Rakkaus ei ole draamaa

Rakkaus ei ole draamaa.Ja silti minun maailmassani näin oli, sanoisinko että ainakin 30 ensimmäistä vuotta. Alitajuinen malli rakkaudesta syntyy lapsuuden kotimme tunneilmastossa, siinä miten meihin on oltu suhteessa ja siinä miten olemme nähneet vanhempiemme olevan suhteessa. Näin syntyy alitajuisia ”totuuksia” rakkaudesta. Tämä ei ole kenenkään syy tai vika, yksi asia jos mikä on sellainen missä keskeneräisyytemme ja haavoittuvuutemme tulee näkyväksi ja se on rakkaus.

Draama ilmenee usein intensiivisyytenä ja epävarmuutena: Ollaanko vai eikö olla? Kuka teki ja mitä? Ja niin järjettömältä kun se ajatuksen tasolla tuntuukin, draamaan voi jäädä koukkuun. Tämä johtuu osittain ihan hormoneista, epävarmuus ja intohimo sahaavat adrenaliinia ja dopamiinia edes takaisin, jolloin tasainen ja tavallinen (eli turvallinen!) voi tuntua… no ei oikein miltään. Osittain draamaan koukuttuminen johtuu myös historiastamme ja siitä että alitajuntamme tunnistaa sen rakkaudeksi, vaikkakin aika repiväksi.

Rakkauden ei kuulu olla jatkuvaa epävarmuuden vuoristorataa. Silloin on kyse enemmän epävarmuuden tuomasta jännitteestä, aktivoituneista kiintymysmalleista ja mahdollisesti traumakemia suhteesta. Toki rakkaus nostaa epävarmuuksia ja kipuiluja esiin kaikissa, mutta turvallisessa suhteessa näitä kipuja on tila kohdata. Valitettavasti harvalla meistä on siihen mallia! Miten olla haavoittuva suhteessa? Miten kommunikoida kun kokee olonsa uhatuksi? Miten viestiä tarpeistaan? Mitä täytyy kestää ja mitä ei?

Ristiriitaisesti ja välttelevästi kiintyneen suhde alkaa helposti tuntua draamalta, sillä kumpikin reagoi vastakkaisella tavalla kun kokee olonsa uhatuksi suhteessa. Tunnekeskeisessä pariterapiassa puhutaan kielteisestä kehästä, jossa kumpikin triggeröi tietämättään ja tahtomattaan toista enemmän. Kehän katkaisu alkaa sen huomaamisesta, että nyt ollaan taas sillä kehällä joka ei vie minnekkään. On tosi tärkeää pysähtyä huomaamaan syvemmät tunteet ja ydin pelot reaktioiden takana. Sieltä käsin voi kohdata niin itsensä kuin toisenkin aidosti ja sydämen tasolla. Ja silti on valitettavasti viisasta hyväksyä, että kaikkien kanssa tämä ei ole mahdollista.

Suhteen ei kuulu repiä riekaleiksi. Suhteen kuuluisi valta-osan ajasta olla turvapaikka, jossa tunnet voivasi rentoutua olemaan oma itsesi ihan vapaasti.

Millaisen mallin sinä näit rakkaudesta?

Emme ehkä koskaan lakkaa tuntemasta tiettyä vetoa draamaa kohtaan, mutta voimme lakata valitsemasta sen. Tavallisuus ja tasaisuus ovat äärimmäisen hot. Ne ovat itseasiassa edellytys aidolle läheisyydelle.

Katso lisää aiheesta videolta!

Eevin uutuus kirjan Tunne itsesi parisuhteessa voit tilata täältä

Eevin uutuus kirjan Tunne itsesi parisuhteessa voit tilata täältä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image