Luulin eläväni hyvää ja raitista elämää – vasta vakava sairaus paljasti koko riippuvuuksien kirjon ja mahdollisti syvällisen toipumisen

Rinnan yläsivuneljänneksen syöpä duktaalinen kasvain, vasen rinta.

Tuon diagnoosin sain 14 vuotta sitten suunnilleen tähän aikaan vuodesta. Edessä olivat rankat sytostaatti- ja sädehoidot sekä vuosien lääkitys.

En tiennyt sitä vielä silloin, mutta elämäni tulisi muuttumaan radikaalisti kaikilta osin.

Olin ollut seitsemän vuotta raittiina.

Minulle oli iso shokki se, että sairastuin. Suurin silmien avaaja oli se tosiasia, että vaikka olin luullut eläväni terveellistä ja hyvää elämää, minun oli pakko myöntää, että olin todella stressaantunut ja elämässäni oli yhä lukuisia riippuvuuksia. Läheisriippuvuus, sokeririippuvuus, ostosriippuvuus, työriippuvuus. Muutamia nimetäkseni.

Suunnan muutos

Suurin muutos tapahtui mielessäni. Olin elänyt tuohon asti pääasiassa uhrin roolista käsin. Syytin elämäni haasteista muita ihmisiä ja olosuhteita. En ottanut vastuuta elämästäni. Odotin, että joku tai jokin tulee ja pelastaa minut. Luulin, että onnellisuus tulee ulkoapäin.

Tämän muutoksen yksi olennainen tekijä oli ennen diagnoosiani lukemani Dalai Laman Onnellisuuden taito -kirja. Siinä puhuttiin, kuinka jokaisen ihmisen elämässä on haasteita. Niitä ei voi välttää. Se, mihin on aina mahdollisuus vaikuttaa, on suhde näihin haasteisiin. Tämä kiehtoi minua.

Tajusin, että olen itse elämäni puikoissa. Halusin elää ratkaisussa ongelmien sijaan. En suostunut antamaan periksi. En halunnut kuolla.

Tietoinen toipuminen

Alkoi kasvun tie.

Sen mahdollistivat minulle mindfulness ja meditaatio. Tiedostamisen, hyväksynnän ja lempeyden kautta minun oli mahdollista alkaa toipua kohti aitoa tunne-elämän raittiutta.

Olin törmännyt ajatukseen meditaatiosta riippuvuuden hoidossa 12 askeleen ryhmissä. Olin kuitenkin ajatellut, että olen liian levoton meditoimaan. Minun olisi pitänyt olla valmis.

Minut leikannut lääkäri ehdotti myös meditaatiota, kun hän kuuli, kuinka hektistä elämäni oli. Kalenterini oli ammuttu ihan täyteen. Arvostus itseäni kohtaan tuli suorituksista ja suorittamisesta.

Samoihin aikoihin sain lahjaksi kirjan nimeltä Anti-cancer. Siinä puhuttiin, kuinka stressillä ja sen säätelyllä on todella iso asema syövän kehittymisessä ja uusiutumisessa. Halusin oppia rauhoittamaan itseni.

En kuitenkaan tiennyt, mistä aloittaa.

Asiat loksahtelivat paikoilleen. Sytostaattihoitojen alettua asunnossani tehtiin putkiremontti. Jouduin muuttamaan pois, ja ystäväni tarjosi minulle huoneen asunnostaan. Tämä ystävä oli innostunut buddhalaisesta meditaatiosta ja kävi meditaatioilloissa. Hän pyysi minua mukaan. En halunnut enää kieltäytyä.

Vaikka mieleni oli vikkelä, minulle opetettiin, että tarkoitus ei ole tyhjentää mieltä tai pysäyttää ajatuksia. Sen sijaan meditaatioharjoituksen yksi mahdollisuus on se, että suhde noihin ajatuksiin alkaa muuttua. Ajatuksia tulee mieleen ja ne häipyvät omia aikojaan, jos en ala pyörittelemään niitä mielessäni. Opin ottamaan etäisyyttä ajatuksiini. En pitänyt niitä enää totena.

Meditaatiossa oli jotain, joka minua kiehtoi. Tein alkuun hengitykseen keskittymisen meditaatiota ja Rakastavan ystävällisyyden meditaatiota, eli Metta-meditaatiota. Kun aloin huomata positiivisia vaikutuksia ajatuksissani ja tunteissani, kiinnostuin, kuinka voisin tuoda oppimiani taitoja työhöni koulussa.

Aloin elää tietoisempaa elämää sekä työssä että työn ulkopuolella. Tietoinen hyväksyvä läsnäolo eli mindfulness muotoutui elämäntavaksi.

Toipumisen syvempi taso

Myöhemmin gestalt-terapia, jossa on paljon mindfulnessin elementtejä ja oma taipaleeni traumaterapeuttiseen työhön avasivat entistä syvemmän ymmärryksen ja mahdollisuuden vapautua kaikesta siitä, mikä elämääni aiemmin rajoitti eniten: riippuvainen käytös ja ajattelu sekä toksiset, traumaperäiset ydinuskomukset.

Olen saavuttanut asioita, joiden luulin olevan saavuttamattomissa: yhteyden itseen ja muihin ihmisiin. Ennen kaikkea koen elämän merkityksellisyyden. Elän elämää, joka on autenttista ja minun näköistäni.

Oikeastaan haluan sanoa kaksi asiaa:
1. Sinun ei tarvitse odottaa, että elämä pysäyttää sinut yhtä radikaalisti, ennen kuin voit alkaa muuttaa elämääsi. Muutos voi alkaa juuri nyt.
2. Tsekkaa tissisi säännöllisesti. Tämä ei koske vain naisia. Myös miehille voi tulla rintasyöpä.

Kiitollisena kolmannesta mahdollisuudesta ❤️

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image