Rohkaisun sanoja sinulle, joka yliymmärrät muita ja syytät usein itseäsi

 

Olen tehnyt melkoista syväsukellusta herkkyyden ja kiltteyden teemoihin viime vuosina. Meitä toipuvia kilttejä miellyttäjiä on paljon ja tietyt asiat nousevat keskusteluissa esiin kerta toisensa jälkeen. Tässä kirjoituksessa pohdin tiivistetysti kolmea ilmiötä: liiallista ymmärtämistä, miellyttämisen tarvetta ja syyllistymistä.

Yliymmärtäminen

Aika moni kiltti ja herkkä ihminen tuntuu oppineen empaattiseksi ymmärtäjäksi. Ymmärtämisellä yritämme liennyttää sitä epämukavalta tuntuvaa tosiasiaa, että meitä on kohdeltu epäasiallisesti. Empatiassa ja pyrkimyksessä ymmärtää toisen ihmisen toiminnan taustoja ei ole mitään pahaa, mutta omat rajansa täytyy muistaa. On aivan eri asia suhtautua ymmärtäväisesti kollegaan, jolla on huono päivä, kuin ymmärtää ja perustella loputtomiin kumppaninsa aggressiivista käyttäytymistä. Muistathan, että voit olla empaattinen ja silti asettaa itseäsi suojaavat rajat toisen käytökselle. Sen sijaan, että hiljaisesti hyväksyt vaikkapa sukulaisesi asiattoman käytöksen, voit huomauttaa hänelle asiasta ja kieltäytyä lähtemästä mukaan leikkiin. 

Miellyttämisen tarve

Hyväksynnän ja joukkoon kuulumisen kaipuu on yleisinhimillinen tarve. Siinäkin voi kuitenkin vetää överiksi, jos pelkää vaikkapa torjutuksi tulemista. Superherkät ja ylikiltteyteen taipuvaiset ihmiset välttelevät usein ristiriitoja, koska ne tuntuvat kerta kaikkiaan sietämättömiltä. Voi tuntua myös siltä ettei kerta kaikkiaan osaa puolustaa itseään. Olisi kuitenkin hyvä oppia ilmaisemaan ajatuksensa ja sietämään vaikeitakin tunteita. Jos aina kiertelee, kaartelee, myötäilee, miellyttää ja taipuu toisten tahtoon, tulee väistämättä tukahduttaneeksi omia mielipiteitä, tunteita ja tarpeita. Jatkuessaan vuodesta toiseen se alkaa kerryttää emotionaalista taakkaa, joka vaikuttaa sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Jos omat mielipiteet ja toiveet ovat ihan hukassa, kannustan ehdottomasti tutustumaan niihin. Se ei tapahdu vertaamalla itseä muihin tai kyselemällä muiden mielipiteitä. Itseensä ja omiin tarpeisiinsa tutustuu parhaiten kääntämällä huomionsa sisäänpäin ja kuuntelemalla sydämensä viestejä. 

Itsesyytökset

Kiltit ihmiset ovat hurjan hyviä syyllistymään pienestäkin vihjeestä. Ylikorostunut syyllisyyden tunne voi johtua monista asioista, esimerkiksi syyllistävästä kasvatuksesta, joka on kerryttänyt riittämättömyyden tunnetta ja häpeää. Häpeä tuntuukin olevan meidän suomalaisten kansantauti. Jos huomaat pyyteleväsi jatkuvasti anteeksi ja syyttäväsi itseäsi kaikesta, mikä menee pieleen, on hyvä muistuttaa itseään tosiasioista. Sinä et voi mitenkään olla syypää kaikkeen. Tutustu tuohon syyllistävään ääneen pääsi sisällä, jotta sinä opit johtamaan sitä, eikä se johda sinua. Kuka siellä oikein puhuu? Mitä se sanoo ja miksi? Puhuuko se edes totta, jos ihan objektiivisesti mietit? Kokeile ensiapuna pienentää tuon syyllistävän äänen uskottavuutta luomalla siitä vaarattoman tai hölmön oloinen hahmo, joka puhuu huvittavalla äänellä. Omista möröistään voi tehdä vähemmän vaarallisia eikä niiden juttuja tarvitse uskoa. 

Muutos on mahdollinen

Liiallinen ymmärtäminen, miellyttäminen ja itsensä syyttäminen ovat opittuja toimintamalleja, joiden muuttamiseen voi mennä jonkin verran aikaa. Niihin liittyy aina menneitä kokemuksia ja syviäkin tunteita. Menneisyys muokkaa meitä kaikkia, mutta menneiden ei tarvitse antaa määritellä koko elämää. Jos omat rahkeet tai luotettavan ystävän tuki ei riitä, näitä kokemuksia ja tunteita kannattaa käydä läpi sellaisen ammattilaisen kanssa, joka osaa auttaa tunteiden käsittelyn, kuormittavien uskomusten ja rajojen asettamisen kanssa. Erilaiset kehoterapiat ovat myös hyvä tuki vanhojen taakkojen karistamisessa. 

Kurkkaa kiltin voimakortit verkkopuodistamme:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image