5 tapaa jaksaa elämän haastavissa vaiheissa hieman paremmin – ilman suorittamista

Tuija Siljamäki on tiedetoimittaja (FM) ja kirjallisuusterapiaohjaaja sekä kahden nuoren aikuisen äiti. Hänellä on kokemusta on vaikeasti ruoka-allergisen ja tyypin 1 diabetesta sairastavan lapsen kasvattamisesta sekä uupumuksesta. Häneltä on ilmestynyt tietokirja Kuokkavieraita: diabetes, allergia ja meidän perhe (Kirjapaja, 2020).

Tuija Siljamäki. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kukapa ei haluaisi olla sinnikäs ja joustava kansalainen? Siksi me uupuneet koemme olevamme heikompia ja jotenkin huonompia. Resilienssi on ihanne, mutta usein unohtuu, miten vaikeaa on olla vahva yksin.

Syö vitamiineja. Osta jotakin kivaa. Jumppaa. Juokse. Punnerra. Pyyhi pölyt. Ota itseäsi niskasta. Lähde ulos. Pistä peitto heilumaan. Tällaisia neuvoja uupuneelle satelee.

Jokainen noista tehtävistä voi olla ylivoimainen. Jos se olisi näin helppoa, meillä ei olisi näin paljon uupuneita.

Jos on uupunut, se tarkoittaa, ettei jaksa nostaa itseään niskasta. Eihän murtuneella jalallakaan kehoteta lähtemään lenkille ja siivoamaan. Murtunut jalka kipsataan, mutta miten korjataan taakan alla murtunut mieli?

Ei ainakaan syyllistämällä, sillä uupunut on muutenkin kipeän tietoinen epäonnistumisestaan. Häpeä on valtava! Kukapa haluaisi myöntää – edes itselleen – ettei ollut riittävän kestävä ja joustava? Nyt tiedän, että olisin kaivannut enemmän tukea – niin ammatillista kuin yhteisöllistäkin. Niin monet äidit jäävät Suomessa liian yksin.

Mieli ry:n mukaan resilienssiä koettelevat arjen haasteet, muutokset ja stressi. Järjestö korostaa, että muiden tuki, avun pyytäminen ja tarjoaminen vahvistavat vaikeuksista palautumisen kykyä eli resilienssiä.

Usein resilienssi on kuitenkin käsitetty väärin ja mielletty vain yksittäisen ihmisen ominaisuudeksi. On unohtunut, että sitä vahvistaa yhteisön tuki, joka on kuin kipsi murtuneelle jalalle. Yhteisön tuen puutteen yhteydestä uupumukseen kertoo myös kansainvälinen tutkimus, jossa huomattiin, että vanhemman uupuminen oli yleisintä yksilöllisyyttä korostavissa maissa, kuten Suomessa.

Hyvä uutinen on se, että resilienssiään voi vahvistaa vahvistaa milloin vain, aikuisenakin, ja siihen tarvitsemme myös muita.

Amerikkalainen psykologi Carla Shuman listaa viisi vinkkiä erityisherkkien resilienssin vahvistamiseen, jotka ovat kokeilemisen arvoisia kaikille. Kolme niistä liittyy muihin ihmisiin ja kaksi yksilöön itseensä.

  1. Löydä supervoimasi. Jos olet erityisherkkä, sinulla on todennäköisesti älyä, kuvittelukykyä, myötäelämisen kykyä, itsetuntemusta ja intuitiota. Minun supervoimani olivat sanat, käsin kauppalappuihin riipustetut kannattelevat sanat sekä kyky lumoutua pienestä, kuten lumihiutaleesta mustaa käsinettä vasten.
  2. Työnnä varvas ulos mukavuusalueelta. Shuman puhuu mielen kuntosalista, itsensä altistamisesta vähitellen stressaaville asioille, jotka kuitenkin lopulta palkitsevat. Ajattelisin, että tämä toimii uupuneilla niin, että tekee itselleen mieluisia pikku juttuja, vaikka aluksi tuntuisi mahdottomalta. Esimerkiksi soittaa ystävälle, vaikka tuntuu ettei jaksaisi puhua. Tai vastaa myönteisesti kutsuun lähteä teatteriin, vaikka vilttiin kääriytyminen houkuttelisi enemmän.
  3. Usko itseesi. Löydät kyllä omat luovat keinosi selvitä tästäkin vaikeudesta. Mieli ry:n mukaan luova toiminta – kuten terapeuttinen kirjoittaminen tai valokuvaaminen – vahvistaa resilienssiä.
  4. Kerro muille kokemuksestasi. Näin voit paitsi saada tukea, myös levittää tietämystä niin uupumuksesta kuin erityisherkkyydestäkin.
  5. Löydä omat ihmisesi. On tärkeää, että on joku, joka ymmärtää, miltä sinusta tuntuu, miltä uupumus tuntuu. Silloin on helpompi kestää myös ymmärtämättömyyttä, jota uupuneet ja herkät myös väistämättä kohtaavat.

 

Lähteet:

Roskam, I., Aguiar, J., Akgun, E. et al. Parental Burnout Around the Globe: a 42-Country Study. Affec Sci 2, 58–79 (2021). https://doi.org/10.1007/s42761-020-00028-4

Poijula, Soili: Resilienssi – Muutosten kohtaamisen taito. Kirjapaja, 2018.

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mita-mielenterveys-on/resilienssi-auttaa-selviytymaan/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/from-trial-to-triumph/202307/how-to-be-resilient-when-you-are-highly-sensitive

 

Lue myös kirjoittajan aiemmat kirjoitukset:

Hymyä ja hammastenkiristelyä – Miksi nykyvanhemmuus uuvuttaa?

Vanhempien uupumus on vaiettua ja jää usein tunnistamatta – 3 hälytysmerkkiä

Tukistettu äiti tukistaa todennäköisemmin myös lapsiaan – Voiko väkivallan ketjun katkaista?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image