Erityisherkkä lapsi kaipaa omaa tilaa – miten luotsata herkkistä kovassa maailmassa?

Erityisherkkää lasta on helpompi ymmärtää, jos on itsekin erityisherkkä. Mutta toisenlaisellakin temperamentilla varustettu vanhempi pärjää kyllä, kunhan on tietoinen erityisherkkyyteen liittyvistä asioista. Tärkeää on muistaa, että erityisherkkä lapsi näkee maailman toisin silmin, arvosta siis sitä. Lapsesi tarvitsee todennäköisesti myös enemmän aikaa asioiden prosessointiin. Erityisherkkä lapsi tuntee tunteet voimakkaasti ja kehollisesti, jonka lisäksi hänellä voi olla erilaisia aistiherkkyyksiä. Älä oleta lapsestasi asioita, vaan kysy ja keskustele hänen kanssaan. -Marika Rosenborg, terapeutti ja tietokirjailija

Olen itse ollut aina erityisherkkä. Tarvitsen paljon omaa tilaa, väsyn ja kuormitun helposti tohinasta. Toisinaan suljen itseni huoneeseen, johon on muilta asukkailta pääsy kielletty. En sentään enää tee Ei saa tulla! -lappua oveen niin kuin teinit tekevät. 

Pahoitan helposti mieleni, jos joku toinen pahoittaa tai sanoo minulle pahasti. Menen pois tolaltani. Olen ääniherkkä ja rakastan hiljaisuutta. Olen mielelläni paljon kotona. Kun on ollut paljon menoja, toipuminen on toisinaan takkuista.

Olen siis erityisherkkä. Aistin ihmisistä ja tilanteista helposti energioita. Uskon olevani myötätuntoinen ja hyvä kuuntelemaan. Toisinaan osaan antaa sopivasti neuvojakin. Näen maisemissa paljon sävyjä. Osaan valita, mitä kustakin maisemasta poimin. Olen tunnollinen ja tarkka ja luotettava ystävä. Suhtaudun asioihin intohimoisesti. Minulla on vahva intuitio.

Arviolta jopa 15-20 % meistä ihmisistä on erityisherkkiä. Sen tunnistaminen itsessä ja läheisissä on tärkeää. Muuten saattaa tulla kummallisia väärinkäsityksiä. Selvitänpä niistä samalla alla muutaman.

  1. Vetäytyminen ei tarkoita sitä, että olisi tyly tai epäkohtelias. Erityisherkkä ei vain aina pysty sosiaalisiin ponnistuksiin.
  2. Se, ettei ole aktiivisesti yhteydessä ystäviin, ei tarkoita sitä, ettei pitäisi enää ystävistä. 
  3. Väsymys ei ole laiskuutta tai sairaus. Erityisherkkä kaipaa tohinan vastapainoksi lepoa.
  4. Jos erityisherkkä haluaa olla yksin, se ei tarkoita sitä, ettei hän rakastaisi läheisiä tai seuraa. Oma tila aikaansaa sen, että hetken päästä tilaan mahtuu muitakin.
  5. Erityisherkkä ei katoa omaan maailmaansa sen takia, ettei hän tahtoisi kuunnella sinua. Toisinaan hänelle kaikki äänet ovat vain liikaa.
  6. Erityisherkkä ei pahoita mieltään ollakseen dramaattinen, hän vain aistii ja kokee asioita vahvoilla tunteilla. 

Hidasta elämää -kirjaperheen ensimmäinen lasten satukirja Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit esittelee erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja eläinhahmoja, joihin jokainen lapsi voi omalla tavallaan samaistua. Satukirjan avulla tahdon auttaa lapsia arvostamaan ja ymmärtämään jokaisen ainutlaatuisuutta. Mukana metsän sankareiden joukossa liihottelee muun muassa maailmaa muita herkemmin aistiva erityisherkkä Pilvi Perhonen.

Erityisherkkä kaipaa muita enemmän omaa aikaa. Mutta me kuulemme ja näemme asioita muita herkemmin.

-Pilvi Perhonen, Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit

P.S. Meidän herkkisten tulee pitää yhtä. Ja auttaa muita ymmärtämään meitä.

HE-kirjaperheen ensimmäinen lasten satukirja Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit kertoo myötätunnon tärkeydestä ja erilaisuuden arvostamisesta. Tarina rohkaisee samalla erilaisten tunteiden käsittelyyn. Lämminhenkinen satukirja on suunnattu yli 5-vuotiaille lapsille.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image