Tunnistatko näitä kesän tuoksuja? – Tee tuoksuretki luontoon

Kesäisessä luonnossa on paljon värejä, tuoksuja ja liikettä. Sinulla saattaa olla joku ns. lempituoksu luonnossa, joka mielestäsi kuuluu ehdottomasti sinun kesääsi. Tunnistatko luonnon kasveja pelkän tuoksun perusteella? Joidenkin kasvien tuoksu kukinta-aikaan voi olla hyvinkin voimakas. Tiedätkö tai muistatko, mikä luonnonkasvi oli lapsellesi tuoksun perusteella lempikasvi edellisenä kesänä?

Kävelin lapsen kanssa tuttua metsäpolkua. Polun molemmin puolin kasvoi isoja puita, kuusia ja mäntyjä. Suurta mäntyä halatessamme kysyin lapselta, että tuoksuuko männyn runko. Lapsen mielestä mänty ei tuoksunut. Oma hajuaistini huomasi pihkan tuoksun männyn rungosta. Etenimme polulla hitaasti, jotta huomioisimme enemmän eri tuoksuja metsässä. ”Tuolla on hieno, koristeltu pieni joulupuu”, huudahti lapsi. Se pieni joulupuu oli kuusenkerkillä koristeltu. Tuoksuttelimme vaalean vihreitä kerkkiä. Jonkin ajan kuluttua lapsi totesi kerkkien tuoksuvan kesälle.

Eväitä nautimme kannolla istuen. Kannon vieressä kasvoi sammalta. Lapsi halusi upottaa kätensä pehmoiseen ja kosteaan sammaleeseen. Aikansa sammalen kanssa touhutessa lapsi hoksasi käsiensä tuoksuvan mökin saunalle ja kesälle. Lapsen mielikuviin oli jäänyt tuoksu, jonka hän yhdisti edellisen kesän mökkireissuun.

Teiden varsilla kasvavien kukkien väri ja tuoksumaailma on runsas. Kukkien tuoksu houkuttelee perhosia laskeutumaan kukkiin.  Entä jos lapsi saisi valita kukkakimpun omien mielituoksujen perusteella tienvarsilla olevista kukista. Tunnistatko nimeltä lapsen valitsemat kukat?

Tunnistatko nämä 5 luonnon kasvia? Tuoksuttele kasveja yhdessä lapsen kanssa.

  1. Kuusenkerkkä
  2. Voikukka
  3. Maitohorsma
  4. Kissankello
  5. Nokkonen

Muistathan, että luontohetkeä ei tarvitse suorittaa. Lapselle luonnossa vietetty aika yhdessä aikuisen kanssa on mieleenjäävä kokemus. Voit ottaa myös kuvia luonnon kasvien tuoksutteluhetkistä vaikka tuoksuja ei voikaan saada kuviin. Luonnosta otettuja kuvia on ilo katsella myöhemmin lapsenkin kanssa.

Luonnon kasvien tuoksujen äärelle pysähtyminen on läsnäoloa, jota voi harjoitella näinkin yksinkertaisella tavalla kuin tuoksuttelemalla kukkia.

Lisää innostavia ja mielenkiintoisia luontoaiheisia tehtäviä löydät Minun luontoseikkailuni-kirjasta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image