Detox – Puhdistukseen tarvetta?

Tässä ajassa monet tarjoavat ratkaisuksi hyvinvointiin erilaisia puhdistuskuureja, joilla luvataan hyvinvointia pitkäksi aikaa. Tässä pieniä ajatuksia siitä onko niistä hyötyä, vai jopa jossain tilanteessa haittaa elimistön omille toiminnoille.

Ensinnäkin on sanottava, että jokainen meistä tarvitsee jonkinasteista puhdistusta elimistöömme. Elämme aikakautta, jolloin kemikaalien ja muiden aineiden lisääntynyt käyttö on lähtenyt monessa mielessä täysin käsistä. Mutta minkälaisia keinoja käytämme ja millä motiiveilla toteutamme asioita? Kurkataanpa hieman.

Oma & ympäristön vaikutus

Tiedosta omaa rooliasi hyvinvoinnissa. Mikä on ruokavaliosi, minkälaisia aineksia saat jokainen viikko kehoosi? Joka päivä? Minkälaisessa ympäristössä olet? Kun kirjoitin pohjustuksen tähän juttuun, kirjoituspaikkana oli Kaakkois-Aasia, jossa ilman laatu ja varsinkin suurkaupunkien liikenne pistää elimistölle huomattavan erilaisen ärsykkeen, kuin mitä koti Kuusamon metsissä oleilu.

Entäpä kodin materiaalit ja ainekset joita käytät ihonhoidossa? Kuinka suuri kasauma niistä tulee? Puhtaana pysymisessä on kyse yhteismäärästä, elimistön kunnosta, sekä jokapäiväisistä valinnoista joita teemme, tai jätämme tekemättä.

Kun tiedostaminen on alkanut, on helpompi valita käytäntöjä, jotka palvelevat juuri sinua. Ja tähän väliin on sanottava, että ainoat käytännöt, jotka toimivat ovat ne mitä toteutaan säännöllisesti. Oli ne käytännöt mitä tahansa. Tieto ei ole vielä avain, vaan tiedon käyttöön ottaminen ja sen toteuttaminen omista näkökulmista.

On myös hyvä muistaa, että keho toimiessaan oikein puhdistaa itseään jatkuvasti. Emme välttämättä tarvitse mitään kummallisia välineitä puhdistukseen, mikäli homma luistaa muutenkin. Usein perusteisiin panostaminen on helppouden lisäksi myös huomattavasti tehokkaampaa. Ei välttämättä niin mediaseksikästä, muttta kokonaisuuden kannalta toimivampaa. Niin kuin kaikesta, myös kehon puhdistuksesta voi tehdä äärettömän helppoa, vaivatonta ja ennenkaikkea hauskaa. Ei erillisenä ihmeellisyytenä, vaan osana elämää.

Motiivi?

Yksi kysymys mikä on hyvä esittää on motiivi puhdistumisen takana. Miksi haluan puhdistautua? Onko kyseessä oikea tarve, vaan jonkin paljon syvemmän asteisen tapahtuman jatkumo? Koenko olevani täydellinen juuri nyt, vai tarvitseeko minun muuttua, jotta olisin ”parempi ja puhtaampi”? Onko puhdistautuminen vain ulkokuori, jollekin syvemmälle kuopan täyttämiselle?

Puhdistukselle on paikkansa, mutta mikäli halu siihen säilyy vuosia, kyseessä on varmasti jo muutakin, mihin voisi katseensa kääntää. Ehkäpä itsensä hyväksymiselle?

Henkilökohtaisesti koen, että äärimmäiset detox-kuurit, eivät sovellu itselleni. Syitä on monia. Ensinnäkin koen, että on järkevämpää pitää päivittäiset toiminnot mukana elämässä, jotka tukevat luonnollista puhdistautumista kaiken aikaa. Toiseksi, panostamalla omilla valinnoillaan, voi vaikuttaa siihen, ettei äärimmäisyyksiin meneviä detox-kuureja tarvita. Ainakaan siinä mittakaavassa. On hyvä tietää, että voit tehdä itsellesi enemmän hallaa kuin hyötyä, mikäli et tiedä mitä teet ääripäässä. Voit vahingoittaa suolistoasi, tai heikentää kehoasi, mikäli teet asioita tiedostamatta. Jos koet, että näistä on sinulle hyötyä, niin ehdottomasti niitä kannattaa silloin käyttää. Mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi vieruskaverille. Kokeile ja löydä omat tapasi. Ennenkaikkea tutustu aiheeseen, mitä tahansa päätät tehdä. Kysele, opiskele ja vertaile eri tapoja. Joissain tapauksissa ääri puhdistukset ovat tarpeen ja keho niistä hyötyy niistä.

 

Parhaita tapoja puhdistaa elimistön kuonaa.

Lähes kaikki parhaat jutut ovat ilmaisia, tai ainakin puoli-ilmaisia.

Niinkuin sauna. Suomalainen keksintö, joka rokkaa kaikkialla. Sauna ansaitsisi vähintään yhtä suuren kunnioituksen keksintöjen rinnalle, kuin pyöräkin. On se vaan hienoa, että ollaan synnytty Suomeen.

Sauna pistää elimistön hikoilemaan ja tätä myötä myös poistamaan epäpuhtauksia kehosta. Mikä parasta hikipisarat tulevat ihon pinnalle ilman, että niiden tarvitsee rasittaa maksaa tai munuaisia. Tämä tuo kuonat syvältä kudoksista iholle ja sitä kautta pois elimistöstämme. Hyvin nopeaa ja helppoa puhdistumista, kehoa säästäen.

Toinen keino on lymfajärjestelmän aktivointi, eli liike ja solujen haastaminen tärähtelyllä, joka pistää puhdistumiskanavamme käyntiin ja virtaamaan.

Vesi ja puhdas ilma puhdistavat elimistöä kaiken aikaa. Panostamalla näihin, saat mukavaa lisäetua omaan oloosi. Hyvin helposti ja ilmaiseksi. Kun lisäät vielä sopivan kuormituksen syvähengityksellä, liiallisen rasituksen ja kulutuksen sijaan, niin keho kiittää ja kumartaa.

Mielen vaikutus?

Yksi mainitsemisen arvoinen asia on mentaalinen puhdistus. Meillä monella on niin vanhoja asioita, olettamuksia, ajatuksia ja toimintatapoja, jotka eivät enää tue matkaamme. Usein nämä tuppaamme piilottamaan, tai emme ole niistä tietoisia, mutta taustalle ne voivat soittaa omaa rikkoutunutta levyään kaiken aikaa.
Mieti sitä vanhaa cd levyä, jota kuuntelit ala-asteella. Se soittaa edelleen niitä samoja biisejä joita silloinkin. Toimiiko ne enää tähän hetkeen? Osa voi toimia, osa ei.

Kuinka tärkeää on tallata nuo mieltä syövät ötökät ja mahdollistaa jonkin uuden kasvun. Mielellinen puhdistus voi olla hyvinkin yksinkertaista, tai sitten äärettömän kivuliasta, aivan kuten fyysinenkin puhdistus. Tapoja on monia, mutta ne tavat mitkä päätät ottaa päivittäiseen arsenaliiniisi auttavat polulla vaeltamista. Päivittäinen hiljentyminen, ajatusten uudelleenkirjoittaminen, oman kauneuden muistamisesta tahi muistuttamisesta, lempeämpi tapa suhtautua asioihin, joissa voit vielä kasvaa ja kehittyä. Pienillä askeleilla tallustaen. Hitaasti, mutta varmasti. Pysähy ja hengitä, ei se elämä niin vakavaa koskaan ollutkaan.

 

Puhdistukselle on paikkansa myös pienemmässä mittakaavassa. Nämä olen kokenut helpoiksi ja toimiviksi asioiksi jokaisen arkeen.

Savi tai Zeoliitti – Aamusavivesi on helppo, vaivaton ja tunnet vaikutukset takuuvarmasti.

Sitruunavesi – Aamudrinkki helpoimmasta päästä. Aamulla tyhjään mahaan otettuna pistää elimistön nesteet liikenteeseen ja puhdistusviemärin toimimaan.

Suolavesi – Litraan 1tl puhdistamatonta suolaa. Ei enää halvemmaksi taida päästä.

Jos se sinua kutsuu, niin panosta lähdeveteen.Vedestä koostamme veremme, joten panosta laatuun.

Päivittäinen liike. On se sitten aamukävely, päivä joogat tai iltapäivä pelit ystävän kanssa. Liike liikuttaa ja puhdistaa kokonaisvaltaisesti elimistöä.

Muista myös rakennusaineet

Usein unohdetaan mainita, että puhdistumiseen tarvitaan myös proteiineja. Helposti ajatellaan, että vihermehut ovat ainoita asioita, jotka puhdistavat. Samoin on rasvojen laita. Kuinka moni on esimerkiksi kuullut eläinrasvojen puhdistavan kehoa? Yksi parhaista tulehduksen ehkäisijöistä ja laannuttajista on kalaöljy. Harvoin kuulee puhuttavan, mutta tässäkin on kyse laadusta ja määrästä mitä kehoon pistetään. On myös hyvä muistaa, että mikäli kehossa on paljon kuonaa, varsinkin jos rasvasolut ovat täynnä kaikkea epähaluttua tavaraa. Tällöin on hyvä puhdistua ensin perusteellisesti, jotta saadaan laadukkaat kaverit soluja taas täyttämään.

Milloin pitkät paastot eivät välttämättä sovi?

Raskaana ollessa
Heikkoustiloissa
Erityisen laihoille
Raskaan fyysisen kuormituksen aikana

Erilaisia paastoja:

– Raakaruoka “viikko”. Pelkästään tuoretta ruokaa viikon verran.
– Yhden ruuan kuuri. Syö 3-6 päivää pelkästään yhtä ruokalajia. Linssikuuri on yksi yleisimmistä.
– Vihermehu kuuri. Juo tuorepuristettuja vihermehuja 1-5 päivää, aloita aina pienestä ja kasvata aikaa ajan myötä.
– Merilevä kuuri. Spirulina & Chorella kuurissa, saat myös rakennusaineita soluille proteiinin muodossa. Voi yhdistää loistavasti mehujen kanssa.
– Pelkkä vesi kuuri. Kuulostele ja aloita aina pienestä.

Puolipäivä paaston olen henkilökohtaisesti kokenut kaikkein toimivimmaksi osaksi joka päiväistä elämää. Lue siitä lisää TÄÄLTÄ.

Miksi paastota?

Auttaa kehoa puhdistautumaan
Voimme luopua tunnesidoksista ruokaa kohtaan
Osana henkistä harjoitusta, sekä mielen vahvistumista
Selkeämpi olotila
Kehon kuuntelun vahvistaminen, oikean nälän tunnistaminen
Parantaa ravinteiden imeytymistä oikein toteutettuna

Loppuun listaan vielä 8 erittäin puhdistavaa ja kehon toimintoja parantavaa ruokaa.

Hedelmät. Vesipitoiset hedelmät auttavat kehoa huuhtelemaan myrkkyjä ulos tuoden samalla ravinteita.
Vihreät ruuat. Lehtivihreä on äärimmäisen tärkeää meille, eikä vähimpänä sen kyvystä napata raskasmetalleja ja myrkkyjä kehostamme. Lehtivihreä auttaa myös maksaamme loistavasti, mikä on yksi tärkeimmistä puhdistajistamme.

  1. Sitrus-hedelmät. Näistä löytyy mm. c-vitamiinia, joka muuttaa myrkkyjä sulatettavaan muotoon. Nämä antavat myös kehollemme loistavasti entsyymejä ja ruuansulatusta avittavia elementtejä.
  2. Valkosipuli. Kuinka moni on joskus kuullut valkosipulin uskomattomista vaikutuksista? Hyvin moni, myös puhdistukseen se toimii ihan loistavasti. Suurin vaikutus on kuumentamattomalla valkosipulilla, jolloin mm. sen rikki-yhdisteet säilyvät ruuassa. Mutta myös keitetylle valkosipulille on ehdottomasti paikkansa. Mausta ja nauti. Niin ne jutut pysyvät parhaiten elämässä mukana. Nautinnollisesti.
  3. Idut. Jos et ole vielä tutustunut ituihin, niin suosittelen. Maailman helpoin tapa tehdä elävää ruokaa omassa keittiössäsi. Se on niin helppoa, että jopa reissatessa, ilman keittiötä kyseistä toimintaa pystyy harrastamaan.
  4. Vihreä tee. Auttaa mm maksan toimintaa ja puhdistaa kehoamme turhista aineista.
  5. Raa’at vihannekset. Toki myös höyrytettyinä, keitettyinä ja ruokiin lisättynä kasviksia kannattaa nauttia, mutta suurimman elimistöä puhdistavimman vaikutuksen saat, kun käytät niitä tuoreena joka semmoisenaan tai mehustettuina. Kokeile lehtivihreitä, juureksia, sekä yrttejä ja mausteita.
  6. Pähkinät ja siemenet. Keho tarvii myös puhdistusprosessin aikana proteiineja, sekä rasvaa, jota löytyy monesta ruuasta luonnollisesti. Näistä esimerkki on pähkinät ja siemenet. Muistamisen arvoisia on myös oliiviöljy, avokado, sekä chia & pellavasiemenöljy.
  7. Vesi ja happi. Panostetaan perusteisiin. Näin kevään aikana luonto tarjoaa mitä loistavimpia keinoja puhdistautumiseen. Ota voikukkaa kädellesi, ihmettele sitä ja tee sille jotain, että se menee kukkailemaan kehoosi. Tee teetä, pureskele raakana, mehusta, heitä tehosekoittimeen, lisää salaatteihin. Lehtivihreän lisäämisessä on toki vaaransa! Saatat kokea lisääntynyttä energiaa, ihmeellistä hymyilyä, halaamisen tarvetta, rakkaudellisten tunnustusten levittämistä. Ole tarkkana näiden ääri-ilmiöiden hallitsimisien kanssa. Toisin sanoen, älä edes yritä hallita, vaan anna kaiken kukkia kaikessa kukoistuksessaan. Niinkuin luonto, myös meidän on aika heivata vanha ja keskittyä uuteen, tukevaan kokonaisuuteen, nimeltä hyvinvoiva ihminen. Nautinnollista kevät aikaa ystävä hyvä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image