4 alitajuista tapaa reagoida konfliktiin – Tunnistatko itsesi?

 

Konfliktit eivät luultavasti ole kenellekään mieluisia. Silti olemme takuulla kaikki kohdanneet elämässä ja suhteissamme tilanteissa, joissa asiat, mielipiteet ja näkemykset ajautuvat ristiriitoihin. Konflikti ei aina tarkoita ilmiriitaa. Konflikti voi leijua ilmassa, vaikkei sitä kukaan sanoisi ääneen. Ja paradoksaalisesti, halu välttää konfliktia hinnalla millä hyvänsä saattaa ajaa sisäiseen konfliktiin.

Harva meistä on saanut nähdä rakentevia malleja konfliktien käsittelystä. Tästä syystä konflikteihin liittyy herkästi alitajuisia uskomuksia ja pelkoja. Varsinkin jos konflikteissa pelkäämme hylätyksituloa, yksinjäämistä tai tärkeälle ihmiselle pettymyksen tuottamista, voi hyvin olla että yritämme hinnalla millä hyvänsä pitää yllä rauhaa. 

Lapsuuden kokemuksemme, kiintymyssuhde mallimme, tunnelukkomme ja toki ihan oma persoonallisuutemme vaikuttaa siihen, miten tyypillisesti reagoimme konflikti tilanteissa. On ihan viisasta pysähtyä reflektoimaan, miten hyvin alitajuiset mallit ovat palvelleet vai olisiko tarpeen löytää lisää keinoja olla terveellä tavalla itsensä puolella ja myös toista kohtaan kunnioittava?

4 tyypillistä tapaa miten reagoimme konflikteissa

  1. Toisen tai olosuhteiden syyttäminen ilman itsereflektiota tai vastuunottoa
  2. Välttäminen – jos siitä ei puhuta, ehkä se menee pois itsestään
  3. Itsensä syyllistäminen ja häpeä – joka saattaa johtaa tarpeettomaan anteeksipyytelyyn ja alistumiseen
  4. Halu tehdä yhteistyötä ja ratkaista tilanne viimeiseen asti – joka saattaa johtaa ylisopeutumiseen ja joustamiseen.

Yleensä reagoiminen alitajuisten mallien mukaan ei ole pitkäkestoisesti toimiva taikka eheyttävä tapa – kenellekään. Konfliktien käsittelyyn tarvitaan sisäistä rakastavaa aikuisuutta, johon mahtuu rajat, tarpeet ja tila tulla kuulluksi ja nähdyksi. Ehkä tarvitaan myös lempeää jämäkkyyttä. Kykyä ottaa vastuu omasta osuudestaan.

Tee tunnelukko testi täältä!

Miten sinä tyypillisesti reagoit konflikteissa?

Videolta voit katsoa lisää alitajuisista tavoista joilla reagoimme konflikteihin!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image