Vähättely voi näkyä työpaikalla hienovaraisena vallankäyttönä – Tunnistatko ilmiön?

Tiina-Emilia Kaunisto on tietokirjailija ja työelämän erityisasiantuntija. Hänen kolmas tietokirjansa Se ei johdu sinusta käsittelee vähättelyä työelämässä. Työkseen Kaunisto edistää empaattista, monimuotoista ja perheystävällistä työelämää.

Monilla työpaikoilla ymmärretään epäasialliseksi käytökseksi, jos työyhteisössä joku haukkuu kollegansa kovaan ääneen sekä nöyryyttää häntä avoimesti. Näkyvään kyykyttävään käytökseen myös odotetaan yleensä esihenkilöltä tai muilta kollegoilta puuttumista.

Samaan aikaan työyhteisöissä saattaa unohtua, etteivät aikuiset töni tai heitä hiekkaa silmiin, kuten lapset, eivätkä siten toimi aina suoraan ja näkyvästi, kun he haluavat latistaa toista. Koska pelissä on oma toimeentulo ja urakehitys, moni ymmärtää hyvin, että mitätöinti on kannattavampaa hoitaa hienovaraisemmin.

Omia väheksyviä mielipiteitä ei tarvitse huutaa toiselle – ne pystyy välittämään toiselle myös piilotetummin. Jos työyhteisön jäsen osoittaa omat vähättelevät mielipiteensä toiselle ilmeillään, eleillään tai nauramalla, hiljentämällä, ohittamalla tai ulossulkemalla sekä puhumalla pahaa selän takana, voi olla, ettei näitä tekoja tunnisteta henkiseksi väkivallaksi.

Vähättelevä käytös ei ole aina tahallista. Joku työyhteisöstä ei vain syystä tai toisesta arvosta työtoveriaan, mikä näkyy hänen käytöksessään. Hän ei välitä tietoa työtoverilleen, jonka ohittaa eri tilanteissa. Voi olla, että hän myös puhisee muille, miten epäpätevä tai ikävä työtoveri on.

Valitettavasti mikään näistä edellä kuvatuista teoista ei ole kuitenkaan pientä ja harmitonta. Se, että kaikissa näissä tilanteissa on kyse suorasta tai epäsuorasta henkisestä väkivallasta, saattaa unohtua tilanteessa mukana olevilta.

Koska vähättely jää työelämässä usein näkymättömiin, halusin kirjoittaa aiheesta kirjan. Se ei johdu sinusta – Vähättelyn historia työelämässä (Avain 2021) sanoittaa tätä ilmiötä ja antaa apua mitätöivän käytöksen tunnistamiseen. Kirja myös valottaa, miksi työelämässämme piilottelee edelleen syrjintää – joka sekin usein jää eri tilanteissa tunnistamatta.

Monet tunnistavat vähättelyn, ja olen saanut paljon palautetta vierailtuani eri medioissa kirjani julkaisun jälkeen. Moni on halunnut kertoa tarinansa tai kannustaa minua jatkamaan aiheesta puhumista.

Vähättely ja mitätöinti ovat aina hienovaraista vallankäyttöä, jonka avulla työyhteisön jäsen voi osoittaa toiselle, että hän on jollain lailla vähempiarvoinen tai huono. Henkinen väkivalta voi aiheuttaa sen kohteeksi joutuneelle hyvin monenlaisia henkisiä tai fyysisiä oireita, kuten esimerkiksi masennusta, ahdistusta, paniikkioireilua, lamaannusta, unettomuutta, selkäsärkyjä tai vatsakipuja. Kyse on siis varsin vakavasta ja työkykyä verottavasta ilmiöstä työelämässä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image