Empaattisuus ei tarkoita sitä, että toisen huonoa kohtelua tarvitsisi hyväksyä

”Mut mä ymmärrän sitä kun sillä oli kuitenkin niin traumaattinen lapsuus”

Yliempaattisuuteen taipuvainen ymmärtää, ymmärtää ja ymmärtää. Ja onhan empatia mielettömän arvokas lahja. Mutta se tarvitsee suojakseen rajat.Yliempaattinen on usein jo lapsena oppinut ”selittämään” miksi muut toimivat miten toimivat.

Lapsena tämä on ollut tarpeellinenkin defenssi, jos kodin tunneilmastossa on ollut epävakautta ja turvattomuutta. Lapset ovat käsittämättömän lojaaleja vanhemmilleen.Yliempatia ja toisen käytöksen selittäminen on eräänlaista itsensä rauhoittelua. Lapsena emme voineet asettaa rajoja, meidän oli sopeuduttava siihen tunneilmastoon, mitä tarjolla oli.

Ja toki on viisasta muistaa, ettei toisten satuttava käytös ole niin henkilökohtaista kuin monesti luulemme. Kyllä siellä taustalla mitä luultavimmin on haavoja ja kipukohtia. Meillä kaikilla on. Ja silti me jokainen olemme aikuisena itse vastuussa siitä miten toimimme.Toisen historian ymmärtäminen voi tuoda valtavasti ymmärrystä ja se onkin parisuhteissa myös hyvin oleellista, mutta ei keinona ohittaa omavastuu osuutta. 

Mutta se mikä menee usein yliempaattiselta ohi, on se mikä olisi kasvua itselle! Ja monesti – kyse on omista rajoista.

Ja rehellisyyden nimissä, kyllä moni empaattinen ihminen tunnistaa ja tunnustaa, että toisen epäasiallinen kohtelu herättää itsessä mm. epäreiluuden ja vihan tunteita (mikä on normaalia), mutta empaattinen ihminen ei useinkaan näytä näitä toiselle (mikä on monin tavoin ihan viisasta). Mutta tällainen yliymmärtäminen (vaikkei se aidosti tunnu hyvältä) itseasiassa helposti mahdollistaa ja omalta osaltaan jatkaa epätasavertaista ja mitätöivää suhde dynamiikkaa, joka alkaa kyllä ennemmin taikka myöhemmin nyppimään.

Emme pysty kontrolloimaan toisen käyttäytymistä, reaktioita tai tekoja, mutta se mihin voimme vaikuttaa on mm. rajat, jotka voimme epäasialliselle käyttäytymiselle asettaa. Ja sen voi myös tehdä arvokkaasti ja kunnioittavasti. Riippumatta siitä miten toinen siihen reagoi.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image