Erityisherkkyyden tunnistaminen on avain omannäköiseen elämään – 8 tapaa vahvistaa itsetuntemustasi

Olen itse tiennyt erityisherkkyydestäni yli 12 vuotta. Sen tunnistaminen oli suuri oivalluksen ja helpotuksen hetki, monelle asialle löytyi selitys: olin synnynnäisesti herkkä enkä mitenkään viallinen. Moni asia loksahti paikoilleen ja löysin uudenlaisen ymmärryksen polun. Alkoi herkkyyteen tutustuminen ja itsetuntemuksen vahvistaminen.

Mitä itsetuntemus tarkoittaa?

Itsetuntemus tarkoittaa yksinkertaisesti ymmärrystä itsestä eli vastaa kysymykseen, millainen minä olen? Itsetuntemukseen liittyy myös kyky havaita ja tunnistaa omia ominaisuuksia, kykyjä, tarpeita tai arvoja. Se on realistinen käsitys omista heikkouksista ja vahvuuksista. Itsetuntemus on myös avain hyvinvoivaan ja tasapainoiseen elämään.

Miten erityisherkkä hyötyy itsetuntemuksen vahvistumisesta?

Hyvän itsetuntemuksen avulla tiedostamme paremmin, miksi käyttäydymme ja ajattelemme tietyllä tavalla. Se on myös avain omannäköiseen elämään sekä sopivan ärsyke- ja kuormitustason löytämiseen, mikä erityisherkälle eriyisen tärkeää. Itsetuntemuksen myötä ymmärrämme myös, millaisia erityisherkkiä itse olemme – olemmeko esimerkiksi elämyshakuisia ekstrovertteja vai päin vastoin rauhallisesta elämästä nauttivia introvertteja. Tai ehkä olemme jotain siltä väliltä.

Erityisherkkyyden tunnistaminen ja itsetuntemuksen kehittyminen ovat auttaneet parantamaan myös ihmissuhteitani ja etenkin läheisiäni ymmärtämään sisäistä maailmaani. Olen tehnyt paljon töitä itseni ja herkkyyteni kanssa – niin yksin kuin ammattilaisten tukemana. Kun herkkä tutustuu itseensä, itsetuntemus lisää ymmärrystä myös herkälle tärkeistä rajoista. Hyvä itsetuntemus on myös itseluottamuksen perusta.

Itsetuntemus tarkoittaa yksinkertaisesti ymmärrystä itsestä eli vastaa kysymykseen, millainen minä olen?

Miten erityisherkkyyden tunteminen on vaikuttanut elämääni?

Vaikka olen tiennyt herkkyydestäni jo pitkään, vasta viime vuosina olen aidosti sisäistänyt sen, kuinka olennaista oman herkkyyteni tunteminen on. Nyt olen paljon tarkempi, että työ- ja elinympäristöni ovat suotuisampia herkkyydelleni. On ollut hyvä tarkastella kotiani, työtäni, harrastuksiani ja ihmissuhteitani siitä näkökulmasta, tukevatko herkkyyttäni ja omannäköistä elämääni, jota haluan elää.

Aina kaikkea ei toki voi hallita eikä kaikkeen pysty vaikuttamaan, mutta silti voi omaan herkkyyteen tutustumalla ja sitä kunnioittamalla luoda omannäköisiä polkuja. Päästää irti toimintamalleista tai ihmisistä, jotka eivät tue herkkyyttä tai lisäävät kuormaa.

Elämänmuutokseni myötä arkeni on rakentunut uudenlaiseksi – näin myös herkkyyteni ominaisuudet ovat päässeet oikeuksiinsa enkä koe sen takia elämää enää jatkuvana selviytymisenä tai painetta olla toisenlainen. Opintovapaa, muutto saaristoon ja yrittäjyys ovat olleet isoimmat konkreettiset muutokset omassa elämässäni, mutta pienemmilläkin muutoksilla pystyy vaikuttamaan.

Hyvä itsetuntemus on myös vahvistanut itsetuntoani – en ole vääränlainen, hankala tai viallinen. Olen antanut itselleni luvan olla haavoittuvainen ja rohkeasti keskeneräinen. Kipuilen herkkyyteni kanssa hetkittäin edelleen ja itsensä puolella oleminenkin on jatkuvaa harjoittelua. Kompurointi kuitenkin näyttää aina jotain uutta itsestäni ja matkan varrella opin paremmin elämään omannäköistä elämää.

Näin vahvistat itsetuntemustasi:

  1. Tutustu itseesi ja herkkyyteesi uteliaasti ja avoimin mielin.
  2. Pysähdy itsesi äärelle, varaa omaa aikaa ja kuuntele itseäsi sekä kehoasi.
  3. Kirjoita ajatuksiasi ylös – kokeile aamusivuja tai muuta luovaa kirjoitusta. Unohda kielioppi ja oikeinkirjoitus.
  4. Pidä huolta omista tarpeistasi ja tee asioita, jotka tukevat sinun kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.
  5. Tunnista omat vahvuutesi ja kirjoita ne itsellesi ylös. Huomioi ne ja ole ylpeä itsestäsi.
  6. Mieti, missä voisit kasvaa ja kehittyä – suunnittele itsellesi sopivat askeleet tavoitteiden saavuttamiseksi.
  7. Muista olla lempeä itseäsi kohtaan ja itsesi puolella – joka päivä.
  8. Älä jää yksin – juttele sinulle tärkeiden luottoihmisten kanssa ja pyydä apua tarvittaessa. Yksin ei tarvitse pärjätä.

Lunasta Annukan tekemä maksuton Herkkyys voimavaraksi -työkirja täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image