Miksi väsymyksen tunteen torjuminen ei kannata? – Väsymyksellä voi olla tärkeä viesti sinulle, mutta moni ohittaa sen

Puhutaan hetki väsymyksestä, tuosta niin itsestäänselvästä ja ehkä jopa hiukan tylsästä aiheesta. Miksi sen tunnistaminen ja itselleen tunnustaminen on tärkeää uupumuksesta toipuvalle? Mieti hetki, miten suhtaudut väsymyksen tunteeseen? Kunnioitatko sitä vai ohitatko sen?

Itse olen ollut aivan äärimmäisen taitava torjumaan väsymyksen tunnetta. Olen turruttanut sitä vaikka minkälaisilla haitallisilla tavoilla kuten suorittamalla, ponnistelemalla väkisin, juomalla paljon kahvia ja syömällä makeaa, uppoutumalla työhön, someen tai milloin mihinkin. Lisäksi uskottelin vuosia itselleni, että minun oli pakko selvitä ja sinnitellä yksin läpi haastavien tilanteiden. En siis uskaltanut myöntää aina edes itselleni, että tunsin välillä hyvin syvää väsymystä, johon liittyi myös kalvava riittämättömyyden tunne. En osannut erottaa näitä tunteita toisistaan.

Olen jo nuoruudesta lähtien omaksunut mallin väsymyksen ohittamisesta, jonka vuoksi lopulta uuvuin jopa 2 kertaa. Toki uupumisiini liittyi myös monta muutakin haitallista ajatus-, tunne- ja toimintatapaa, mutta väsymyssignaalien ohittaminen oli yksi merkittävimmistä opituista tavoista, jonka vuoksi haluan nostaa aiheen nyt tarkasteluun. Lisäksi aloin jo varhain kantamaan kohtuutonta huolta läheisistäni ja yritin alitajuisesti keventää muiden oloa unohtaen samalla itseni. Yritin aina henkisesti pelastaa muita, mutta ajauduin lopulta itse umpikujaan. Näin ollen fyysinen elinvoimani alkoi vähentyä ja elämänenergiani virtaus tyrehtyi. Annoin omasta maljasta muille ja energiani valui huomaamatta itseni ulkopuolelle, jonka seurauksena väsyin ja lopulta uuvuin. Kuulostaako tutulta?

Todellisuudessa väsymys on äärimmäisen arvokas tunne sekä signaali levon tarpeesta. Väsymystä ei tule vähätellä, eikä varsinkaan salata. Todellisen väsymyksen määrän tunnustaminen itselleen kysyy rehellisyyttä. Rehellisyys itseään kohtaan auttaa sinua merkittävästi eteenpäin itsetuntemuksen polulla.

Rehellisyys tarkoittaa hyväksynnän taidon opettelua. Jotta voit olla itsellesi rehellinen ja totuudellinen, sinun tulee hyväksyä tilanne ja itsesi sellaisena kuin juuri nyt olet. Oman itsesi pakeneminen ja sisäinen vastustaminen johtavat vain kärsimyksen lisääntymiseen. Pitkäaikainen väsymyssignaalien ohittaminen ajaa sinut väistämättä kohti uupumusta. Tuskin haluat vapaaehtoisesti mennä siihen suuntaan?

 

Tunnista väsymyksen eri muodot

 

Väsymys voi olla puhtaasti kehollista, jolloin alat tuntea olosi uneliaaksi ja hajamieliseksi. Jos pohdit eroa väsymyksen ja uupumuksen välillä, mieti, helpottaako tunne lepäämällä. Väsymyksestä palaudut lepäämällä kohtuullisessa ajassa, mutta uupumisesta on kyse silloin, kun lepokaan ei enää tunnu palauttavan sinua päivän tai viikon rasitusten jälkeen.

Fyysisen eli kehollisen väsymyksen lisäksi saatat olla emotionaalisesti väsynyt eli väsynyt kantamaan kaikkea sitä tunnekuormaa, jonka määrää sisälläsi vain aavistelet. Näiden lisäksi on myös mentaalinen väsymys, joka johtuu liiallisesta ajattelusta, jatkuvasta informaatiotulvasta, analysoinnista, murehtimisesta sekä mielessä asioiden loputtomasta pyörittämisestä. Tämä mentaalisesta väsymyksestä johtuva stressi kuormittaa kohtuuttomasti. Henkisesti tämä tarkoittaa, että “elät liikaa päässäsi” etkä ole läsnä nykyhetkessä. Pysähtymisen ja läsnäolon taitojen opettelu on silloin avainasemassa. Älyllistäminen ja järkeily saattaa olla opittu tapa, mutta myös defenssi eli mielen suojakeino, jonka avulla estät itseäsi tuntemasta todellisia tai vaikeita tunteita. Laskeudu siis päästä sydämeen ja opettele rohkeasti kohtaamaan pinnan alle kätketyt tunteet.

Väsymyksen tunne olisi hyvä opetella ottamaan vastaan sellaisenaan ja samalla opetella kuuntelemaan omia todellisia tarpeita. Kun jälkeenpäin pohdin syitä omien tarpeideni ohittamiseen, oivalsin, että olin liittänyt kylkiäisiksi väsymyksen tunteeseen myös riittämättömyyden, huonommuuden, häpeän ja syyllisyyden tunteita. Ei ihme, että aloin torjumaan ja ohittamaan väsymyksen tunnetta, sillä se sai minut tuntemaan itseni heikoksi ja arvottomaksi. Uupuneena ja väsyneenä saatat liittää näitä “kylkiäistunteita” myös osaksi omaa identiteettiä, joka taas voi heikentää jo valmiiksi kolhuille mennyttä itsetuntoa. Siksi eri tunteet on hyvä erottaa toisistaan ja varsinkin erilleen omasta minuuden kokemuksesta eli identiteetistä. Sinä et ole yhtä kuin väsymyksesi! Väsymyksellä on sinulle tärkeä viesti.

Väsymyksen tunne on tärkeää ottaa vastaan puhtaasti vain väsymyksenä ja sallia itselleen tarvittava uni ja lepo. Väsynyt keho ja mieli kaipaa palautumista. Kuukausia tai vuosia kerääntynyt väsymys ei lähde viikonlopun yli lepäämällä, vaan keho ja hermosto saattaa kaivata pitkää ja huolellista jarrutusmatkaa. Ole siis itsellesi armollinen, kun kohtaat oman todellisen väsymyksen. Ota se rohkeasti ja lempeästi vastaan. Jonain päivänä sekin kyllä helpottaa!

Väsymyksen tunteen viesti on yksinkertainen: nuku, lepää ja palaudu kaikilla tasoilla!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image