Mikä avuksi, kun on huono päivä?

On ihan normaalia, että joskus on huono päivä. Olo on epäämääräisen ahdistunut, synkkä tai kuormittunut, toisinaan ilman selkeää syytä. Mieleen voi tulla kaikenlaisia huolia, joita ei tavallisesti edes miettisi. Töiden suhteen voi tulla paineen tunne, että on jotenkin puristuksissa. Joskus huonoa päivää seuraa huono viikko. Ehkä siihen ei kuitenkaan tarvitse alistua. Jos ymmärtää paremmin, mitä omassa mielessä tapahtuu, voi huononkin päivän suunnan kääntää parempaan. Tästä blogista löydät kolme keinoa, joiden avulla voit työstää huonoa oloa.

Huomaa, mikä on jäänyt kaivelemaan

Tunnista, mikä olotila sinulla on päällä. Tarkastele sitä lempeästi ja löydä sille jokin nimi. Pelkästään olotilan nimeäminen auttaa yleensä saamaan siihen etäisyyttä. Oletko loukkaantunut, kiukkuinen tai puristuksissa. Voit arvioida, kuinka voimakkaalta se tuntuu, esimerkiksi asteikolla 0-10. Tunnustele, missä kohtaa tunnet olotilan kehossasi. Entä millaisia ajatuksia mielessä pyörii, kun koet tätä olotilaa. Mitä sinun tekisi mieli tehdä, kun olotila on päällä.

Tutkaile, onko tapahtunut jotakin sellaista, joka on herättänyt sinussa kiukkua tai ärsytystä. Tulitko kohdelluksi epäreilusti tai tylysti jossakin tilanteessa. Vaadittiinko sinulta liikoja, tai jätettiinkö jokin tekemäsi kokonaan ilman huomiota. Jätitkö sanomatta jotakin sellaista, joka olisi ansainnut tulla sanotuksi. Joskus mitään ei ole vielä edes tapahtunut, vaan ihmisen mieli alkaa ennakoimaan jo tulevia kohtaamisia, joissa jotakin hankalaa on odotettavissa.

Omista olotilasi

Joskus olotilan ongelmana on, että se ei jollain tapaa tunnu kuuluvan siihen tilanteeseen, jossa olet. Saatat ajatella, ettei sinun kuuluisi olla ärtynyt, kun sait juuri ylennyksen työpaikalla. Mieleen saattaa tulla ajatus, ettei nyt kannata lamaantua, kun edessä on iso haaste tai kiireinen viikko. Ei sovi tuntea olevansa puristuksissa, kun pitäisi saada paljon asioita aikaan.

Pyri kuitenkin hyväksymään olotilasi sellaisena kuin se on. Voit vaikka laittaa kädet ympärillesi ja halata itseäsi hetken hankalassa olossasi. Voit kysyä itseltäsi, mikä viesti sillä on sinulle. Mitä se sanoisi, jos se osaisi puhua? Kuule tämä viesti. Sinun ei tarvitse toimia olotilasi mukaisesti, mutta voit silti pysähtyä huomaamaan, mikä tarkoitus sillä voisi olla.

Tutki eri puolia

Voit tutkailla rauhassa, mitä hyviä ja huonoja puolia olotilaasi liittyy. Ehkä siinä on pahinta, että se estää sinua toimimasta sellaisella tavalla kuin haluaisit. Se vaivaa, koska et ihan täysin ymmärrä, miksi koet sitä. Jos mielessäsi pyörii katastrofiajatuksia siitä, mitä voisi tapahtua, mieti mikä olisi pahinta? Mikä olisi kaikkein kurjin lopputulos tilanteessasi? Arvioi, kuinka todennäköistä on, että pahin tapahtuisi.

Mieti sitten myös hyviä puolia. Ehkä olotilasi pysäyttää sinut jonkin tärkeän äärelle kiireisessä arjessa. Se haluaa varoittaa sinua vauhtisokeudesta, tai auttaa sinua kuulostelemaan voimavarojasi suorittamisen pakon tunteessa. Mikäli olotilasi liittyy johonkin toiseen ihmiseen tai tulevaan tilanteeseen, pohdi mitä parhaassa tapauksessa tapahtuisi. Mitä jos kaikki meneekin niin kuin sinä toivot. Voit vielä kiittää olotilaasi siitä viestistä, joka sillä on sinulle.

Opi purkamaan ja käsittelemään vihaa, kiukkua ja muita räjähdysherkkiä tunteita Angstin purku -korttien avulla – kortit sopivat lapsille, nuorille ja aikuisille:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image