6 hankalaa ihmistyyppiä, jotka varastavat energiasi – Näin selviät heistä järjissäsi

Mainosyhteistyössä Atena Kustannuksen kanssa.

Onko elämässäsi ihmisiä, joiden asenne, käytös ja tapa hoitaa tilanteita tuntuu imevän sinusta kaiken elinvoiman? Supersuositun Idiootit ympärilläni -kirjan kirjoittaja Thomas Erikson kirjoittaa heistä uusimmassa kirjassaan Energiavarkaat ympärilläni – Näin tunnistat ja kesytät hankalat tyypit (Atena, 2023). Keitä he ovat ja miten heidän kanssaan kannattaa toimia, jotta pysyy itse järjissään ja säilyttää elämänilonsa?

1. Perfektionisti takertuu jokaiseen yksityiskohtaan

Sääntöjä pilkuntarkasti noudattava ja uupumaton yksityiskohtien viilaaja voi olla todella raskas puoliso, työkaveri tai ystävä. Tietyssä määrin perfektionistinen tapa toimia on pakko hyväksyä, sillä hän ei oikein pysty muuhun. Tästä voi kuitenkin olla apua:

“Älä ikinä unohda tavoitetta: sitä, mitä pitää tehdä. Se on tärkein asia. Kun päätät tehdä yhteistyötä, älä unohdu näpräämään pikkuseikkojen parissa. Jos olet neuvotellut kumppanisi kanssa, että talon pitää olla esityskunnossa, kun sinne tulee ihmisiä, pitäydy siinä. Älä anna hänen ehdottaa, että hanan ympäristö hangattaisiin hammasharjalla kodinhoitohuoneessa.”

Apua voi myös olla sen asian tiedostamisesta, että heidän tarkoituksenaan ei ole kiusata, vaan auttaa:

“Perfektionistienergiavarkaiden hyvä puoli on, ettei heidän tarkoituksensa ole härnätä sinua. Se, että he kuitenkin joskus tekevät niin ja aiheuttavat sinulle päänsärkyä ja kohtauksia ja yleistä haluttomuutta, johtuu siitä, että he eivät kerta kaikkiaan voi antaa olla. Usein he kokevat itse asiassa auttavansa sinua parempaan ja valoisampaan elämään.”

2. Draamakuningatar haluaa huomiota

Draamakuningattaet rakastavat huomiota. He haluavat tuntea itsensä merkityksellisiksi ja tärkeiksi ja samalla välttää todelliset haasteet. Eniten he haluavat näkyvyyttä. Jos haluat oppia käsittelemään tätä energiavarasta, kannattaa tarkastella maailmaa hänen tavallaan:

“Arvostetuinta valuuttaa huomionhakuisen maailmassa ovat arvostus ja tunnustus. Ne ovat rahaakin arvokkaampia. Siksi he seisovat koko ajan valokeilassa eivätkä koskaan tekisi sellaista, mikä saisi yleisön taputukset tyrehtymään. Siksi vanha kaverisi ei koskaan siirry höpötyksestä vakavaan keskusteluun: se ei yksinkertaisesti olisi hauskaa.”

Jos haluat pärjätä draamailijan kanssa, muista, että huomiosi on häenlle tärkeää:

“Huomionhakuiset tekevät oletuksen: se joka osoittaa kiinnostusta, pitää heistä, ja niinpä ihmiset, jotka eivät halua puhua heidän kanssaan, eivät pidä heistä. Kun esität kysymyksiä huomionhakuiselle, se tulkitaan niin, että pidät hänestä ja ajattelet hänen olevan tärkeä. Sen ansiosta hän suhtautuu sinuun positiivisemmin kaikissa muissakin asioissa.

Draamakuningatar ei halua kuulla puhuttavan ongelmista, riskeistä, vaikeuksista, sotkuista tai konflikteista tai mistään, mikä ei suju. He haluavat elää sisäsiistiä, tyylikästä elämää, jossa aurinko paistaa aina ja kaikki ovat ystäviä.”

3. Aikuiskiusaaja saa voimansa kiusaamisesta ja uhkailusta

“Tällainen persoona ei kaihda mitään keinoja saadakseen tahtonsa läpi, eikä hän noudata sääntöjä”, Erikson kuvailee. Hän kehottaa punnitsemaan tarkkaan, kannattaako tällaisen ihmisen seurassa edes yrittää olla:

“Epäsosiaalisen kiusaajan kanssa työskentely tai seurustelu on kuin hengittäisi myrkyllistä ilmaa: siihen tottuu vähitellen. Aistisi turtuvat sitä mukaa kuin annos kasvaa. Lopulta olet niin tottunut kiusaajan metodeihin, että et enää osaa muuta odottaakaan.

Jos et kykene löytämään järkeviltä vaikuttavia, konkreettisia syitä siihen, että et ole jo lähtenyt, edessä on vain yksi ratkaisu. Jos sinua ei pidä paikoillasi mikään muu kuin uuden työn tai tuttavapiirin hakemisen pelko, silloin sinun on aika mennä eteenpäin.”

Jos et syystä tai toisesta voi poistaa kiusaajaa elämästäsi ja joudut tämän hyökkäyksen kohteeksi, Erikson neuvoo: “Kiusaajan kanssa ei kannata lähteä keskustelemaan siitä, mikä on oikein tai väärin. Hyväksy mieluummin satunnainen nöyryytys, jotta et joutuisi korvennetuksi.” Voit myös tehdä muutaman asian

“Jos vain sanot, että tarvitset vastaukseen enemmän aikaa, taitat hyökkäykseltä terää. Keskustelu pysähtyy eikä pääse jatkumaan suuntaan, johon se oli menossa.”

Anna epäsosiaalisen kiusaajapomosi nähdä, että kuuntelet. Osoita, että kuuntelet. Nyökkää. Hymyile, myötäile. Jatka sen jälkeen omaa elämääsi.

Voit ottaa tilanteen osaksi haltuusi yrittämällä olla välittämättä hyökkäyksestä ja rupeamalla sen sijaan esittämään tarkentavia kysymyksiä ja pyytämällä häneltä ohjeita: “Mitä hän haluaa nyt tapahtuvan?”

4. Passiivis-aggressiivinen ei pysty ilmaisemaan aitoja tunteitaan

“Passiivinen aggressiivisuus on kiukkua, vihamielisyyttä ja turhaumaa, jota henkilöstä ei jostain syystä tunnu mukavalta ilmaista suoraan”, Erikson kirjoittaa. “Passiivisesti aggressiivinen ihminen on mestari kohtelemaan toisia huonosti ja esittämään samalla normaalia, avuliasta ja mukavaa. Passiivisesti aggressiivista käytöstä voi siis olla erittäin vaikea tunnistaa ja vastustaa.”

Eriksonin mukaan passiivis-aggressiivisen ihmisen ikävä asenne kannattaa sivuuttaa: “Älä edes kommentoi. Passiivisesti aggressiiviset ihmiset ovat opetelleet surkeita käyttäytymismalleja, koska niiden avulla he ovat välttäneet epämiellyttäviä asioita ilman jäljelle jäävää syyllisyyttä. Et voi tehdä sille mitään, että he tuhahtelevat ja pyörittelevät silmiään tai polkevat jalkaansa.”

“Pyri sen sijaan aktiivisesti löytämään sellaista, mitä he tekevät oikein. Koska näistä ihmisistä tuntuu yleensä siltä, että he eivät saa osakseen kunnolla arvostusta, kehuja tarvitaan aika lailla.”

Voit myös yrittää saada tällaista henkilöä ilmaisemaan tunteitaan edes toisen ihmisen kautta: “Yritä saada heidät kertomaan, mikä muita ärsyttää tai kuohuttaa. Kun heidän sallitaan tuoda julki katkeruuttaan edes epäsuorasti, kasvaa todennäköisyys, etteivät he enää toimi sen pohjalta. Kaikki saattaa alkaa sujua huomattavasti helpommin kuin ennen.”

5. Uhriutuja saa energiaa marttyyrin asenteestaan

Uhriutujan elämä on täynnä vastoinkäymisiä. “Uhriutuja kokee olevansa niin perin onnettomien olosuhteiden ja elämän koettelemusten uhri, että kaikkien on kuunneltava hänen valitustaan. Hän saa energiaa siitä, että tyrkyttää kaikenkattavan marttyyriutensa kaikkien läheisyydessään olevien tietoisuuteen.” Tällaisen ihmisen läheisyydessä oleminen vie energiaa yksinkertaisesti siksi, että se on niin negatiivista. Negatiivisuus uuvuttaa.

Erikson kirjoittaa, että jos haluat yrittää auttaa uhriutujaa, voit tehdä sen näin:

1) Hyväksy hänen asenteensa, että hän ei voi tehdä mitään tilanteelleen. Osoita hänelle, että ymmärrät hänen kokevan asian juuri niin.

2) Kysy häneltä, mitä hän tekisi, jos hänellä olisi voimaa tehdä jotain.

3) Perusta hänen kanssaan nyt aivoriihi, jossa kehitätte kaikenlaisia mahdollisia tapoja tavoitteeseen pääsemiseksi. Käyttäkää aikaa erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen kartoittamiseen. Tehkää niistä lista. Mutta tärkeää on, että suurin osa ehdotuksista ei tule sinulta.

“Uhriutujalle kannattaa sanoa, että uskot heillä olevan kaikki eväät itsensä nostamiseen siitä kurjuudesta, jossa he kokevat elävänsä. Ei ole sinun tehtäväsi ilmaista myötätuntoa asioista, joihin et ole vähimmässäkään määrin sotkeentunut. Jos ne kuormittavat sinua, sulje niiltä silmäsi”, Erikson neuvoo.

Jos uhriutuja vaikuttaa tuomitsevalta tai syyttävältä sinua tai muita kohtaan, rajojen vetäminen voi auttaa. Muista seuraava: Uhriasenteen omaksuminen ei pyhitä huonoa käytöstä.

6. Narsistin kanssa auttaa vain yksi asia

“Huomionhakuiset persoonat ovat enimmäkseen vain vaikeita, passiivis-aggressiiviset oikeastaan vain kieltäytyvät olemasta mukana, ja antisosiaaliset tyypit riitelevät ja kiusaavat julkisesti. Mutta narsistit puolestaan yrittävät esittää hienoa ja erittäin moraalista henkilöä siitä huolimatta, että ovat kaikkea muuta. He tekevät sen aivan avoimesti ja pyytämättä koskaan anteeksi välillä vastenmielistä käytöstään”, Erikson kirjoittaa.

Jos narsistin kanssa on pakko olla tekemisissä, Erikson neuvoo kuuntelemaan, ihastelemaan ja kehumaan kohteliaasti hänen juttujaan. Jos hän kuitenkin kohtelee sinua huonosti tai käyttää hyväkseen, sitä ei pidä hyväksyä.

“Joskus emme voi olla täysin varmoja siitä, olemmeko tekemisissä narsistin kanssa vai sattuuko kyseisellä henkilöllä vain olemaan muutama todella
huono päivä. Voi olla vaikeaa tietää, käyttäytyykö henkilö huonosti, koska ei osaa muuta – on siis ihan tavallinen pönttöpää – vai onko kyseessä narsisti, joka suunnittelee manipuloivansa ja hyödyntävänsä sinua perusteellisesti.” Tähän Erikson antaa yleisohjeen:

“Kun toisen käytös alkaa muuttua yleisesti ärsyttävästä ja vähän lapsellisesta manipulatiiviseksi ja lähipiirille haitalliseksi, on aika kuunnella vaistoaan ja toimia. Vaisto, näppituntuma, osuu oikeaan useammin kuin osaamme selittääkään. Yleinen havaintoni ja henkilökohtainen käsitykseni on, että jos esimerkiksi ihmissuhde tuntuu väärältä, se on väärä.”

“Ansaitset parempaa kuin tulla narsistin hyväksikäyttämäksi ja sitten heitetyksi syrjään. Annan sinulle luvan: Lähde. Ole vahva. Lähde.”

Thomas Eriksonin Energiavarkaat ympärilläni (Atena, 2023) kertoo hankalista ihmisistä, jotka tuntuvat imevän läheisistään, ystävistään, sukulaisistaan ja työtovereistaan kaiken energian. Miksi he ovat niin uuvuttavia, miten heidän kanssaan kannattaa toimia ja mitä ei missään nimessä kannata tehdä? Kirjaa voit kuunnella äänikirjana esimerkiksi täältä.

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image