Parhaat asiat saattavat tapahtua juuri silloin, kun uskaltaa hypätä tuntemattomaan – Älä anna muiden rajoittaa valintojasi

Freia Luminka on ranskalaismiehensä ja löytökissansa kanssa Guadeloupella, Karibialla asuva psykologi ja intuitiivi, joka valmentaa verkkovälitteisesti ryhmissä ja kahden kesken naisia astumaan omaan voimaansa. Freiaa kiehtovat eritoten ihmisen piilevät voimavarat ja intuitio. Hänen erityisosaamistaan ovat myös ehkäisevä väkivaltatyö ja naisen aggression kysymykset. Freia on asunut, vieraillut, tehnyt vapaaehtoistöitä ja työskennellyt monella mantereella ja ammentaa nykyisessä sydämen työssään mentorina ja valmentajana koko kulkemastaan polusta.

Kaikki elämäni parhaat asiat ovat tapahtuneet, kun olen astunut epämukavuusalueelle ja tyhjän päälle. Kirjoitan tätä Guadeloupella, Karibialla, jossa en tänään asuisi, ellen reilu kymmenen vuotta sitten olisi astunut polulta hutiin viidakossa, tippunut neljä metriä suoraa pudotusta selälleni ja kohdannut ranskalaista elämänkumppaniani siinä onnettomuudessa. Tyhjän päälle astuminen on usein onneksi symbolisempaa eikä noin konkreettista. Mutta aina se on yhtä jännittävää. 

Parikymppisenä psykologian opiskelijana vuosituhannen alussa sain kurkkua kuristavan pakokauhun kuvitellessani itseni teoriaopintojen jatkeena vääntämään gradun, harjoittelun ja hyppäämään suitsait muita terapoimaan. Lähdin sen sijaan kolmeksi vuodeksi tanssikouluun ja annoin kehoni liikkua, kertoa ja ilmaista. Löytyi kokonainen maailma. Merkityksellisintä oli, että olin antanut itselleni luvan olla tietämättä, milloin ja miten psykologian opinnot jatkuvat, jos jatkuvat. Jatkuivat ne, kun olin ensin saanut muistaa kehoni. 

Meistä jokainen on lopulta oman elämänsä spesialisti. Kukaan ei ole mennyt jetsulleen sinun polkuasi. Ei juuri niitä mutkia, monttuja ja maisemia kuin sinä. Ei juuri niitä kriisejä, riemuja, sattumia, menetyksiä ja menestyksiä kuin sinä. Siksi voimasi piilee paljon siinä, minkä uskallat uskoa itsellesi todeksi ja mitä uskallat valita. Voima piilee uskalluksessa astua polulta toisin kuin kukaan tuntemasi, sillä hänellä ei ole juuri sitä kaikkea, mitä sinulla. Vaikka meitä ihmisinä yhdistää ihmisyyden kaikki lainalaisuudet ja siinä inhimillisyydessä koemme samoja tunteita ja asioita, ei kukaan kuitenkaan ole juuri se yhdistelmä koettua kuin sinä. Kukaan ei voi tietää ja valita juuri sinun parhaaksesi kuten sinä itse.

Minusta tuli sitten psykologi lopulta. Mutta ennen kuin todella asetuin auttajaksi, ehdin kiertää puoli palloa. Vierailemani kymmenet maat muodostuivat lopulta ehdottomasti suuremmaksi kouluksi kuin käymäni yliopisto tai tanssin opinnot. Minua on kouluttanut eniten oma polkuni ja ihmiskohtaamiset kulttuurista toiseen, ihmisyys kymmenien eri kielien takana. 

Jokainen meistä on summaa siitä, mitä on kohdannut ja mistä tullut läpi, mitä valinnut ja keneksi kasvanut. Sinä tuot tänne juuri sinun värisi ja mausteesi. Sen, kuka sinä olet eikä kukaan muu. Mitä enemmän pystyt hyväksymään kaikkea läpielettyä, sitä kokonaisemmaksi tulet. Meillä ihmisillä on taipumus leikata itsestämme irti ei-toivotuiksi tai häpeällisiksi kokemiamme ominaisuuksia tai tapahtumia. Mutta hei, juuri nekin asiat tekevät sinusta sinut, ja toisinaan paradoksaalisesti siinä, mitä eniten hyljeksii, onkin suurin voima. Sinä kuulut tänne, ja kuulut tänne kokonaan, et vain puoliksi. Kuulut tänne sekä valoinesi ja varjoinesi.  

Maailmanmatkoillani vahvistui kutsumukseni työskennellä eritoten naisten kanssa oman voiman ja varjon haltuun ottamisen teemoissa. Yli vuosikymmenen satojen naisten kanssa livenä ja etänä työskenneltyäni totean: olemme kasvaneet kutistamaan ja himmaamaan, koska pelkäämme, että aivan kaikkemme kanssa olisimme jotakin liikaa. Samalla elät kuitenkin jatkuvassa olossa, että jotain jää panttiin. Se on se irtileikattu osa itseäsi, se, jota et ole vielä itsessäsi hyväksynyt, ottanut omaksesi. Se kutsuu: näe minut. Emme kai muuta ihmisinä enempää toivo kuin tulla kokonaan nähdyiksi. 

Paras uutinen on, että aina voi tarkistaa suuntaa ja valita uudelleen. Kaikki me kasvamme läpi elämän. Itsensä kokonaisemmaksi kutsumisen harjoitus on elämän mittainen matka, rikas ja voimallinen.  

Tulit tänne elämään juuri sinun elämääsi. Et jonkun toisen elämää. Et sitä, miten vanhempasi ovat eläneet tai ne, joiden kanssa kasvoit, opiskelit tai teit töitä. Monesti saatamme hylätä osan itseämme, koska kasvuympäristömme tai lähipiirimme ei tue sitä. Kutsun sinua kotiin, kokonaiseksi. Olet tullut pitkän matkan, ja on aika antaa omalle polullesi ja itsellesi se arvo, joka niille kuuluu. 

Valitse itsellesi. Sinua ei korvaa kukaan.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image