Erityisherkkä, onko joulunaika sinulle kuormittavaa? – Näillä vinkeillä jaksat paremmin!

Erityisherkkänä tarvitsen omaa aikaa ja rauhaa ympärilleni – myös juhlapyhinä. Etenkin joulu on monissa kodeissa, perheissä ja ystäväpiireissä yhdessä olon aikaa. Aikaa, jolloin kokoonnutaan kaikki saman pöydän ääreen ja vietetään tiivisti aikaa saman katon alla.

Joulun suuret tunteet

Jouluun liittyy usein vahvasti myös tunteet – oli ne sitten myönteisiä tai kielteisiä, mukavalta tai ikävältä tuntuvia tunteita. Joillekin joulu voi olla suuren ilon tai surun aikaa, toisille siihen liittyy suorituspaineita ja toiset haluavat unohtaa koko juhlan. Erityisherkkä kokee nämä kaiken kirjavat tunteet normaalia voimakkaampina.

Kun tuntee suuria tunteita ja aistii herkästi, ympäröivä joulutunnelma voi tuntua helposti yllättävänkin stressaavalta ja raskaalta, vaikka kaikki olisi hyvin. Myös intensiivinen aika läheisten kanssa on usein ihanaa, mutta samalla se voi olla voimia vievää. Kivatkin asiat ja tunteet voivat uuvuttaa – etenkin erityisherkkää.

Tästä syystä tarvitsen herkkänä paljon omaa aikaa palautuakseni – tämä pätee erityisesti joulun alla. Palautumisen tarve tarkoittaa, että koen halua vetäytyä omiin oloihini ja hiljaisuuteen. Usein myös fyysinen lepo on tarpeen. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö viihtyisi läheisteni seurassa tai koe tarvetta viettää heidän kanssaan aikaan.

Tarvitsen vain kaiken yhdessäolon vastapainoksi tavallista enemmän rauhallista omaa tilaa ja mahdollisuuden ladata akkujani, jotta normaali toimintakykyni palautuisi ja voin nauttia yhteisestä ajasta kunnolla.

Tarvitsen herkkänä paljon omaa aikaa palautuakseni – tämä pätee erityisesti joulun alla.

Ylivirittymisen riski

Erityisherkkänä ihmisenä hermostoni on normaalia herkempi, minkä vuoksi kehoni ja mieleni myös ylivirittyvät tavallista herkemmin. Etenkin, jos palautumista on liian vähän, meno äityy liian vauhdikkaaksi tai ärsykkeitä poukkoilee joka suunnalta.

Ylivirittyminen tarkoittaa kehon hetkellistä stressitilaa, jossa tyypillisiä oireita ovat muun muassa sykkeen kohoaminen, ärsyyntyminen, keskittymiskyvyn heikentyminen, ahdistuneisuus ja aivojen käyminen ylikierroksilla. Ylivireystila ei tarkoita pelkästään yliaktiivisuutta, vaan itselläni se oireilee myös väsymyksenä, aivosumuna, sisäisenä levottomuutena ja haluna olla yksin.

Arjen rutiinit ovat yksi asia, jotka suojelevat usein ylikuormitukselta, mutta pitkien juhlapyhien aikana ne saattavat jäädä taka-alalle ja sekin saattaa aiheuttaa omia haasteita herkän kehossa sekä mielessä. Kiireen tuntu, kovat äänet ja kirkkaat valot ajavat elimistöni hälytystilaan hyvin herkästi. Tämän takia koen tärkeäksi minimoida ympäröivät ärsykkeet ja kaikenlaiset joulun ohjelmanumerot niin hyvin kuin mahdollista.

Tuntosarvet eivät lomaile

Erityisherkkyyteen kuuluu vahvasti myös aistien herkkyys, intuitiivisuus ja empaattisuus. Havaitsen herkästi ympäristön pienimmätkin vivahteet ja yksityiskohdat sekä ihmisten mielialat, tunnetilat ja tarpeet – kuten myös niiden muutokset. Usein ne ovat asioita, joita normiherkkä ihminen ei välttämättä havaitsisi – ainakaan niin nopeasti.

Huomaan hetkessä, jos jollain perheenjäsenellä on huono mieli. Kun istun perheen kanssa joulupöytään, aistin yleisen tunnetilan ja sen eri nyanssit saman tien. Jos ilmapiiri tuntuu jotenkin kireältä, koen sen erilaisina tuntemuksina kehossani. Mieleni analysoi tahtomattanikin joulun eri tunnelmia ympärilläni – tulkitsen ja luen rivien välistä havaitsemiani viestejä, niin sanallisia kuin sanattomia. Eikä tätäkään ominaisuutta voi kytkeä halutessaan pois päältä. Herkän tuntosarvet eivät lomaile joulunakaan.

Tärkeintä on oppia pitämään huolta tästä ihanasta herkkyydestä, jotta sen lahjasta voi nauttia parhaimmalla mahdollisella tavalla – etenkin itse, mutta myös ympärillä olevat ihmiset.

Kiireen tuntu, kovat äänet ja kirkkaat valot ajavat elimistöni hälytystilaan hyvin herkästi. Tämän takia koen tärkeäksi minimoida ympäröivät ärsykkeet ja kaikenlaiset joulun ohjelmanumerot niin hyvin kuin mahdollista.

Vinkit, miten jaksaa paremmin jouluna:

  1. Tutustu omaan herkkyyteesi ja opi tunnistamaan oma mukavuusalueesi.
  2. Kerro herkkyydestäsi läheisillesi. Kerro, miten se näkyy sinussa.
  3. Muista, että herkkyys on voimavara, ei heikkous.
  4. Tee juhlasta rohkeasti omannäköisesi huomioimalla herkkyytesi.
  5. Kiinnitä huomiota ympäröivien ärsykkeiden minimoimiseen.
  6. Muista omat rajat. Kaikkeen ei tarvitse venyä. Ei edes jouluna.
  7. Ota aikaa palautumiselle ja huolehdi omasta ajastasi, vaikka se tuntuisi ensin väärältä.
  8. Rauhoita juhlapyhien ohjelmaa. Mieti, milloin vireystilasi on parhaimmillaan ja mitä kaikkea jaksat?
  9. Suhtaudu itseesi ja muihin lempeydellä – vähempikin riittää.
  10. Kuuntele itseäsi ja kehoasi – älä pakota itseäsi superyksilön rooliin.

Oletko jo ladannut maksuttoman Erityisherkkyys voimavaraksi -työkirjan? Nappaa se Annukan sivuilta, täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image