Kauniit kyyneleet – 7 syytä, miksi kannattaa itkeä aina, kun itkettää

Mitä tahansa, kunhan vain et ala pillittämään!

Tämä oli vuosia ensimmäinen ajatukseni jokaisessa tilanteessa, joissa huomasin syystä tai toisesta kyynelten olevan tulossa. Julkinen itkeminen oli jotain, mitä pidin lähes noloimpana kuviteltavissa olevana asiana. Jos itkua ei voinut mitenkään välttää, kyyneleen tuli vuodataa soveliaasti ylhäisessä yksinäisyydessä kenenkään tuota hävettävää tilannetta näkemättä tai kuulematta.

Kuinka vähän silloin tiesinkään…

Monet kantavat kyynelhäpeää: eihän se nyt ole soveliasta julkisesti alkaa pillittämään! Itkeminen ei kuitenkaan ole pelkästään normaalia, vaan suorastaan terveellistä ja ehdottoman kannattavaa toimintaa, sillä Itkeminen ja kyyneleet sisältävät monia positiivisia vaikutuksia.

1. Itkeminen vähentää stressiä. Kyyneleet sisältävät monia kemikaaleja ja stressihormoneita, joita poistuu kehosta kyynelten mukana. Siten itkeminen vähentää kehon stressihormonien määrää ja stressiä.

2. Itkeminen rentouttaa ja rauhoittaa. Itkeminen aktivoi parasympaattisen hermoston, jonka tehtävänä on rauhoittaa mieltä ja kehoa ja palauttaa ne tasapainotilaan. Tämä tosin vaatii, että annamme itsellemme luvan itkeä hieman enemmän kuin muutaman kyyneleen verran, sillä vaikutus alkaa tuntua vasta muutamien minuuttien itkemisen jälkeen.

3. Itkeminen parantaa mielialaa. Itkiessä kehomme vapauttaa oksitosiinia ja endorfiineja, jotka tunnetaan myös hyvän mielen hormoneina. Tämä tarkoittaa, että jokainen vuodatettu kyynel tuo mukanaan pienen pisaran helpotusta ja parempaa oloa.

4. Itkeminen lievittää kipua. Oksitosiini ja endorfiinit eivät tuota ainoastaan hyvää oloa, vaan ne vähentävät myös henkistä ja fyysistä kipua. Kyyneleet siis toimivat samalla kivunlievittäjinä.

5. Itkeminen herättää muissa auttamishalun. On vaikeaa olla täysin kylmä ja tunteeton, kun näkee jonkun itkevän. Toisen kyyneleet synnyttävät halun olla tukena ja lohduttaa. Itkeminen siis auttaa surijaa saamaan sosiaalista tukea ja parantaa samalla ihmissuhteita.

6. Itkeminen auttaa surun käsittelyssä. Itkeminen voi toimia apukeinona surun syvyyksissä ja helpottaa menetyksen hyväksymistä. Suru halutaan usein sivuuttaa ja jättää käsittelemättä. Itkiessä surua ei kielletä, vaan se kohdataan ja sille annetaan tilaa.

7. Itkeminen parantaa unta. Vaikka syytä tälle ei tarkasti tiedetä, on havaittu itkemisen ennen nukkumaan menoa parantavan vauvojen unta. Luultavasti yhteys itkun ja unen välillä liittyy kyynelten rahoittavaan, kipua lievittäviin ja mielialaa parantaviin vaikutuksiin.

En ehkä edelleenkään ole täysin vapaa kyynelhäpeästä. Ehkä vieläkin syyllistyn helposti kyynelten kätkemiseen ja yksin itkemiseen. Nykyään kuitenkin tiedän kyynelten ja itkun positiivisen voiman. Vaikka julkinen itkeminen on minulle edelleen haastavaa, en enää pidätä kyyneleitä ja annan itselleni luvan itkeä aina, kun vähääkään siltä tuntuu. Ja kyllä, joka kerta jotain muuttuu ainakin pikkuriikkisen paremmaksi.

Kyyneleet tekevät kaiken kauniimmaksi. Miten paljon parempi paikka tämä maailma olisikaan, jos useimmat meistä itkisivät enemmän!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image