Näillä ohjeilla päivität puurosi ateriaksi

Voisiko aamupuuron keitto- ja koristeluhetki toimia meditatiivisena harjoituksena ja lopputuloksena olla kulhollinen terveellistä ja kaunista ruokaa? Anni Kravin kirja Hyvää kaunista – Suolaiset ja makeat puurot, kasvimaidot, smoothiekulhot + välipalat(WSOY 2017) kertoo, miten viet puuron tekemisen uudelle tasolle ja minkälaisia puuroversioita syntyy myös päivän muille aterioille.

Hyvää kaunista. Kuva: Andrew Taylor

Suomalaiset ovat puurokansaa ja usein jo vauvasta saakka päivän päättää iltapuuro. Puuron tekoon voi nykyään käyttää lukemattomia eri viljoja tai sen voi tehdä myös viljattomana esimerkiksi kvinoasta. Kirjan ohjeilla valmistuu herkullinen makea aamu- ja välipalapuuro tai lounaaksi suolainen lämmin puuro. Puuroista saa runsaiden lisukkeiden avulla erittäin täyttäviä ja myös todella terveellisiä. Erilaiset siemenet, pähkinät, marjat ja muut lisukkeet tuovat makeisiin puuroihin kaivatun lisän ja suolaisissa puuroissa esimerkiksi kasvikset, pavut, avokado, tofu ja sienet tekevät puurosta jo ihan kokonaisen aterian.

Hyvää kaunista -kirja hurmaa visuaalisuudellaan ja kehottaa panostamaan ruoan ulkonäköön ja esillepanoon. Kraville tärkeät asiat, taide ja valokuvaus, ovat selkeästi toimineet inspiraationa kirjaa tehtäessä. Ja onhan se totta, että rakkaudella tehty ja kauniisti esille laitettu ruoka ravitsee paremmin kuin sekalainen kasa kasviksia. Aina ei ole aikaa valmistella ruokaa niin hyvin kuin haluaisi, mutta aikaa voi säästää tekemällä esimerkiksi tuorepuuron valmiiksi illalla jääkaappiin ja aamulla vain laittaa lisukkeet päälle. Itse olen lähes poikkeuksetta jo usean vuoden ajan aloittanut aamun puurolla, joko perinteisellä keitetyllä ja lämpimällä tai kylmällä tuorepuurolla, jotka valmistan johonkin kasvimaitoon. Vaihtoehtoja on niin monia, että kyllästyminen ei kerta kaikkiaan ole mahdollista ja koska myös minun mielestä puuro ilman lisukkeita on vähän tylsää, panostan lisukkeisiin erityisen paljon. Kaurahiutaleet toimivat mielestäni tuorepuurossa parhaiten rakenteen ja maun vuoksi ja tässä kirjan Päärynä-Lakritsi-Bircher -tuorepuurossa ne maustetaan ihanasti lakritsijuurella ja vaniljaisella hamppumaidolla.

PÄÄRYNÄ-LAKRITSI-BIRCHER (1 kulhollinen)

1 iso tuore päärynä, pestynä ja ilman siemenkotaa
35g (1dl) kaurahiutaleita
1 rkl chiansiemeniä
½ tl lakritsijuurijauhetta
2dl vanilja-hamppumaitoa (ohje kirjassa)

+ LISUKKEET

1 kuivattu viikuna
1 rkl tuoreita mustikoita
1 rkl tuoreita vadelmia
1 rkl tuoreita tyrnimarjoja tai karpaloita
1 tl mustaa tahinia (ohje kirjassa)
muutama viipale tuoretta päärynää

Raasta päärynä karkeasti ja siirrä palat lasipurkkiin puuron nauttimista edeltävänä iltana. Sekoita kaurahiutaleet, chiansiemenet ja lakritsijauhe kulhossa. Lisää seos sitten päärynäpalojen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää vanilja-hamppumaito ja sekoita hyvin. Peitä ja anna tekeytyä jääkaapin viileydessä yön yli. Kaada aamulla puuro tarjoilukulhoon. Lisää pinnalle paloiteltu viikuna, marjat, lusikallinen tahinia ja muutama päärynäviipale.

P.S. Annin suunnittelemista kulhoruoista ja muista herkuista pääset nauttimaan Kampin kauppakeskuksen viidennen kerroksen Korttelissa sijaitsevassa DATE + KALE –ravintolassa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image