Kun huomaat, että huoli alkaa toden teolla kalvaa, kysy nämä kysymykset itseltäsi

Joskus ei edes huomaa, kun huoli hiipii mieleen hiljaa, ja sitten vähän kaikki alkaa huolestuttaa. Huoli voi lähteä liikkeelle kiireestä ja siitä huolesta, että entä jos ei ehdi kaikkea. Stressi alkaa pitkittyessään värittää vähän kaikkea: alkaa olla huolissaan nukkumisesta, toimeentulosta, terveydestä, läheisten terveydestä, maailman tilasta, naapurin väärään kohtaan asetusta rajatolpasta, lempiherkun loppumisesta. 

Oi, oi. Kun mieli saa huolen reunasta kiinni, se kaappaa helposti kokonaan mukanaan. Vähitellen kaikki alkaa näyttää huolestuttavalta. Murehtiminen lisääntyy. Ja samalla – valitettavasti – onnellisuus pakenee. Olen joskus jopa ajatellut, että onko onnellisuus sitä, että ei ole huolissaan – huolen puutetta. Nimittäin niinä hetkinä kun tuntuu siltä, että ei tarvitse olla huolissaan mistään, olo on vapaa ja kevyt – onnellinen?

Lempeästi eroon murehtimisesta -tehtäväkirjaan keräsimme Reija Könösen kanssa ”pelastavan” kysymyslistan niihin hetkiin, kun huolestuminen alkaa mennä yli – eli siihen hetkeen, kun itse huomaa, että ”tämä on murehtimista”:

  • Onko tuo tulkinta totta?
  • Onko se täysin ja varmasti totta?
  • Onko se kaikille ihmisille totta?
  • Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua?
  • Millaista elämäsi olisi ilman tuota huoliajatusta?
  • Entä jos kaikki meneekin hyvin?

Jotta voi lopettaa oman huoli- tai murehtimiskierteen, ensin on huomattava se, että mielessä pyörii huoliajatuksia. Sen jälkeen niitä voi alkaa haastamaan kysymyksillä. Huoli ja murehtiminen ovat usein niin epämääräisiä ja myös kehollisesti kokonaisvaltaisia kokemuksia, että siihen juurisyihin on usein vaikea päästä käsiksi. Mutta kun pilkkoo, haastaa omia ajatuksia ja jaksaa kysyä, niin vähitellen alkaa oppia tunnistamaan, mistä huoli johtuu, onko se ehtinyt vyörymään jo lumipalloefektin lailla ja miten sen saa katkaistua.

Vaikka murehtimisesta johtuva olotila tuntuu todelta, tunnetila ei ole kuvaus todellisuudesta eikä ennustus tulevaisuudesta. Siksi on turvallista juuri nyt pysähtyä oman kokemuksen äärelle.

Muista, että sinulla on aina mahdollisuus pysäyttää murehtiminen.

Jos kaipaat apuja murehtimisen taltuttamiseen, tutustu Lempeästi eroon murehtimisesta -tehtäväkirjaan, joka auttaa ymmärtämään omia murehtimisen synty- ja toimintamekanismeja.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image