Vapauta tunteesi – Turvallisesti!

Kuinka monella tuntuu nykyisin viikon mittaan, että kehossa on jännitystä, stressiä, kuormitusta, joko fyysistä tai mentaalista, tai muuta vastaavaa painetta? Varmaankin aika monella meistä, jotka elävät tässä maailmassa. Keho ja kehollinen ilmaisu on asia, joka on kiehtonut minua siitä hetkestä, kun olen oppinut kävelemään. Itse asiassa se on luultavasti asia, joka on pitänyt minut jollain tavoin järjen lähettyvillä. Nämä alkupuoliskon hetket elämässä ovat olleet liikkeen, kehon ja entistä enemmän myös mielen vaikutusta olemiseemme. Asia on kiehtova, suorastaan mahdollisuuksia täynnä vilisevä leikkikenttä. Mitä yhteistä on keholla, tunteilla ja liikkeellä?

Lihakset

Lihaksisto on monelle pelkästään ulkokuori, johon joko ollaan tyytyväisiä tai sitten tyytymättömiä. Lihakset ovat kuitenkin paljon muutakin, kuin asia jota voidaan käydä näyttämässä kesä rannoilla, pyrkimyksenä vietellä vastakkainen sukupuoli. Lihakset mahdollistavat liikkeen kehollamme, sekä monia toimintoja aina ruuansulatuksesta, hengitykseen ja erilaisten hermoimpulssien toimintaan. Kun jännitämme, rajoitamme tai tiukistelemme stressin nimikkeellä, kehon oma luontainen energia ei pääse rullaamaan. Näin ollen voisi ajatella, että stressin ja tunteiden ilmaisu on äärimmäisen tärkeää myös lihaksistoa käyttämällä ja niitä vapauttamalla. Mietippä ite. Sinulla on jonkun kanssa äärimmäisen haasteellista, vihastutte, huudatte ja mekastatte. Sitten lähdet ulos ”höyryjä päästelemään” raittiiseen ulkoilmaan juoksun tai muun aktiviteetin kanssa ja palaat reissulta täysin eri ihmisenä. Rentoutuneena ja valmiina sovintoon. Kuulostaako tutulta?

Lihaksisto reagoi tunteisiimme, joten kaikki mitä pidämme sisällämme vaikuttaa aina kehollista ilmentymistä myöten. Eikä pelkästään tunteet, vaan myös traumat ja menneet kokemukset voivat olla jumittamassa systeemiä. Pitkään jatkuessaan ne voivat aiheuttaa ongelmia. Sisällä oleva viha, pelko, suru tai stressi saattavat luoda keholle haarniskan, joka voi tehdä tuntemisen, jopa rakastamisen haasteellisemmaksi.

Asenteesta tulee fyysinen muoto, josta taas syntyy mentaalinen olotilasi. Tunteista, tuntemuksiin ja kokonaiseen olemukseesi.

Esimerkki joka voi kuvastaa ihmistä olennaisesti.

Ajatele puutarhaletkua tai vaikkapa pyöränkumia. Siellä on tietty virtaus menossa koko ajan. Varsinkin letkussa menevä vesi on oiva kuvaamaan ihmisen sisäistä tilaa. Veret ja nesteet kiertävät meissä, niinkuin letkussa vesi. Mutkattomasti eteenpäin mennen ja virraten. Mutta mitä tapahtuu, jos letkusta otetaan kiinni keskeltä, puristaen niin tiukkaan, että vesi ei pääse enää tukoksesta etenemään. Vesi pakkautuu siihen kohtaan entistä voimakkaammin, mistä sitä pidetään kiinni. Hetken aikaa sitä pystyy kasautumaan, mutta ennemmin tai myöhemmin jostain pettää kohta, liitokset aukeavat ja vesi hajottaa letkun jostain kohdasta. Vapaa energian virtaus muuttui tuhoavaksi voimaksi. Sama homma ihmisellä. Riittävän pitkään kasaumia, tukoksia, tunteellisia patoutumia, niin jossain vaiheessa napsahtaa. Harmittavan usein grillijonossa tiedostamattomassa tilassa. Keho muistaa kaiken, se on ihme vekotin.

Mahdollisuudet?

Toki näin ei tarvitse olla. Mikäli opimme havannoimaan kehoamme ja sieltä tulevia viestejä, voimme oppia myös ”pelaamaan” niiden kanssa ja jopa ottaa niiden voimavara käyttöömme. Liike on lääkettä. Pitämällä lihakset ja nivelet liikenteessä, emme pelkästään mahdollista veren virtauksen lisääntymistä, kuonien poistumista, vaan myös tunteiden vapaata virtausta. Jännä yhteys näyttäisi olevan myös kivun ja vastustuksen kanssa. Mikäli tunnemme kipua, ennenkaikkea sisäistä kipua, vastustamalla tuota tunnetta luomme lisää kipua. Kierteinen oravanpyörä on valmis. Kipu lisää kipua.

Liikkeen ollessa yksi parhaita virtauttajia, myös sillä voidaan tehdä liiallisesti toteutettuna tukoksia, jotka eivät pidä kehoa täydellisessä virtauksessa. Liialliset jumit luovat kasautumia, juuri nuo kasaumat ovat tärkeä kehon merkki kertoa, että hei ota nyt iisisti pari päivää ja harjoitellaan sitten. Kaiken aikaa keho kertoo fyysisiä signaaleja, miksei myös tunteellisia ilmauksia pystyisi kuulemaan? Jokaisella meistä tuo taito kuitenkin on vielä olemassa. Pienellä harjoituksella pääsemme lähemmäs ja lähemmäs kuulemisen tilaa.

Hengitys on tässäkin suhteessa oleellista. Monissa perinteissä hengitystä käytetään rauhoittumiseen, rentoutumiseen, kehon aktivoimiseen ja jopa tunteiden vapauttamiseen. Hengittämällä voit vapauttaa koko kehosi lihaksistoa, pehmentämällä kudoksia ja vähentämällä vastustusta. Mielestäni tässä on suora yhteys myös tunteelliseen maailmaan. Mitä sinä olet mieltä? Kokeile vaikka, harjoittele syvähengitystä päivittäin, ennenkaikkea silloin, kun koet mentaalisia haasteita elämässäsi. Saatat yllättyä.

Kysymykset ovat aina oleellisia, niinpä heitän muutaman mitä voit halutessasi pureskella.

Onko sinulla juuri nyt lihaskipuja? Mistä ne ovat tulleet? Leikitkö riittävästi? Uskallatko heittäytyä elämän tanssiin, vai pidätteletkö itseäsi tilanteissa? Oletko täysin oma itsesi vai yhteiskunnallisesti ”järkevä”? Onko menneisyydessäsi tapahtunut jotain, joka pitää sinua edelleen otteessasi? Pidätkö jotain tunnetta sisälläsi, josta voisit jo päästää irti?

Kysymyksiin ei ole mitään oikeaa tai vääriä vastauksia. Vain sinun näköisiäsi tulkintoja. Ennen kuin jatkamme jälleen matkaa jonnekin muualle, jätän sinut tähän.

Varaa itsellesi 3 minuuttia yksinäistä aikaa. Mene tilaan, jossa ei ole muita. Katso alla oleva video ja toteuta nuo muutamat minuutit omalla tavallasi. Vapauta tunteitasi, jotta pystyt hengittämään elämän ihmeellisyyttä entistäkin syvemmin.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image