen sumutettavaksi. Hyvin empaattiset ihmiset ajautuvat herkästi tällaisten ihmisten kanssa vaikeuksiin, koska he ottavat avosylin vastaan ihmisen, joka vaikuttaa kaipaavan tukea elämässä, Thomas Erikson kirjoittaa. 

Narsisti haluaa horjuttaa mielenrauhaasi, jotta pystyisi paremmin käsittelemään sinua. Tässä viisi manipulointitekniikkaa ja neuvoja siihen, kuinka kannattaa toimia, jos huomaat, että joku käyttää niitä sinuun. Sisältö on poimittu Erikssonin kirjasta Narsistit ympärilläni (Atena, 2021).

1. Sattumanvarainen kehuminen tai arvostelu

Eräs manipuloivan ihmisen toimintamalli on kehua välillä maasta taivaaseen ja toisessa hetkessä kävellä ohitsesi tervehtimättä, kuin sinua ei olisikaan. Ylitsevuotavien kehujen ja tylyn välinpitämättömyyden vuoristoradalle joutuva ihminen tulee riippuvaiseksi kehuista voidakseen hyvin – sillä kehut yhdistyvät mielessämme siihen, miten meidät hyväksytään ihmisenä. Joihinkin meistä tällainen käytös vaikuttaa vahvemmin kuin toisiin.

Manipuloiva ihminen saattaa myös muuttaa käytöstään sen mukaan, miten hän haluaa sinun toimivan. Kun vaikkapa pidät kiinni omasta suunnitelmastasi tavata ystävää, läheisesi saattaa suuttua, murjottaa ja vaatia, että perut tapaamisen ja teet jotain mitä hän toivoo. Jos sitten perut tapaamisen, hän muuttuu ihanan aurinkoiseksi. Tässä taktiikassa toisen ihmisen mieliala tuntuu riippuvan täysin siitä, mitä milloinkin sanot.

Molemmissa tavoissa manipuloiva ihminen pyrkii saamaan sinut pois tasapainosta sillä, ettet voi koskaan ennalta tietää, mitä on tulossa, vaan hänen käytöksensä tuntuu olevan täysin satunnaista. Tällaisen kohtelun kohteena oleminen voi olla todella stressaavaa.

Toimi näin: 

Jos vastassasi on ihminen, jonka tarkoitusperät eivät ole vilpilliset, saatte toivottavasti aikaan hyvän keskustelun, jossa selvitätte asian ja jatkossa tällainen käytös ei toistu.

On hyvä tietää, että usein manipulaatio tapahtuu täysin manipuloivan ihmisen tiedostamatta. Se, mikä toimii, saa jatkoa. Monet eivät edes ajattele, millaista harmia he aiheuttavat käytöksellään, mutta tilanne voi muuttua, kun asia sanotaan ääneen. Avoimesti keskustelemalla saat selville, onko kyseessä ollut tiedostamaton teko vai tahallinen toimintamalli.

Luota vaistoihisi. Jos asia tuntuu väärältä, se on väärä. Sinun ei tarvitse pyydellä anteeksi omia tunteitasi. Sinulla on oikeus suojella itseäsi.

2. Rakkauspommitus

Jo lyhyen tapailun jälkeen narsistisesti käyttäytyvä ihminen saattaa julistaa, miten rakastunut hän on eikä ole koskaan tavannut ketään kaltaistasi. Hän teeskentelee paljastavansa itsestään kaiken, imartelee ja kehuu sinut maasta taivaisiin. Hän jatkaa tätä, kunnes olet koukussa.

Noin puolen vuoden tai vuoden kuluttua rakkauspommitus loppuu yllättäen, eikä hän ehkä enää vastaa viesteihisi. Hän saattaa laukoa sinulle ikäviä kommentteja piirteistäsi, joita on aiemmin ylistänyt. Välillä hän saattaa edelleen hetkeksi palata rakkauspommitukseen, mutta romanttisen viikonlopun jälkeen hän kylmenee taas – ja huomaat olevasi tunteiden vuoristoradalla.

Toimi näin:

Pidä pääsi kylmänä. Luota siihen, että jos joku näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei olekaan. Tämän manipulointitaktiikan tarkoituksena on saada toinen ihminen tunnekoukkuun mahdollisimman nopeasti. Jos rakkaus on todellista ja tunteet aitoja, ihminen malttaa edetä hitaammin.

3. Sumuverhot

Tätä manipulaatiotekniikkaa käyttävä pyrkii saamaan kohteensa sekaisin: “Ylireagoit taas kerran! Olet täysin epävakaa luonne! Etkö tajua millaisen sotkun aiheutat?” Tällaisten kommenttien tarkoitus on keikauttaa sinut pois tasapainosta.

Tällä tavalla käyttäytyvän ihmisen päämäärä on useimmiten siirtää huomio pois varsinaisesta keskustelunaiheesta ja sen sijaan väittää, että sinussa on jotakin pahasti vialla. Tällainen ihminen pyrkii herättämään sinussa mahdollisimman monia eri tunteita.

Toimi näin:

Pysy rauhallisena ja järkevänä. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin vastapuolen käyttäytymisessä. Sano esimerkiksi: “Huomasin, että vaihdoit aihetta. Voisimmeko jutella alkuperäisestä aiheesta?” Tai: “Kuulossani ei ole mitään vikaa, joten ei tarvitse huutaa. Huutaminen ei ole okei. Lopeta se nyt heti.”

Tai lähde pois tilanteesta ja tämän ihmisen luota. Ota asioita esiin, kun muitakin ihmisiä on läsnä. Aloita keskustelu jonkun luotettavan ihmisen läsnäollessa. Turvaudu yhteiseen tuttuun tai sukulaiseen tai aivan keneen tahansa, jonka läsnäolon myötä vastapuoli ei voi käyttää juuri tätä tekniikkaa nolaamatta itseään täysin. 

4. Tunteidesi kääntäminen sinua vastaan

Tämä taktiikka tähtää siihen, että huomiosi kääntyy pois alkuperäisestä ongelmasta. Se perustuu siihen, että manipuloija painelee persoonallisuutesi herkimpiä nappuloita, joiden olemassaolosta et ehkä välttämättä ole edes tietoinen.

Tunteita on raskasta käsitellä, ja työläiden tunteiden käsittely on erityisen raskasta. Narsistisesti käyttäytyvä ihminen saattaa esimerkiksi tarkoituksella provosoida toisen suuuttumaan, ja lopulta malttinsa menettänyt ihminen kauhistuu ja katuu raivostumistaan ja päätyy pyytelemään anteeksi ja hyvittelemään manipuloivaa ihmistä.

Toimi näin: 

Sano suoraan: “Nyt minusta tuntuu, että yrität manipuloida minua. Mitäs siihen sanot?”. Yritä olla oma itsesi. Ole tietoinen siitä, että kun olosi on jatkuvasti epävarma, onneton, huolestunut tai loukkaantunut, takerrut siihen draamaan, jota kulloinkin olet läpikäymässä, etkä enää erota meneillään olevaa suuremman tason peliä – ja se juuri onkin narsistin pitkän tähtäimen suunnitelma.

5. Gaslighting eli harhauttaminen

Näin toimiva ihminen sanoo maanantaina yhtä ja tiistaina toista. Keskiviikkona hän väittää, ettei ole sanonut kumpaakaan. Hän aloittaa pienistä asioista, mutta pian et enää tiedä ollenkaan missä mennään. Gaslighting todella toimii, koska narsistisesti käyttäytyvä ihminen pystyy valehtelemaan täysin sumeilematta. Jos joku lähelläsi yrittää tätä ja huomaat kaavan ajoissa – pysy kaukana hänestä.

Toimi näin:

Mieti mikä juuri sinut saa luottamaan toiseen ihmiseen. Tietty haaste putkahtaa nimittäin välittömästi näköpiiriin, kun olet alkanut pitää tiettyä ihmistä uskottavana, luotettavana ja luottamuksesi arvoisena: alat uskoa kaiken, mitä tuo ihminen sanoo. Kun joku ihminen on todella voittanut luottamuksemme, saatamme uskoa hänen suustaan melkein mitä tahansa.

Taitavat manipuloijat ovat hyviä saamaan luottamuksesi, mutta aika huonoja sen säilyttämisessä. Erikson neuvoo kirjassaan, että kun olet nähnyt manipuloijan temput, älä jää rauhassa katselemaan ja odottamaan muutosta vaan toimi nopeasti:

“Jos huomaat joutuvasi manipuloinnin kohteeksi, kannattaa reagoida samoin kuin lähisuhdeväkivallan tapauksessa: lähde ensimmäisen iskun kohdalla, sillä toinen osapuoli iskee taatusti uudelleen. Kaikki tutkimukset todistavat samaa. Huonoa käytöstä on vain luvassa lisää.”

Voit kuunnella Narsistit ympärilläni -kirjan äänikirjana esimerkiksi täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image