Viisi tapaa luoda arvostavampi suhde itseesi ja kohottaa itsetuntoasi


Kun katsot itseäsi aamulla peilistä, kuuletko sisäisen pomosi arvostelevan ulkonäköäsi vai näetkö silmissäsi lempeän ja rakastavan katseen? Kun illalla lopetat päivän aherruksesi, täytyykö mielesi kiittävistä ja kannustavaista kommenteista? Vai listaako se epäonnistumisia? Kokouksen tai ryhmäkeskustelun jälkeen, moititko itseäsi, miten typerästi vastasit toisen kommenttiin?

Suhde itseesi on elämäsi tärkein ihmissuhde. Mutta sisäisen puheemme perusteella emme juurikaan panosta siihen. Usein kohtelemme itseämme todella huonosti. Emme ikinä olisi niin tylyjä ystävillemme tai työkavereillemme.

Moni meistä kärsii huonosta itsetunnosta. Uskomme sen johtuvan lapsuuden kokemuksistamme tai puuttumattomasta tuesta läheisiltä ihmisiltämme. Unohdamme kuitenkin, että itsetuntomme kertoo mitä suurimmassa määrin suhteestamme itseemme. Miten ajattelemme itsestämme ja miten suhtaudumme itseemme.

Onneksi suhde itseemme on täysin meidän omissa käsissämme. Voimme itse huoltaa, hoitaa ja parantaa sitä.

5 tapaa luoda parempi suhde itseensä

Jatka alla olevia lauseita kerta toisensa perään, kutakin muutaman minuutin ajan. Voit tehdä sen myös kirjoittaen, jolloin harjoitus on vielä avaavampi ja selkeyttävämpi. Kun jatkat tarpeeksi pitkään (5-10 min) , alitajuntasi aktivoituu vastaamaan ja saatat löytää uusia keinoja arvostaa itseäsi enemmän.

  • Jos kunnioittaisin itseäni enemmän, niin…
  • Jos kuuntelisin sisintäni herkemmin, niin…
  • Jos kysyisin sydämeltäni useammin, niin…
  • Jos kannustaisin itseäni enemmän, niin…
  • Jos kiittäisin itseäni päivittäin, niin…

Hyvä idea on myös harjoitella yhtä K:ta kerrallaan viikon ajan. Huomioida, miten se näkyy arjessa suhteessa itseesi. Ja miten voisit vahvistaa sitä käytännössä.

Vuorovaikutuksen ja itsetunnon 5 kultaista K:ta

Nämä viisi K:ta – kunnioittaminen, kuunteleminen, kysyminen, kannustaminen ja kiittäminen – ovat hyvän ja arvostavan vuorovaikutuksen perusta kaikissa ihmissuhteissa, niin myös suhteessa itseemme.

Kun kunnioitamme itseämme, emme moiti, arvostele, vähättele tai mitätöi itseämme. Ymmärrämme, että olemme kenties rosoisia pinnaltamme ja keskeneräisiä taidoissamme, mutta silti täydellisen eheitä ja kauniita syvällä sisällämme. Silloin annamme itsellemme luvan kokea myös sisäistä lempeyttämme ja hyväksyvyyttämme.

Kun hiljennymme kuuntelemaan syvintä sisintämme, kuulemme viisaan ja rakastavan äänen. Tuo hiljainen ääni peittyy usein arkisempien mietteiden alle, mutta kun annamme sille mahdollisuuden, siitä voi tulla luotettavin kompassi elämässämme.

Kun kysymme sydämeltämme, saamme vastauksen, joka tietää rakkaudellisen lähestymistavan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Sydämemme vastaus saa meidät tuntemaan olomme vakaaksi. Ja tuosta vakaudesta kumpuaa elämäämme varmuutta ja turvallisuutta.

Kun kannustamme itseämme, muistamme sisällämme olevan vakauden ja varmuuden. Sallimme sisäisten voimavarojemme nousta esiin ja pystymme luottamaan niihin ja itseemme.

Kun kiitämme itseämme, annamme itsellemme luvan nähdä kauneutemme ja hyvyytemme. Sillä sellaisia me oikeasti olemme: eheitä, hyviä ja kauniita

Lue lisää kirjastani, miten Olet kaiken hyvän arvoinen


Tutustu koulutus- ja valmennustarjontaani tai tilaa onnellisuusluento TÄSTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image