Lempeä kosketus on superlääke – Jo 20 sekunnin silitys voi vähentää ahdistusta ja parantaa mielialaa

Huomaatko riitaisassa kohtaamisessa silittäväsi kättäsi tai laittavasi kätesi toisen kätesi päälle?

Viisas kehosi siinä hoitaa sinua silloin. Lämmin ja lempeä fyysinen kosketus rauhoittaa kehoamme – ja kun keho rauhoittuu, rauhoittuu mielikin. Ne kun ovat koko ajan vuorovaikutuksessa keskenään.

Ystävällinen kosketus saa kehomme uskomaan, että kaikki on hyvin ja olemme turvassa. Tutkitusti jo 20 sekunnin lempeä kosketus käynnistää lempeyttä ja hyvää oloa tuottavan oksitosiini-hormonin erityksen elimistössämme.

Keho reagoi lämpimään, hoitavaan eleeseen kuin lapsi äidin syliin. Oksitosiini saa olomme tuntumaan turvalliselta ja rauhoittaa stressaavia tunteita. Se vähentää pelkoa ja ahdistusta, lisää myötätuntoa ja yhteyden tunnetta muihin ihmisiin.

Ihomme on äärimmäisen herkkä ja tunteva elin. Oksitosiini alkaa virrata, kun halaamme tai kosketamme ystävällisesti toista ihmistä – tai itseämme. Koiran tai kissan silittäminen tekee saman. Mielikuvien uskomattoman voiman kautta oksitosiinihanat aukeavat myös silloin, kun vain kuvittelemme halaavamme tai koskettavamme.

Pika-apu ahdistaviin tunteisiin on siis lähellä. Laita käsi sydämesi päälle ja tunne sen lämpö, anna kehon rauhoittua. Tai laita käsi toisen käden päälle, silitä poskeasi tai halaa itseäsi – mikä ikinä tapa koskettaa itseäsi lempeästi tuntuu sinusta hyvältä.

Oksitosiinikäsittelyn voi liittää myös päivän rutiineihin. Vartalovoiteen kehoa kunnioittava, ystävällisten ajatusten siivittämä levitys on loistava lempeyskäsittely. Käsivoiteen hierominen käsiin lempeästi saa olon tuntumaan mukavalta.

On sanottu mm. ekstaasihuumeen jäljittelevän oksitosiin vaikutuksia. Käyttäjä tuntee olonsa rentoutuneeksi, rakastavaksi ja hyväksyväksi. Ja tämän kaiken saamme aikaan vain lempeällä kosketuksella.

Ajatuksilla ja tunteilla on sama vaikutus kehoomme, suunnataan ne itseen tai muihin. Sama koskee myös kortisolia eli stressihormonia. Ankara, tuomitseva sisäinen puhe saa kortisolin erityksemme käyntiin – ja oksitosiini on oiva lääke pakene tai taistele -reaktion aiheuttamia tuhoja vastaan. Jos siis huomaat kritisoivasi itseäsi, voit korjata vahinkoja koskettamalla itseäsi lempeästi ja tehostaa vielä vaikutusta sanomalla itsellesi jotain myönteistä. Olet kuitenkin tosi hyvä tyyppi.p

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image