10 vinkkiä työpaikkakiusatun tueksi – Näin vaikeassa tilanteessa kannattaa toimia

Ole ystävällinen työtoverille, joka kohtelee sinua huonosti. Se on todella haastava vaatimus kenelle tahansa, joka kohtaa henkistä väkivaltaa työyhteisössään. Myönnän sen heti. Valitettavasti se on kuitenkin ainoa asia, joka voi vielä tilannetta eteenpäin, ja mikä tärkeintä – varmistaa työpaikkakiusaamista kohtaavan oikeuksien toteutuminen.

Siinä vaiheessa, kun ulkopuoliset tulevat mukaan tilannetta selvittämään, on työpaikkakiusattu saattanut kokea henkistä väkivaltaa jo pitkään. Selvittämistä ei edistä, jos kiusaamista kokenut näyttää rajojaan tavalla, joka on muiden mielestä epäystävällistä. Silloin ulkopuolisesta voi tuntua, että kiusattu itse on tilanteessa suurin ongelma, eikä se, joka tilanteen omalla huonolla käytöksellään aloitti.

Jotta jaksat pysyä ystävällisenä, tarvitset valtavasti tukea tilanteessa, koska neuvoni ei ole helppo toteuttaa. Olosi on todennäköisesti rikkinäinen, vihainen ja todella ärtynyt – ja sinulla on oikeus myös näihin tunteisiin.

Siksi keräsin avuksesi kymmenen eri reittiä, joista voit etsiä itsellesi tukea. Älä jää tilanteeseesi yksin:

1. Esihenkilö ja HR.

Työnantajaa edustavilla tahoilla, kuten esihenkilöllä ja HR:llä, on velvollisuus puuttua epäasialliseen käytökseen. Tilanne on kuitenkin heille haastava ja heitä koskee myös tasapuolisuuden vaatimus – ja siksi he eivät voi olla ainoita tukihenkilöitäsi. Tarvitset tukea lisää.

2. Työterveyshuolto.

Työterveyshuollosta saat tietoa ja empatiaa sekä tarvittaessa myös sairauslomaa. He voivat myös tukea sinua, kun otat tilanteen esille työpaikallasi.

3. Työyhteisösovittelu, työnohjaus, lyhyt tai pitkä terapia, työpsykologi.

Pyydä työnantajaa maksamaan työyhteisösovittelija, työnohjausta, käyntejä työpsykologilla tai lyhytterapiaa. Jos näitä ei ole saatavilla, eikä sinulla ole varaa maksaa itse käyntejä, korvaa Kela kolme vuotta kuntoutuspsykoterapiaa. Myös julkiselta sektorilta ja järjestöistä löytyy erilaisia mielenterveyspalveluita.

4. Henkilöstön edustajat.

Työsuojeluvaltuutettu, luottamusmies, luottamusvaltuutettu… henkilöstön edustajilla on monta nimitystä. Jos sellaista ei ole vielä valittu työyhteisöösi, voit ottaa yhteyttää ammattiliittoosi.

5. Työtoveri, joka on samassa tilanteessa.

Jos ikävästi käyttäytyvä on esihenkilösi tai johtaja, teitä saattaa olla muitakin hänen suosikkijärjestelmänsä armoilla. Jos taas työyhteisössä on paljon erilaisia haasteita, saatat löytää kohtalotoverin toiselta osastolta tai muusta tiimistä.

6. Työyhteisöstä lähteneet.

Joku on saattanut jo ennen sinua olla saman ihmisen tai ihmisten työpaikkakiusaamisen kohteena. Tutki asioita ja ota yhteyttä työyhteisöstä lähteneisiin tarvittaessa. Joku, joka on jo kokenut saman, voi olla yksi tärkeimmistä tukipilareistasi tilanteessa.

7. Muut työpaikkakiusaamista kokeneet.

Voi olla, että et löydä samasta työyhteisöstä vertaistukea, mutta monia muita voit löytää. Kysy ystäviltä ja tutuiltasi, jos he ovat kokeneet henkistä väkivaltaa tai jos heillä olisi mielessä joku muu tukea kaipaava.

8. Perheenjäsenet, seurustelukumppani ja sukulaiset.

Läheisesi voivat olla suuri tuki tilanteessasi. Muista kuitenkin, ettet kuormita heitä liikaa tilanteella. Etsi myös muita ihmisiä tukiverkostoosi.

9. Kirjoita kokemuksistasi.

Kirjoita päiväkirjaa tai kokoa dokumentteja tietokoneellesi. Tapahtumien dokumentointi on tärkeää, kun viet asiaa eteenpäin, mutta se voi myös tarjoaa mahdollisuuden käsitellä tapahtunutta ja tunteitasi. Ehkä voit antaa jonkun myös lukea kirjoituksiasi?

10. Lue kirjallisuutta.

Kirjallisuus työpaikkakiusaamisesta, työyhteisöhaasteista ja johtamisesta voi tuoda sinulle tukea siitä, että olet oikeassa, eikä sinua saa kohdella huonosti. Esimerkiksi oma teokseni Se ei johdu sinusta – Vähättelyn historia työelämässä (Avain 2021) on saamani palautteen mukaan toiminut tässä tarkoituksessa. Yksi lukijani kertoi lukevansa kirjaa pienissä paloissa, jotta hän muistaisi, ettei tilanne johdu hänestä itsestään.

Tutustu myös muihin blogikirjoituksiini, kuten tähän, jossa puhun herkkien ihmisten kohtaamasta kiusaamisesta. Tai ehkä esihenkilön asenne näkyi muista tökeröistä kysymyksistä, joita olen listannut tässä blogikirjoituksessa.

Jos tilanteesi on todella vaikea, tähän blogikirjoitukseen olen ehdottanut sinulle muutaman vaihtoehdon, joiden mukaan edetä. Paljon voimia raskaaseen tilanteeseesi!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image