Täytyykö minun sukeltaa aina mukaan toisten tunteisiin, jotta olisin empaattinen?

Mikäli otat liikaa vastuuta toisten tunteista ja kokemuksista, käytät empatiakykyäsi itseäsi kuormittavasti.

Empatian överiksi vetävä uskoo, että jos joku toinen kärsii, hänenkin täytyy aina kärsiä, jotta hän on riittävän empaattinen ja myötätuntoinen. Hän kokee, että hänen tulee ottaa muiden raskaat tunteet itselleen, jotta heidän olonsa kevenisi.

Koska hän on käyttänyt empatiakykyään aina näin, epäsuhtainen tunne-energeettinen vuorovaikutus jatkuu niin kauan, kunnes överiempaattinen havahtuu siihen.

Jos olemme olleet paljon ihmisten kanssa, jotka ovat olleet usein raskaissa tunnetiloissa, siitä on tullut meille tuttua. Varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso on todennut, että ”tunneyhteys on sitä, että on samassa tunteessa toisen kanssa”.

Mikäli olemme tottuneet virittäytymään muiden raskaiden tunteiden taajuudelle siinä toivossa, että saisimme heihin kestävän tunneyhteyden, yhteyden hakeminen tiheiden tunteiden kautta on meille normaalia. Siksi ihmiset, joissa on esimerkiksi haudattuja arvottomuuden tunteita, voivat tuntua meille selittämättömän tutuilta, vaikka emme heidän seuraansa tietoisesti hakeutuisikaan.

Tutkimustieto tukee omaan kokemukseeni ja valmennustyöhöni perustuvaa käsitystä siitä, että tunnetason kokemuksemme, joihin myös muiden tunteet vaikuttavat, muovaavat sitä, mistä tulee meille tuttua ja tavallista.

Sydämen älykkyyttä tutkivan HeartMath Instituten työ näyttää, että henkilö, joka elää ympäristössä, jossa hän tuntee jatkuvasti esimerkiksi vihaa tai pelkoa, tottuu näihin tunteisiin ja niiden hermostollisiin ja hormonaalisiin vastaavuuksiin. Vastaavasti henkilö, jonka kokemusta hallitsevat turvan, rakkauden ja huolenpidon tunteet, tottuu todennäköisesti näiden tunteiden fysiologisiin kaavoihin.

Jos pysymme riittävän kauan tilanteessa tai suhteessa, jossa tunnemme esimerkiksi jatkuvaa ahdistusta ja pelkoa, näiden tunteiden fysiologiset sapluunat iskostuvat meihin ja pysyvät meissä entistä tiukemmin paikoillaan.

Koska epämiellyttävä olotila normalisoituu, emme osaa siirtyä tilanteesta pois, vaan jäämme siihen sen tuttuuden vuoksi usein pidemmäksi aikaa kuin meille olisi hyväksi.

Miltä överiempatia tuntuu?

Kun överiempaattinen toimintamallimme menee päälle, pyrimme täsmäämään tunnetilamme toisen tunteisiin.

Avaamme tunne-energeettiset väylämme hänestä tuleville tunteille. Tähän liittyy usein pakottava tarve tarjota koko kehollinen läsnäolomme sille, mitä tunteita toisessa nousee. Saatamme kokea, että energiamme vuotaa meistä muille ilman, että pystymme tekemään sille mitään. Tietoisuutemme karkaa väkisin siihen, mitä toisessa tapahtuu.

Tähän voi riittää se, että vain mietimme tiettyä henkilöä tai tilannetta, jota jännitämme tai pelkäämme. Sen pohtiminen, miltä tilanne tuntuu ja miten siinä pitäisi toimia, voi aktivoida traumaattiset tunnelatauksemme ja saada ne virtaamaan kehossamme uudestaan.

Överiempatian aktivoitumispisteessä meissä tapahtuu hallitsematon sysäys, joka tönäisee meidät ottamaan vastuuta toisten vaikeista tunteista. Siihen liittyy usein ennakoitua syyllisyyttä siitä, että jos en helpota toisen oloa, on minun vikani, että hän joutuu kokemaan hankalia tunteita.

Koska humpsahdamme överiempatiaan niin nopeasti tunnetasolla, emme ennätä estää sitä tietoisen mielemme avulla.

Tunnetason kipupisteemme ja alitajuiset uskomuksemme aloittavat keskinäisen hälytystilansa, jolla ne pyrkivät suojelemaan meitä samoilta hylätyksi tulemisen kokemuksilta, joiden vaikutuksesta ne ovat alun perin syntyneet. Tunne-energeettiset anturimme suuntautuvat muiden tunteisiin, jotta voisimme luovia tilanteessa mahdollisimman vähin vaurioin.

Olet ehkä huomannut, että tuntosarvesi valpastuvat tietynlaiselta tuntuvien ihmisten kanssa ja tietynlaisissa tunneilmapiireissä, jotka muistuttavat sinua aikaisemmista torjutuksi ja hylätyksi tulemisen kokemuksistasi. Kun sallit itsesi tutkia näitä suhteita ja tilanteita, voit nähdä, että yrität hallita niissä hankalia tunteitasi, kuten arvottomuutta, turvattomuutta ja hylätyksi tulemisen ja selviytymisen pelkoa.

Sinä saat olla rauhassa itsessäsi, vaikka ympärilläsi kuohuisi

Kun kasvamme ulos överiempatiasta, sallimme itsemme olla rauhassa omassa energiassamme. Se voi olla raskaassa ilmapiirissä huomattavasti keveämpää kuin se, mitä ympärillämme tapahtuu.

Vaikka menisit huoneeseen, joka on halkeamassa jännitteistä, sinun ei tarvitse sovittaa tunnetilaasi aistimasi mukaisesti. Tai jos kohtaat henkilön, jonka kanssa sinulla on latautunut yhteys, sinun ei tarvitse hypätä automaattisesti hänen tunnemereensä, jotta olisit välittävä ja myötätuntoinen.

Kun kiinnität huomiota siihen, missä otat vastuuta toisten tunteista, voit tunnistaa överiempatian aktivoitumispisteen. Jos tunnet sisäisen tilasi heilahtavan, voit jarruttaa tilannetta pysähtymällä sisäisen siirtymäsi äärelle.

Tunnetko velvollisuutta ja vastuuta siitä, että aistimasi tunteet kevenisivät? Nouseeko sinussa toisessa aistimistasi tunteista syyllisyyttä, jolle ei ole järjellisiä perusteita? Saat siirtää huomiosi itseesi ja siihen, mitä sinussa tapahtuu.

Tämä voi tuntua radikaalilta, jos olet selviytynyt keskittymällä ensisijaisesti toisten tunteiden ratkaisemiseen. Kuitenkin, kun uskallat elää läpi omia kokemuksiasi, luottamuksesi muiden kykyyn – tai ainakin vastuuseen – tehdä samoin vahvistuu.

Siitäkin huolimatta, että olet saattanut uskoa niin, itsesi hylkääminen ei ole myötätuntoisen ihmisen mitta. Siksi on tärkeää, että ymmärrät oman arvosi ja opettelet tukemaan muita niin, että pysyt voimissasi.

Sinun ei siis tarvitse sukeltaa automaattisesti toisen tunnetaajuudelle siksi, että hänen ei tarvitsisi elää läpi hankalia tunteitaan. Jos hyppäät aina samaan tunnesuohon jokaisen kanssa, jonka kokemuksessa on jotain epämiellyttävää, raskasta tai vaikeaa, suoritat loputonta tehtävää, joka vie voimasi.

Jos keskityt tekemään toisten kokemuksista sujuvampia sillä kustannuksella, että omat tunteesi ja tarpeesi jäävät sivuun, koet, että elämäsi etenee toisten ehdoilla. Se ei tunnu omaltasi.

Kun et enää yritä elää toisten kokemuksia heidän puolestaan, sekä sinä että muut voivat ottaa vastuun itsestään ja siitä, miten he elämän käänteissä navigoivat. Kun kyse on aikuisista ihmisistä, tämä, jos mikä, kuuluu jokaisen omalle vastuulle.

Irti överiempatiasta -kirja auttaa sinua kasvamaan ulos överiempaattisen toiminnan kaavasta ja suuntaamaan herkkyytesi voiman elämään, jossa voit hyvin ja joka tuntuu aidosti omaltasi. Katso ja tilaa kirja täältä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image