Jos joustat usein liikaa, tutustu näihin tunnelukkoihin – Sosiaalisesti herkän voi olla vaikea sanoa ei

Tutkimuksissa ujoilla ihmisillä on joko keskimääräiset tai keskimääräistä paremmat läheiset ihmissuhteet. Tämä johtuu siitä, että ujous on yhteydessä prososiaalisuuteen. Prososiaalinen ihminen on myötätuntoinen, yhteistyöhalukas, avulias, pyyteetön, vaatimaton, luotettava ja hienotunteinen. Prososiaaliset ihmiset arvioidaan luotettavammiksi ystäviksi ja romanttisiksi kumppaneiksi, sekä̈ keskimääräistä pidetymmiksi työtovereiksi. Myös ujo ihminen on läheisissä ihmissuhteissa usein joustava ja sen vuoksi pidetty läheinen.

Sosiaalinen herkkyys ja ujous voivat liittyä näihin tunnelukkoihin

Ajattele hetki jotain sinulle läheistä ujoa ihmistä; hyvin todennäköisesti huomaat, että edellinen kappale pitää hänenkin kohdallaan paikkansa. Hän on usein se, joka auttaa muita, eikä pyydä vastapalveluksia. Hän ei korosta itseään, pitää ihmisten salaisuudet omanaan ja valitsee sanansa tarkkaan, että ei loukkaisi ketään. Sen sijaan narsismitason itsekeskeisyys, muita satuttava antisosiaalisuus, valtapelit ja juonittelu, tai muiden vaikeuksista nauttiminen, kuvaavat vain harvoin ujoa ihmistä.

Prososiaalisuudessakin on kuitenkin sudenkuoppansa, etenkin jos se on kehittynyt rajattomaksi vuorovaikutustyyliksi, jolla pyritään estämään esimerkiksi hylkääminen ja torjunta. Tällaista vuorovaikutustyyliä kutsutaan skeematerapiassa ohjailtavuuden skeemakategoriaksi ja se on yläkäsite kolmelle tunnelukolle: 1) Alistumiselle, 2) Uhrautumiselle, 3) Hyväksynnän hakemiselle.

Autatko aina muita, vaikka et jaksaisi? – Näin voit harjoitella rajanvetoa

Näitä kaikkia kolmea tunnelukkoa yhdistää toimintamalli, jossa yksilö laittaa muiden tarpeet omiensa edelle saadakseen muilta ehdollista hyväksyntää. Kaikki kolme tunnelukkoa ovat yhteydessä omien etujen puolustamisen ja jämäkkien rajojen laittamisen haasteisiin. Yksilö usein joustaa liikaakin omista eduistaan ja rajoistaan saadakseen muiden hyväksynnän tai estääkseen esimerkiksi läheisen ihmisen hylkäämisen. Jos koet, että olet aina se, joka päätyy auttamaan muita oman jaksamisensa kustannuksella, voit hyötyä seuraavista ohjeista itsetuntemukseen ja kommunikaatioon liittyen:

1. Opettele tunnistamaan omat tarpeesi. Kun tunnistat omat tarpeesi, on helpompi tunnistaa tilanteita, joissa ne eivät täyty.

2. Määrittele omat rajasi. Kun olet määrittänyt omat rajasi, on helpompi tunnistaa, jos toisen pyyntö ylittää ne.

3. Ole rehellinen itsellesi ja muille omista tunteistasi. Rehellisyys on hyvä kompassi. Muista tämä, kun arkailet jotain asiaa, jonka haluaisit sanoa suoraan.

4. Ole kohtelias, mutta jämäkkä. Kieltäydy palveluksesta kohteliaasti, mutta jämäkästi. Osoita empatiaa toisen avuntarvetta kohtaan, mutta älä pyydä anteeksi, että et voi auttaa.

5. Älä perustele liikaa syitä. Jos perustelet liikaa syitä, toinen alkaa helposti väittelemään ovatko järkiperustelusi vedenpitävät. Muut kiireet ja oma jaksaminen ovat aina riittävä syy.

6. Opettele sietämään kieltäytymisestä seuraavaa epämukavuuden tunnetta. Loppujen lopuksi kyse on omien tunteiden sietämisestä. Siedätkö sitä tunnetta, joka seuraa, kun sanot toiselle ei?

Ujot ihmiset ovat keskimääräistä useammin prososiaalisia ja prososiaalisille ihmisille kehittyy keskimääräistä herkemmin ohjailtavuuden tunnelukkoja. Tämän vuoksi myös useat sosiaalisesti herkät asiakkaani kärsivät niistä. Ohjailtavuuden tunnelukkojen avaaminen vaatii usein työtä, koska niiden taustalla on usein annos perusluonnetta ja vuosien vuorovaikutushistoria.

Liian äkkijyrkkiin muutoksiin ei kannata ryhtyä, että ei tule tehtyä ja sanottua jotain mitä ei tarkoita. Muutos onkin hyvä aloittaa pienestä; tunnistaa harmittomia tilanteita, joissa harjoitella toisin toimimista. Onneksi usein pienikin muutos riittää käynnistämään prosessin ja perhosen siiveniskulta vaikuttavalla harjoitteella voi pitkän ajan kuluessa olla suuri tasapainottava vaikutus vuorovaikutustyyliimme.


Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun päätuotekehittäjä. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille jännittäjillle. Palvelu tarjoaa tutkittua tietoa, yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä psykologi-asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image