Kun elämä tuntuu raskaalta tarpomiselta ja tarjoilee pettymyksiä toisensa perään, oloa voi helpottaa katsomalla asioita toisesta näkökulmasta. Ajatukset on poimittu Sanna Wikströmin uutuuskirjasta 102 oivallusta elämästä (Bazar/Hidasta elämää, 2025).

1. Asiat eivät usein mene oman suunnitelman mukaan
”Mielen aikataulu on usein nopeampi kuin elämän aikataulu. Tämä aiheuttaa pettymyksiä, ei niinkään elämä itse.”
Kun suunnitelmat kariutuvat, parasta mitä voit tehdä on päästää irti siitä, miten elämän pitäisi mennä. Oikeassa elämässä matkaa ei tehdä suoraviivaisesti pisteestä a pisteeseen b, vaan tie on usein mutkikas.
Mutkien ja monttujen keskellä voi herätä ajatus, että asiat ovat menneet väärin. Ne ovat menneet huonosti. Olisi pitänyt olla eri lailla. Siitä voi seurata pettymys ja ajatus siitä, että olen epäonnistunut. Elämä on pettänyt minut. Miksi mikään ei onnistu?
Nöyrtyminen elämän aikatauluun on yksi suurimmista harjoituksista. Mutta kun oppii päästämään irti mielen suunnitelmasta, luottamuksella ja tyyneydellä on tilaa saapua paikalle.
2. Koko elämä ei voi aina olla järjestyksessä
”Siirrä sivuun se, mikä ei ole olennaista juuri nyt.”
Maailmaa ei voi järjestellä täydelliseksi. Korkeintaan oman maailman saa järjesteltyä täydellisen uuvahtaneeksi, jos oikein ponnistelee. Sikseen jättäminen on taito, jota kannattaa harjoitella. Kaikki ei voi samaan aikaan olla olennaista – valitse siis mihin keskityt.
On yksi hetki joka ikinen päivä, kun sikseen jättämisen taito on erityisen tärkeää: nukkumaanmenon hetki. Jos nukkumaan mennessä ei osaa jättää keskeneräisiä asioita sikseen, menettää yhden tärkeimmän hyvinvointia tukevista asioista: hyvän ja syvän unen.
3. Väsyneenä mieli näkee kuviteltuja uhkia
”Kun väsynyt mieli alkaa murehtia, sano sille ääneen HÖPÖHÖPÖ.”
Opettele lepäämään ja olemaan uskomatta väsyneitä ajatuksia. Väsynyt mieli murehtii ja näkee uhkia. Sydän hakkaa sen verran tiuhasti, että se pitää aistit valppaina. Kun oikeasti pitäisi nukkua, onkin juuttunut kauhujen taloon.
Kun mieli aloittaa matkansa kauhujen talolle, kokeile sanoa sille ääneen: HÖPÖHÖPÖ. Höpöhöpö on sopivan lempeä pysäytys huoliajatuksille, jotka yrittävät houkutella tunteen mukaan.
4. Kaikkeen ei voi panostaa yhtä aikaa
”Yhteys on siellä, missä huomio on.”
Emme pysty koko ajan antamaan kaikille tai kaikelle kaikkea. Yhteys on siellä, missä huomio on. Jos on valinnut pitkään sen, että pyörät pyörivät ja muut pysyvät siinä mukana omilla kyvyillään – jos pysyvät – voi olla, että yhteys muihin on rakennettava uudelleen.
Oletteko kumppanisi kanssa toisillenne vielä niitä, joita halusitte tai lupasitte olla? Jos ette, on tutustuttava uudelleen. Tai mitä jos töppöstä on laitettu toisen eteen siinä tahdissa, että on ohitettu sellaiset tunnemaisemat, mitä ei haluttu katsoa? Mitä jos elämä pysäyttää katsomaan nyt kaikkea sitä, minkä ohi on juostu jo ehkä vuosia?
Merkityksellisten asioiden äärelle pysähtyminen näyttää, että kaikki on jo siinä: ei tarvitse odottaa mitään parempaa, enempää ja sykähdyttävämpää.
5. Seiska voi olla parempi kuin kymppi
”Riittävä on päätös.”
Jos ei ole koskaan määritellyt itselleen, mikä on riittävä, riittävästi yrittäminen voi alkaa tarkoittaa sitä, että yrittää jaksamisen rajoille saakka.
Riittävä pitää määritellä itselleen, jos ei halua kiusata itseään loppuelämäänsä flirttailemalla täydellisyydelle, jota kuitenkin on mahdotonta saavuttaa. Jos ei tee päätöstä siitä, mikä riittää, mielessä kaihertaa, että aina voisi olla parempi tai tehdä enemmän.
Riittävän hyvä ei ole alisuoriutumista vaan tietoinen päätös, jotta tehtävät asiat eivät muutu elämämme stressaaviksi ja jumittuneiksi keskipisteiksi. Tähän tarvitset myös uskallusta päästää irti, antaa olla ja jättää sikseen.
Lisää Sannan ajatuksia löydät kirjasta 102 oivallusta elämästä.
Kirja sopii sinulle joka…
…olet väsähtänyt kaikkiin vaatimuksiin, suorittamiseen ja tekemisen paljouteen.
…kaipaat näkökulmia palautumiseen ja huilaamiseen.
…haluat haastaa omaa ajattelua, jotta osaisit (tai voisit) ottaa vähän rennommin.
…haluat jäsennellä tunteitasi ja oppia ymmärtämään tunnekokemuksia, joista ei yleensä puhuta.
…kaipaat sanoitusta vaikeillekin tunteille ja ymmärrystä, että et ole niiden kanssa yksin.
…haluat tutkia rajojasi ja oppia asettamaan niitä.
…kaipaat näköaloja syvempään ihmisyyteen ja itsetuntemukseen.
…haluat lisätä luottamusta elämään myös vaikeiden tunteiden ja kokemusten äärellä.
…kaipaat lohtua, ymmärrystä ja rehellisesti jaettuja ihmisyyden kokemuksia, jotka saavat sinut ymmärtämään, että juuri sinulle on paikka tässä maailmassa – juuri tuollaisena.