Hankala tunne ei aina johdu tilanteesta, vaan sen tulkinnasta

Ajatukset, tunteet, reaktiot ja toiminta kulkevat lähes poikkeuksetta kimpassa ja käsikkäin. Ajatukset vaikuttavat tunteisiin ja tunteet ajatuksiin ja näiden yhteisvaikutuksesta seuraa reaktioita ja toimintaa.

Syyttelemme usein jotain tilannetta, tapahtumaa tai toista ihmistä ikävien tunteittemme aiheuttajaksi. Kun meillä lisäksi on taipumus uskoa omien ajatustemme olevan totisinta totta ja myös, ettei tunteilleen voi mitään, ei liene isokaan ihme, että antaudumme hanakasti hankalien tunteiden voimattomiksi uhreiksi. Emme ota vastuuta tunteistamme. Emmehän me voi millekään mitään.

Kyseinen kuvio on kotoisin jo lapsuudestamme ja kun se toistuu ja toistuu, siitä syntyy automaatiolla ohjautuva ajatus- ja toimintamalli kaikkiin vastaaviin tilanteisiin. Malli, jota emme itse tiedosta ja joka aiheuttaa meille pahaa mieltä, kurjia tunteita ja usein myös hankauksia ihmissuhteissamme.

Ajattelutaidoista yksi olennaisimmista on ymmärrys siitä, että ajatuksemme ovat vain harvoin totta. Ajatukset ovat vain ikiomia tulkintojamme asioista, tapahtumista, tilanteista, itsestämme ja toisista ihmisistä. Omien uskomustemme vahvasti värittämiä.

Tunteminen on tervettä ja tunteet ovat tärkeitä, niillä on meille aina jotain asiaa – useimmiten meistä itsestämme.

Jonkin tilanteen syyttämisen sijaan kurjan ja energiaa nakertavan tunteen äärelle on hyvä pysähtyä uteliaana ja myötätuntoisena tutkimaan ja ymmärtämään, mikä oma ajatus – ajatusmalli – kyseisen tunteen mahtaneekaan tuottaa.

Koska ajatukset ovat tulkintojamme, voimme myös tulkita toisin. Aina. Kun saa ikävän tunteen taustalla olevasta omasta ajatuksestaan kiinni, voi miettiä ja vaikka kirjottaa ylös viisi mahdollista erilaista tulkintaa samasta asiasta. Myönteisempää.

Tulkitsemista eri näkökulmista käsin voi harjoitella vaikka kumppanin, ystävän tai työkaverin ensin loukkaavalta tuntuneen ja näppylöitä nostattaneen lausahduksen tai mielipiteen osalta. Loukattuna möyrimisen sijaan voi miettiä, olisiko toinen tarkoittanut sittenkin jotain aivan muuta. Ehkäpä ihan jotain hyvää?

Mehän saatamme tulkita esimerkiksi toisen vilpittömän auttamishalun määräilyksi ja asioihin puuttumiseksi, innostuksen jyräämiseksi ja omista erilaiset mielipiteet ei-arvostukseksi ja voitontahtoiseksi sodankäynniksi.

Koska ajatukset vaikuttavat tunteisiin, saa kyseisen tilanteen tai toisen sanomisen myönteisempi tulkinta aikaan myös huomattavasti mukavamman tunteen. Ajatus- ja tunnetaitojen lisäksi oppii myös itseään.


Iloa ja hyötyä koko elämän ajan tuovien ajattelu- ja samalla myös tunnetaitojen harjoittelun voi aloittaa pelin ja leikin avulla jo lapsena. Siinä auttavat kirjoittajan kehittämät lasten ajatuskortit

KIVAT & KURJAT AJATUKSET

Voit tilata kortit täältä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image