Näillä epäsuorilla tavoilla viha voi kyteä sisälläsi – Omaan vihaan tutustuminen on ensiaskel siitä vapautumiseen

Janne Halla on Ihminen tavattavissa -terapeutti ja mindfulness-ohjaaja, jolle työ ihmisyyden parissa on enemminkin elämäntapa ja kutsumus. Janne ihmettelee ja ihastelee ihmisyyden ilmiöitä Mitä sun sydän sanoo?- podcastissa ja blogissaan. Vapaa-ajallaan Janne on intohimoinen rock-kitaristi, mökkeilijä ja ruuanlaittaja.

Viha on yksi ihmisen perustunteista ja kuten kaikilla tunteilla, sillä on ollut ja on tärkeä merkitys lajikehityksen kannalta. Meissä on kahdenlaista vihaa: rakkaudellinen viha, joka pitää meidän henkilökohtaisia rajoja suhteessa muihin ja suojelee meille tärkeitä asioita. Sen ei tarvitse turvautua väkivaltaan tai aggressioon.

Tuhoava viha on taas nimenmukaisesti sitä, jonka tarkoituksena on tuhota usein väkivallan keinoin. Sen alle jää niin muut ihmiset kuin kaikki muukin elollinen ja materia. Tuhoava viha ei kunnioita mitään eikä nöyrry kenenkään tai minkään edessä. Viha-sana viittaa usein jälkimmäiseen eikä ensimmäistä edes tunneta. Tuhoavan vihan voi jakaa edelleen kahteen eri kategoriaan sen näkyvyyden puolesta: avoimeen ja piilotettuun.

Kuten muutkin tunteet, viha muuttuu ongelmalliseksi kroonistuessaan tai kun sitä joutuu patoamaan sisälleen. Samalla tavalla esimerkiksi häpeä voi kroonistuessaan aiheuttaa masennusta. On aivan päivänselvää, että jos emme pysty purkamaan vihaa rakentavasti, kannamme aina vihaa kokiessamme kupillisen ruutia kellariin, kunnes jonain päivänä se leimahtaa pienestä kipinästä. Patoutunutta vihaa voidaan purkaa osaavissa käsissä, turvallisessa paikassa esimerkiksi ammattiauttajan vastaanotolla. Tällöin on suotavaa, että vastaanottava osapuoli on tehnyt itsessään vihatyötä eikä pelästy tai pelkää sitä kohdatessaan. 

Nyky-yhteiskunnassa vihan näyttäminen ja kokeminen on usein niin pelottavaa, että sitä yritetään siivota pois näkyvistä ja välttää keinolla millä hyvänsä. Paradoksaalisesti kun välttelemme jotain tunnetta, kasvatamme samalla sen voimaa. Eritoten miehen viha on melkeinpä tabu yhteiskunnassamme ja se on myös toisaalta täysin ymmärrettävää, niin näyttävää ja satuttavaa se on. Esimerkiksi parisuhdeväkivallasta puhuessamme mies on edelleen se osapuoli, joka sitä useimmiten harjoittaa. Vihaan tutustuminen ja sen työstäminen on avainasemassa, jotta vihasta tulisi elämää rakentavaa eikä tuhoavaa voimaa. 

Tässä muutamia vihan ilmenemismuotoja, jotka voivat valaista omia käyttäytymismalleja.

  1. Avoin viha ilmenee usein aggressiivisena käyttäytymisenä. Avoimen vihan näyttäminen voi olla riidan haastamista, huutelua, uhkailua, lyömistä, kiusantekoa ja fyysisten rajojen rikkomista. Riidan haastaminen baari- tai nakkikioskin jonossa on tästä klassinen esimerkki. Avoimen vihan tuottamat aggressiot päätyvät valitettavan usein uutisiin.
  2. Piilotettu viha ei ole niin näkyvää, se on muiden ulkopuolelle jättämistä, sanoilla vahingoittamista, mitätöintiä, juoruilua, yllyttämistä, nettitrollausta ja muuta samankaltaista toimintaa. Piilotetusta vihasta kumpuaa henkistä väkivaltaa pahimmillaan, kun fyysinen väkivalta on avointa ja näkyvää. Piilotettu viha voi olla aggressiota sanojen muodossa tai sanojen välissä. Ei sanota mitään, mutta annetaan ymmärtää. Jos on yhdessä sovittu, miten toimitaan, niin silloin vihan ilmaisu voi olla kun ei edes tee mitään. Esimerkiksi jos on sovittu, että ilmoitetaan parisuhteessa menemiset iltaisin ja kun sitä ei tee, voi olla, että viha nostaa päätään. Piilotetun vihan tunnistaminen voi olla joskus todella haastavaa.
  3. Kiltteys. Paradoksaalisesti kiltteys saattaa juontaa juurensa vihan tunteesta. Kun lasta vaaditaan jatkuvasti olemaan kiltti ja kiltisti, hän voi vastata, että minähän olen sitten perkele kiltti nyt ja aina. Eihän me aikuisetkaan olla aina kilttejä, miten lapselta voisi sitä vaatia? Kun sitten aikuisena kiltti hoitaa kodin ja lapset ja harrastukset ja puutarhan ja muidenkin työt, voi tuloksena olla räjähdysvaara. Kiltit usein uupuvat tai tekevät äkkipikaistuksissaan jotain peruuttamatonta.
  4. Auktoriteetit. Onko aina helppoa pelata samoilla säännöillä vai olisiko mukavampaa luoda omat? Onko joskus liikenteessä vaikeaa ajella muiden tahtiin tai tuleeko joskus huijattua vakuutushakemuksessa tai veroilmoituksessa? Tekeekö tilaisuus varkaan, jos tietää, että ei voi jäädä kiinni? Jos suhde auktoriteetteihin hiertää, voi olla, että alla on tukahdutettua vihaa jotain varhaista auktoriteettihahmoa kohtaan.

Kannoin itse elämässäni vihaa vuosikausia ja olen kohdannut tai nähnyt kaikkia näitä vihan muotoja omassa taustassani. Ja vaikka se onkin ollut kipeää, omaan vihaan tutustuminen ja sen tiedostaminen on vapauttanut elämään aivan uudella tavalla.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image