Luonto koskettaa syvemmältä ja hoitaa enemmän kuin mikään ihmisen itse rakentama

Oletko huomannut metsässä aikaa viettäessäsi, että kuinka metsä hoitaa kokonaisvaltaisesti? Myös tutkimustiedot vahvistavat luonnossa olemisen hyvinvointivaikutukset.

Tutkimusten mukaan erityisesti luonnon myönteiset vaikutukset psyykkiseen hyvinvointiin tuntuvat olevan vahvalla pohjalla. Metsässä oleminen parantaa mielialaa, auttaa palautumaan ja myös kognitiivisen tason kuormituksista. Metsä auttaa kokonaisvaltaisesti elpymään.

Kuitenkin tärkeintä lienee on se, että mitä itse koemme. Mitä sinä koet mennessäsi metsään?

Luonto voi koskettaa todella syvästi meitä. Voisi sanoa, että luonto koskettaa ja hoivaa jotakin hyvin alkuperäistä meissä. Olemme kuitenkin luontokappeleita aivan yhtälailla kuin karhut, valaat, joutsenet tai se pieni kovakuoriainen, joka ponnistelee mäntymetsän havunneulasten keskellä muurahaisia väistellen ruokaa etsien. Olemme yhden ja saman auringon lämmittämiä ja valaisemia kokoon katsomatta.

Jokainen meistä on osa luontoa kuten kaikki muutkin lajit, elävät olennot, tällä planeetalla. Olemme aina olleet osa luontoa. Vasta ihmislajin viimeisimmissä käänteissä on meille voinut syntyä kokemus, että on me ihmiset ja sitten se luonto tuolla jossakin. Luonto, jota sitten käytämme, tuhoamme ja suojelemme. Tulemme aina kaipaamaan luontokappaleina kokemusta siitä, että olisimme luonnossa – lajityypillisessä ympäristössämme.

Voisi sanoa, että luonto siten koskettaa ihmisolemuksemme syvimpiä kaipuita ja hoitaa meitä syvemmin kuin mikään ihmisen itse rakentama tai luoma asia.

 

Kuinka tulla luonnon hoivaamaksi?

Kuinka sitten voisimme tulla luonnon hoivaamiksi ja ravitsemiksi syvimmillä tasoilla? Ensinnäkin on tietenkin tärkeää mennä luontoon ja viettää siellä aikaa. Yksinkertaisesti kun minuutit muuttuvat tunneiksi ja tunnit päiviksi, tapahtuu jotakin ihmeellistä, vaikka emme tekisi mitään sen kummempaa. Luonto muistuttaa itsestään jokaisessa aistimuksessa ja jokaisella hengenvedolla.

Toki voi mainita läsnäolon, huomioimisen ja tietoisen rentoutumisen ja hengittämisen vaikutuksesta luontokokemuksen syventämiseen.

Ehkä vielä tärkeämpää on kuitenkin antaa itsensä altistua, tulla vaikutetuksi ja antautua luontokokemukselle. Liikuttua ja tulla liikutetuksi. Antaa itsensä ihastua luonnon kauneuteen ja valtavuuteen – jykevää maahan ja äärettömään taivaaseen, joka avautuu yllemme muistuttamaan vapaudesta ja siitä, että mekin olemme tähtipölyä.

Tärkeää on olla myös herkästi läsnä tunteissaan. Tunteet ovat tie altistumisen ja ihastumisen kokemuksille. On hyvä myös antaa maailman vauhdissa sivuun työnnettyjen tunteiden ja kokemusten tulla pintaan, kun luonto hoivaa ja ravitsee. Näin voi antaa kaiken sen, joka saa meidät kokemaan erillisyyttä luonnosta tulla pintaan ja sulaa pois. Voi antaa jokaisen hetken olla ihme elämän keskellä.

 

Voit kuunnella lisää metsien hoivaavasta voimasta ja luonnolle altistumisesta Metsässä – uppoudu metsään, itseesi ja elämään -äänikirjasta.

 

Unsplash kuva: Fabrice Nerfin / Krzysztof Niewolny


Loistavat metsään uppoutumisen menetelmän ohjaajakoulutukset – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image