Missä menee turvallisen rajan paikka parisuhteessa? – Huomioi nämä 3 asiaa

Kirjoittaja Johanna JääskeläJohanna Jääskelä, VTM, on kirjailija, parisuhdevalmentaja, sekä hyvinvointikeskuksen jooga- ja tanssiopettaja, joka haluaa, että ihmiset voisivat hyvin itsessään ja ihmissuhteissaan. Johanna on naimisissa unelma-aviomiehensä kanssa. Hän on myös ihanan satuprinsessan äiti ja uskollisen Cavalier King Charlesin spanielin omistaja, sekä aito ystävä, joka avartaa päivittäin tietoisuuttaan rakkauden kautta, rakkautta varten.

Kerron sinulle nyt parisuhteen kehityksestä alun romanttisesta huumasta aina kaiken kattavaan syvään yhteyteen ja vapautumiseen alan kansainvälisten asiantuntijoiden kautta, jotta voit peilata omia ja mahdollisen parisuhteesi rajoja niihin ja löytää hyvinvoivat raamit rakkauselämällesi.

Ensin ei ole rajoja. Kaksi rajatonta maailmaa kohtaavat ja tapahtuu onnellinen alkuräjähdys, joka muodostaa näkymättömän rajan parin ja ulkomaailman väliin. Siellä rakastunut pari saa hautoa rakkautensa siementä rauhassa ulkomaailmalta. Johnsonin sanoin pari toivoo rakkauden rajan suojelevan heidät kaikelta. Aikaa rakkauden taimen itämiselle ja vahvistamiselle vaaleanpunaisen rajan sisällä on korkeintaan pari vuotta.

Sitten on aika alkaa repiä irti rikkaruohoja maasta ja miettiä uusiksi rajaa, jotta vesi ja elämä sen mukana saa virrata vapaasti sallien rakkauden kukoistuksen jatkumisen. Tässä vaiheessa on myös hyvä miettiä tähdätäänkö poikkeuksellisen onnellisen parisuhteen rajoihin, joihin Popcakin mukaan pääsevät vain korkeintaan seitsemän prosenttia maailman pareista vai riittäisikö vain, että joku jakaisi lopulta saman hautapaikan kanssasi.

Joskus – nyky-maailmassa enenevässä määrin – rajat poistuvat kertaheitolla loppuräjähdyksessä padon murtuessa liian suuren hyökyaallon myötä. Jos loppuräjähdystä ei tapahdu aloitetaan neuvottelu. Gottman osaa sanoa neuvottelua seuratessaan miten rajalle ja parille tulee käymään. Jos osaat riidellä rakentavasti, rakkaus tulee todennäköisesti säilymään.

Toki lahjonnalla kumppanin Chapmanin esittelemiin rakkauskieliin vedoten voi yrittää muokata rajoja itselleen edulliseen suuntaan, mutta onko lopputulos silloin kestävä? Toisaalta, eikö elämä ole aina arvaamatonta? Carroll kehottaa kääntymään ensin peiliin ja miettimään omia rajojaan, mistä ne juontavat juurensa ja olisiko niitä kenties aika muuttaa. Itseään tulisi rakastaa Ravikantin mukaan kuten elämä riippuisi siitä.

Avoin dialogi rikastuttaa ja saa parin parhaassa tapauksessa rakastumaan toisiinsa uudestaan uudella syvyydellä. Perel herättelee myös pohtimaan, onko odotukset yhtä ihmistä ja rajoja kohtaan nykyään kohtuuttomat.

Shettyn mukaan munkit kehottavat rajaamaan koko maailman Dalai Laman puhuman rakkauden piirin sisälle.

Ehkä kaikkein turvallisinta lopulta kuitenkin on:

  1. Paluu selkeiden omien henkilökohtaisten rajojen sisälle
  2. Luoda toiset rajat intiimille kanssakäymiselle pariskunnan ympärille
  3. Laajentaa pelikentän rajoiksi hyvyyden palveleminen rakkauden, arvostuksen kautta koko Universumissa.

Rajan paikka hyvässä parisuhteessa vaihtaa paikkaa, koska elämä ei ole staattinen.

Kun kaksi ihmistä on onnistunut valitsemaan itselleen oikeanlaisen kumppanin, esimerkiksi Husseyn antamien vinkkien mukaan, rajat vaihtavat paikkaa kuin tanssien.

Silloin elämä virtaa vapaasti kahden avoimen sydämen ja maailman välillä, ja parin rakkaus syvenee vuosi vuodelta. Prattin mukaan silloin sielunkumppaneista on tullut harmonian saavuttaneita sydänkumppaneita, jotka juhlivat kumppaninsa haastavia puolia. Turvallisessa parisuhteessa ihminen voi vapautua omista rajoitteistaan, kun niihin osoitetaan lempeästi rakkauden valoa. Singer kehottaa vain olemaan läsnä pahalle ololle, kun se tulee meissä esiin parisuhteen ansiosta ja lopulta läsnäolo polttaa sen pois.

Selkeät rajat omaava parisuhde on meidän mahdollisuutemme saattaa loppuun lapsuudessa vanhempien kanssa aloitettu työ kasvaa eheiksi ja itsenäisiksi yksilöiksi, jotka ovat kykeneviä kokemaan täyden yhteyden ensin toisen ihmisen ja lopulta kaiken olevaisen kanssa.

 

Kirjalliset lähteet:
Bader, Ellyn: Thinking Developmentally: What Do You Say When Unresolved Trauma Impedes
Your Client’s Progress?
Carroll, Linda: Love Skills, 2019
Chapman, Gary: The 5 Love Languages, 2018
Gottman, John: Why Marriages Succeed or Fail And how you can make yours last, 2012
Hussey, Matthew: Get the Guy, 2013
Johnson, Sue: Suojelen sinua kaikelta, 2015
Lama, Dalai: Widening the Circle of Love, 2006
Perel, Esther: Mating in Captivity, 2006
Popcak, Gregory K.: The Exceptional Seven Percent: The Nine Secrets of the World’s Happiest
Couples, 2017
Ravikant, Kamal: Love Yourself Like Your Life Depends on It, 2020

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image