Huonoa kohtelua ei pidä hyväksyä, vaikka olisit kuinka empaattinen

“Mut mä ymmärrän sitä, kun sillä oli kuitenkin niin traumaattinen lapsuus”

Yliempaattisuuteen taipuvainen ymmärtää, ymmärtää ja ymmärtää. Ja onhan empatia mielettömän arvokas lahja. Mutta se tarvitsee suojakseen rajat. Yliempaattinen on usein jo lapsena oppinut “selittämään”, miksi muut toimivat miten toimivat.

Lapsena tämä on ollut tarpeellinenkin defenssi, jos kodin tunneilmastossa on ollut epävakautta ja turvattomuutta. Lapset ovat käsittämättömän lojaaleja vanhemmilleen. Yliempatia ja toisen käytöksen selittäminen on eräänlaista itsensä rauhoittelua. Lapsena emme voineet asettaa rajoja, meidän oli sopeuduttava siihen tunneilmastoon, mitä tarjolla oli.

Ja toki on viisasta muistaa, ettei toisten satuttava käytös ole niin henkilökohtaista kuin monesti luulemme. Kyllä siellä taustalla mitä luultavimmin on haavoja ja kipukohtia. Meillä kaikilla on. Ja silti me jokainen olemme aikuisena itse vastuussa siitä miten toimimme. Toisen historian ymmärtäminen voi tuoda valtavasti ymmärrystä, ja se onkin parisuhteissa myös hyvin oleellista. Mutta ihminen on silti itse vastuussa omasta käytöksestään. 

Mutta se mikä menee usein yliempaattiselta ohi, on se mikä olisi kasvua itselle! Ja monesti – kyse on omista rajoista.

Ja rehellisyyden nimissä, kyllä moni empaattinen ihminen tunnistaa ja tunnustaa, että toisen epäasiallinen kohtelu herättää itsessä mm. epäreiluuden ja vihan tunteita (mikä on normaalia), mutta empaattinen ihminen ei useinkaan näytä näitä toiselle (mikä on monin tavoin ihan viisasta). Mutta tällainen yliymmärtäminen (vaikkei se aidosti tunnu hyvältä) itseasiassa helposti mahdollistaa ja omalta osaltaan jatkaa epätasavertaista ja mitätöivää suhdedynamiikkaa, joka alkaa kyllä ennemmin taikka myöhemmin nyppimään.

Emme pysty kontrolloimaan toisen käyttäytymistä, reaktioita tai tekoja, mutta se mihin voimme vaikuttaa on mm. rajat, jotka voimme epäasialliselle käyttäytymiselle asettaa. Ja sen voi myös tehdä arvokkaasti ja kunnioittavasti. Riippumatta siitä miten toinen siihen reagoi.

TOIMITUKSEN VINKKI: Miksi tunnen, koen tai reagoin näin?  – Ymmärrä paremmin itseäsi ja tunteitasi

Ymmärrä itseäsi -kortit auttavat sinua tutustumaan elämänvaiheisiisi, sisäiseen maailmaasi ja siihen, miten kohtaat maailman. Kortit auttavat ymmärtämään, tukevat ja myös kysyvät tärkeitä kysymyksiä, joiden vastaukset on vain sinulla.

Ymmärrä itseäsi -itsetuntemuskortit ovat Sinulle, joka…

… haluat ymmärtää itseäsi, tunteitasi ja ajatuksiasi
… koet olevasi hämmentynyt suunnastasi ja haluat selkeyttää ajatuksiasi
… haluat helposti lähestyttävän keinon tutkia asioita, jotka nousevat usein terapiassa esiin.

Tutustu kortteihin TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image