Joulu voi olla vaikeaa aikaa narsistisen läheisen kanssa – Tämän voit tehdä, jotta juhlapyhät eivät menisi kokonaan pilalle

Jouluna perheet usein kokoontuvat yhteen ja läheisten ihmisten merkitys, sekä tärkeys korostuvat. Kyky olla läsnä rakkaiden ja itselle merkityksellisten ihmisten kanssa, sekä taito tuntea syvää yhteyttä voi olla monille helppoa ja luontevaa.

Tämä voi valitettavasti olla vahvoja narsistisia piirteitä omaavalle mahdotonta ja tuottaa paljon erilaisia vaikeita tunteita, joita hänen on haastava tunnistaa, käsitellä tai varsinkaan hyväksyä itsessä.

Narsistisen ihmisen empatiakyvyn heikkous tai sen puuttuminen estää aidosti läheisen, sekä syvän yhteyden muodostumisen toiseen ihmiseen olipa sitten kyseessä oma puoliso, sukulainen tai vaikkapa työkaveri.

Kuinka luoda yhteys toiseen, jos ei kykene tuntemaan myötätuntoa tai tavoittamaan aidosti sitä mitä tuo toinen ihminen tunnetasolla kokee?

Muiden luontainen ja erilainen sosiaalinen kanssakäyminen korostaa narsistisen ihmisen omaa vajavaisuutta, jota hän ei itessään haluaisi nähdä ja jonka hän haluaa mielellään peittää kaikilta, niin kuin myös itseltään. Tämä voi aiheuttaa narsistisessa ihmisessä  suurta kateutta, mustasukkaisuutta ja jopa vihaa, jonka hän peilaa ja osoittaa muille.

Väärintulkinnat ovat myös hyvin yleisiä. Hän voi tulkita läheisyyden, hymyn, naurun ja ilon jopa hänen ivaamiseksi tai vaikkapa seksuaaliseksi vetovoimaksi (häntä kohtaan tai muiden väliseksi), josta ei todellisuudessa ole ollenkaan kyse. Nämä kaikki ovat omiaan aiheuttamaan konflikteja erityisesti juhlapyhien aikaan.

Taistelu huomion keskipisteestä

Nykytutkimusten mukaan narsismin yksi suurimmista ydinongelmista on huono itsetunto. Tämä saa hänet haluamaan ja taistelemaan huomiosta hinnalla millä hyvänsä.

Joulun aikaan huomio voi lipua toisaalle: lasten iloon, sukulaisten kokoontumiseen, lahjoihin, joulupukkiin, ruokailuun tai johonkin muuhun merkitykselliseen tai ei niin merkitykselliseen.

Voi olla haastavaa ymmärtää huomion keskipisteenä olemisen merkityksen suuruutta, mutta samalla sitäkin tärkeämpää.

Narsistinen ihminen tarvitsee huomion ja hän ottaa sen itselleen joko hyvällä tai pahalla.

Jos huomiota ei tule hyvällä on luvassa konflikti, jonka jälkeen huomio on saatu ja joka välittää hänen itsetunnolleen viestin: minut on vihdoin nähty, herätän voimakkaita tunteita, olen siis tärkeä.

Suhtaudu kuin pieneen lapseen

Lapselliselta tai myöskin uhkaavalta ja pelottavalta vaikuttava narsistisen ihmisen käytös on raskasta ja turhauttavaa. Tämä pilaa luonnollisesti juhlatunnelmaa, sekä vaikeuttaa jo ennestään haastavaa suhdetta narsistiseen ihmiseen.

Voisin ohjeistaa rajojen asettamisessa ja jämäkässä kommunikaatiossa narsistista ihmistä kohtaan, mutta en tee sitä, koska tiedän sen olevan yleensä melko turhaa. Koska jos kyseessä on vahvasti narsistinen ihminen ei pyrkimyksestä asettaa rajoja ole oikeastaan mitään hyötyä, koska narsistinen ihminen on rajaton, eikä hänen tarkoituksensa ole kunnioittaa muiden rajoja.

Tämän vuoksi suosittelen ennen kaikkea ottamaan asenteen, jossa sinä olet aikuinen ja kuvittelet narsistisen ihmisen olevan kuin kiukutteleva pieni lapsi, joka vasta opettelee elämää. Tiedän ettei tämä ole helppoa, eikä välttämättä tuo aina helpotusta, mutta se voi auttaa tilanteita eskaloitumasta vielä pahempaan.

Kun suhtaudut narsistisen ihmisen oikkuihin kuin pieneen lapseen, voit ajatella, ettei esimerkiksi huutaminen auta. Sinun provosoituminen voi pelkästään pahentaa tilannetta ja siksi sinä, aikuinen, olet se joka ottaa tilanteesta vastuun, koska sinä pystyt.

Pyri olemaan mahdollisimman neutraali, rauhallinen ja vastaamaan selkeän jämäkästi, sekä tuoden hänelle tiedon, että hän on tärkeä ja toivot, että kaikilla, myös hänellä on nyt hyvä olla.

Jos raja ylitetään ja pahasti, ole valmistautunut poistumaan tilanteesta

Mitään ei tarvitse sietää tai yrittää hyväksyä äärimmäisyyksiin asti. Vaikka pystymme ymmärtämään syitä narsistisen ihmisen huonon käytöksen takana ei se silti oikeuta häntä mihin tahansa.

Valmistautuessasi pahimpaan et ole pessimistinen kyynikko, vaan realistinen itsestä ja omasta hyvinvoinnista huolehtija.

Pohdi etukäteen mihin asti olet valmis sietämään narsistisen ihmisen mahdollista huonoa käytöstä ja pohdi myös miten tulet reagoimaan tähän. Asetat itsellesi siis rajan, et narsistiselle ihmiselle.

Mieti ennalta lauseita, esimerkiksi:

“Ei ole ok, että käyttäydyt näin. Toivon, että voimme kaikki viettää mukavan ja rauhallisen illan, mutta jos se ei toteudu ja tämä jatkuu vielä, niin olen valmis poistumaan”.

Älä turhaan jää toistelemaan tätä lausetta loputtomiin, vaan toteuta suunnitelmasi, jos huono käyttäytyminen toistuu.

Huomioi, että poistuja todella mahdollisesti olet sinä. Narsistinen ihminen on harvoin valmis tekemään toisten eteen mitään heitä helpottavaa.

Voit esimerkiksi suunnitella itsellesi varapaikan, jos mahdollista tai ottaa hotellihuoneen, jonne poistut, jos huomaat, että konfilkti on syntymässä hyvää vauhtia tai pahasti jo meneillään.

Muistathan, ettei sinun tarvitse tai pidä sietää loputtomiin huonoa käytöstä ja jos tiedät tällaisen jo varmasti etukäteen tulevan on todellakin ok pohtia voisitko viettää joulun tänä vuonna ihan jossain toisaalla, vaikka kylpylässä, mökillä tai ystäväsi kanssa.


Lue lisää aiheeseen liittyvää: Jenni Kiviniemi: 10 vinkkiä juhlapyhistä selviytymiseen narsistisen läheisen kanssa

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image