Otatko tiedostamattasi suhteessa pelastajan roolia? – Se voi johtua näistä kahdesta asiasta

On ihanaa ja ilmeistä että meillä on ihmisinä toisillemme myös paljon annettavaa, mutta siitä ei ole ihan niin paljon kyse parantajan ja pelastajan roolissa kuin ehkä alkuun ajattelisi. 

Parantajan ja pelastan rooli on opittu selviytymisrooli joka kätkee taakseen omia avuttomuuden tunteita joita oli liian vaativaa kohdata lapsuuden tunneilmastossa, ehkä niille ei vain ollut tilaa. Tai ehkä lapsena ei vaan ollut tilaa olla lapsi, vaan alkoi kantaa liikaa vastuuta ihmisistä, joiden olisi enempikin kuulunut olla sinulle aikuisia. Toisten fixaaminen (ja toisiin fixoituminen) voi vaikuttaa itsellekin tosi pyyteettömältä, mutta jos meillä on taustalla joku agenda, on kyse enemmänkin opitusta keinosta koittaa saada mitä itse haluamme. 

Parantajan / Pelastajan roolilla saattaa hakea mm. Sitä että…

💚 On toiselle erityinen ja korvaamaton -> Näin en tulisi itse hylätyksi

💚 Saa toisen muuttumaan/kasvamaan/raitistumaan -> Näin hän voisi viimein olla minulle läsnä ja turva

Tiedän, että näiden aiheiden tunnistaminen voi olla vaativaa, minulle ainakin on ollut! Olen itse ollut taipuvainen suhteissani alitajuisesti terapeutin rooliin, joka menee tämä kanssa ihan samaan kategoriaan. Se mitä roolin taakse kätkeytyy, on usein autenttiset tunteemme ja tarpeemme ja vaikka työssämme moni meistä tarvitseekin tiettyä roolia osittain suojakseen, läheisissä ihmissuhteissa ne eivät ole tarkoituksenmukaisia vaan saattavat pitää yllä jotain toimimatonta ja todellista kasvua ehkäisevää kuvioita.

Kokeile! Jos tunnistat omaavasi taipumuksesi ottamaan pelastajan / parantajan roolia harjoittele tunnistamaan missä tilanteissa se aktivoituu. Lähdetkö heti neuvomaan, tarjoamaan ratkaisuja? Miten se näkyy sinulla? Kun huomaat tämän impulssin, harjoittele “hands off” – tekniikkaa, jossa huomaat impulssin, mutta et lähdekään toimimaan sen mukaan.

Usein itseasiassa inspiroimme aidosti toisia olemalla omia itsejämme, ja silloin kun emme ole itse niin kiinnittyneitä siihen että “juuri minun täytyy olla se joka sinua auttaa”.


Miten oppia tunnetaitoja aikuisena? Tunnekarttakirjaan täytettävien tehtävien avulla voit oppia ymmärtämään ja säätelemään tunteitasi. Tutustu tehtäväkirjaan täällä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image