”Erityisherkkyys ja ADHD ovat suhteessamme voimavara” – Näin kumppanien erilaiset vahvuudet voivat tasapainottaa toisiaan

Johanna Mantila on elämyshakuinen erityisherkkä, kahden tyttären äiti ja intohimoinen ihmismielen, tunteiden ja parisuhteiden tutkailija. Hän on myös ADHD:n omaavan miehen kumppani. Millaisia vivahteita piirteet tuovat parisuhteeseen ja miten ne vaikuttavat perhe elämän arkeen?

Erityisherkkyys ja ADHD tuo suhteeseen valtavasti hyvää ja useat piirteet toimivat vahvuuksina suhteessa ja jopa ruokkivat sitä. Ominaisuuksien tiedostaminen on avainasemassa, jotta ne toimivat yhteyttä edistävinä tekijöinä.

Me ollaan todella hyvä tiimi. ADHD tyypillisesti muru on erittäin aikaansaava ja sitkeä, kun käsillä oleva asia on vain tarpeeksi tärkeä ja motivoiva. Ei ehkä tarkka tai asioita huolellisesti puntaroiva, mutta siinä kohtaa minä astun mukaan kuvioihin. Näen yksityiskohdat ja hahmotan kokonaisuudet. Meillä on vahva ME-henki, joka on suuri voimavara haastavan arjen tai vaikeuksien keskellä. Käytämme toistemme vahvuuksia hyödyksi kaikessa lasten kasvatuksesta, kodin remontointiin ja unelmien toteuttamiseen.

Herkkyys pakottaa kohtaamaan tunteet, keskustelemaan ja kasvamaan. Tämä näkyy erityisesti minussa. Erityisherkkänä en voi sietää epätasapainoa ja puhumattomuutta ihmissuhteissa. Sitä huoneessa leijuvaa ilmapiiriä -epä harmoniaa, kun jokin on vinossa tai yhteys katkolla. Epämukava olo pakottaa ottamaan asian puheeksi.

Me molemmat olemme todella herkkiä aistimaan tunnetiloja ja usein meillä kysytään monta kertaa päivässä “miten menee?” ” Onko kaikki hyvin?” Ajatukset ja asiat eivät jää painamaan luoden etäisyyttä, kun ne keskustellaan ja käsitellään pikimmiten. Herkkänä on tärkeää oppia tunnistamaan mikä on omaa tunnetta ja mikä toisen. Sekä oppia hyväksymään tilanteet sellaisina kuin ne ovat. Erityisherkät, kuten myös ADHD:kin ovat kuitenkin taipuvaisia ylianalysoimaan. Suoraan puhuminen ja toiselta kysyminen katkaisevat turhan analysoinnin.

Vahvasti tunteminen koskee kaikkia tunteita myös niitä hyviä. On ihanaa saada rakastaa sydämen syvyyksistä asti, nauraa niin että pissat tulee kirjaimellisesti housuun, itkeä onnesta yhdessä ja hymyillä sielusta asti toisen kohdatessa.

Elämyshakuisuus ja impulsiivisuus pitävät huolen siitä, ettei arki käy liian tylsäksi. Meille molemmille tulee tarve kokea ja tuntea olevamme elossa. Kun tämän tiedostaa ja piirrettä käyttää turvallisiin ja elämää ruokkiviin asioihin on se todella antoisaa. Nämä piirteet ruokkivat myös yhteistä intohimoa parisuhteessa. On ihanaa hullutella yhdessä, matkustella, tanssia aamuun asti, karata yö uinnille. Kokea ja nähdä yhdessä ja erikseen.

Oman ajan ja palautumisen tiedostaminen. Terve erillisyys on tärkeää missä tahansa parisuhteessa ja se on myös vetovoimaa ylläpitävä asia. Erityisherkillä ja ADHD kirjon ihmisillä on kuitenkin tavallista korkeampi tarve uppoutua omiin ajatuksiin ja he kuormittuvat muita ihmisiä herkemmin. On helpompaa kun parisuhteen molemmat osapuolet ymmärtävät tämän ja sallivat toisilleen aikaa olla yksin, mutta myös löytävät yhteisiä tapoja rauhouttua ja palautua yhdessä arjen keskellä. Meille molemmille on tärkeää saada omaa aikaa säännöllisesti harrastusten parissa, kuin myös palautua päivän kuormituksesta yhdessä halien.

Mitkä ominaisuudet ovat teidän suhteen voimavaroja? Missä te olette yhdessä hyviä?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image