Millaista on omannäköinen elämä? – 5 tapaa lähteä liikkeelle sen luomisessa

Kuva: Jussi Vierimaa, paikkana Teijon kansallispuisto

 

Luo omannäköinen elämä! Tunnista vahvuutesi! Toteuta intohimosi! Nämä lauseet saattavat ahdistaa, jos et oikein tiedä, mitä se oman näköinen elämä olisi. Hengitä syvään, armahda itsesi ajatuksesta, että pitäisi tietää. Ei – ei me ihmiset aina tiedetä mistään mitään, saamme olla hukassa ja eksymisen hetkillä tulevat yleensä parhaat oivallukset, jälkikäteen todettuna.

  1. Muista oma ainutlaatuisuutesi – on vain yksi sinä

Onko kukaan sanonut sinulle viime aikoina, että olet erityinen? Sinä olet. Maailman noin kahdeksasta miljardista ihmisestä olet ainoa sinä. Olet voinut kokea paljon pettymyksiä elämän varrella, kuten minäkin. Jos unelmatyösi, unelmakotisi, unelmakumppanisi ei ole vielä löytynyt, se tulee löytymään. Jokaiselle etsivälle se näyttäytyy. Joskus niillekin, jotka eivät edes etsi! Vaikka elämässäsi olisi tapahtunut mitä, sinulla on silti tärkein jäljellä – itsesi. Samat osaamiset, kyvyt, lahjat, haaveet ja kokemukset. Panosta siis itseesi.

Elämä voi muuttua sekunnissa – kohti omannäköisempää kuten minulle kävi

Itse luulin eläneeni jo vuosia täysin oman näköistä elämää. Asuin Espoossa kivassa omakotitalossa lapseni kanssa, tein unelmatyötäni, sain toteuttaa yrittäjän vapautta ja vastuita, harrastin mielekkäitä asioita, nautin ihanista ystävistäni ja matkustelin innostaviin kohteisiin ympäri maailmaa.

Muistan vieläkin päivän, kun kaikki muuttui hetkessä. Ollessani keittiössä aivan tavallisena aamuna tekemässä aamupalaa, en pystynyt astumaan vasemmalla jalallani kovan kivun takia. Siitä yksittäisestä hetkestä käynnistyi ajanjakso, josta kerron lisää toisessa kirjoituksessani: Kriisit ovat portteja itseesi – 5 hyötyä herätyskellon pirinästä

Nyt olen asunut reilun vuoden pienessä merenrantakylässä Mathildedalissa Teijon kansallispuiston kupeessa. Koko arkeni ja elämäni on täysin muuttunut, koska asumisympäristö, ihmiset, tekemisen tapa ja kulttuuri on aivan erilainen kuin Espoossa ollessani. Ympäristö ja ihmiset ympärillä todella myös muokkaavat ihmistä!

Voin joka solullani sanoa, että olen nyt siellä, missä minun kuuluu olla juuri nyt. Nyt elän vasta oman näköistä elämääni, joka näkyy joka päivä. Saan olla lähellä luontoa, tuntea pienen kyläyhteisön turvaa, saan apua hirsitalooni heti jos tarvitsen, tunnen kyläläiset ja vietän aikaa heidän kanssaan, pääsen helposti viikoittain kyläsaunaan ja avantoon, menen nukkumaan hiljaisuudessa ja pimeydessä, ihailen tähtitaivasta kun haen illalla puita takkaan.

Samaan aikaan voin olla milloin vain täysin online ja maailman sykkeessä, jos haluan olla. Ympärilläni täällä kylässä on vain ihmisiä, jotka rakastavat asua täällä ja ihailevat myös päivittäin tämän paikan kauneutta. Suuri osa on muuttanut kaupungeista tänne lintukotoon. Joka päivä olen kiitollinen, että elämäni kriisit heittivät minut tänne pois totutuista malleista. Ehkä osa minustakin on haaveillut maalle muutosta, muttei ole ollut rohkeutta, sopivaa paikkaa ja aikaa aiemmin.

Ehkä kaiken piti mennä juuri siinä järjestyksessä, sinullekin, miten elämäsi on mennyt.

  1. Ole rohkea ja pysähdy hetkeksi.

Mieti, mikä sinua vetää puoleensa, mutta tukahdutat ajatuksen, koska se on jotain liikaa, liian vähän, jonkun mielestä huono idea tai ei-järkevää? Olisiko aika katsoa peiliin ja kuunnella sitä ääntä, joka sinulle kuiskii?

Jos jokin tuntuu hyvältä, se todennäköisesti on sinulle hyväksi. Jos jokin tuntuu pahalta, se todennäköisesti on sinulle väärä suunta.

Elämä antaa tästä sinulle merkkejä joka päivä. Kun teet itsellesi oikeita asioita, tie edessäsi järjestyy. Oikeat ihmiset sattuvat eteesi, keskustelut johtavat taianomaisesti oikeaan suuntaan, ihmeellisen vaivattomasti. Tällöin on aina läsnä suurempi hyvä.

  1. Kirkasta arvosi – mikä sinulle on oikeasti tärkeää elämäntilanteessasi juuri nyt?

Arvot ovat sinulle tärkeitä asioita, joita arvostat tai joista viimeisimpänä haluaisit luopua. Omien arvojen tunnistaminen auttaa elämän oman näköistä elämää, olemaan vahva ja kokemaan merkityksellisyyttä. Jos olosi on huono, et todennäköisesti elä arvojesi mukaisesti.

Kun olet tunnistanut henkilökohtaiset arvosi, voit miettiä, miten ne toteutuvat parhaiten (työ)elämässäsi. Tee aina kaikki valintasi omien arvojesi pohjalta. Erään ystäväni mukaan esimerkiksi työ on hänen arvojensa mukaista silloin, kun aikaa jää runsaasti perheelle, koska perhe on hänelle tärkein arvo.

Minulle rankkojen isojen muutosten ja intensiivisen henkisen kasvun vuosien jälkeen on nykyään tärkeää kepeys, ilo, arjen kivat asiat, vatsanpohjasta nauraminen ja leikkimielisyys. Näitä on tullut lisää maallemuuton jälkeen, mikä vahvistaa päätöstäni joka päivä – täällä on hyvä, juuri nyt, juuri näin.

Joskus vain täytyy jättää kaikki vanha taakseen, että uusi elämä mahtuu tulemaan sisään.

Toivon, että teet aktiivisia valintoja elämässäsi ainaisen tyytymisen sijaan. Kalenterisi paljastaa, miten käytät aikaasi ja mitä ovat näin toteuttamiasi arvoja. Jos esimerkiksi sanot luonnossa oleilun olevan, muttet vietä koskaan siellä aikaa, se on ideaalisi, ei toteutunut arvosi.

  1. Luovu asioista, jotka eivät enää palvele sinua

Kun pysähdyt itsesi äärelle ja teet tarvittavat muutokset, rohkenet lopulta luopua asioista, jotka eivät enää palvele. Saatat myös huomata, miten elämän eri osa-alueet asettuvat harmoniaan keskenään. Yhtäkkiä kaikki mitä teet, onkin sinun näköistäsi. Ei ole sinun ongelmasi, jos joku ei pidä valinnoistasi. Teet niin tai näin, joku ei tykkää. Mitä sitten?

Minun on ollut jo vuosikausia vaikea sanoa, milloin olen lomalla ja milloin töissä. Koen tekeväni koko ajan inspiroivia asioita, joita haluan opiskella lisää, kasvaa ja kehittyä. Sinulle voi olla tärkeää erottaa työ ja muu elämä toisistaan ja hyvä niin. Kaikilla on oma tapansa, tärkeintä on selvittää itselle sopiva tapa ja elää rohkeasti sen mukaan.

  1. Tarkastele nykyistä elämääsi ja ota askeleita kohti sinua

Omannäköinen arki

Teetkö arjessasi asioita, joista nautit? Sisältääkö arkesi asioita, jotka lisäävät hyvinvointiasi? Mistä olet kiitollinen? Minkä haluaisit muuttuvan? Kirjaa muistikirjaasi, millainen on sinun näköisesi mielekäs arki.

Itselleni on oman näköisessä arjessani tärkeää, että saan nukkua ja työskennellä oman rytmini mukaan. Ihmisläheisen työni vastapainoksi arvostan tämän pienen kylän rauhaa ja sitä ympäröivää luontoa. Kotini on lepopaikkani ja olen tuonut sinne vain asioita, jotka tuovat iloa, joilla on tarina ja jotka lisäävät elinvoimaani, esimerkiksi runsas määrä viherkasveja, tunnelmavaloja ja tärkeitä valokuvia. Iltarutiinit ovat minulle äärimmäisen tärkeät: rauhoittuminen lapseni kanssa jutellen tai lukien, venyttely, tunnelmavalaistus ja sauna tai kylpy ennen nukahtamista.

Omannäköinen työelämä

Muistan hetken työhaastattelussa, kun olin juuri tullut seitsemän kuukauden maailmanympärimatkaltani. Hain rekrytoijan paikkaa kansainvälisestä rekrytointi- ja konsultointiyrityksestä, ja olimme jo haastatteluiden loppusuoralla. Rohkaisin mieleni, suoristin selkäni ja kakistin ulos suustani: ”Olisiko mahdollista, jos tekisin töitä vain neljänä päivänä viikosta ja olisin aina perjantait vapaalla?” Hiljainen hetki kysymykseni ja haastattelijan reaktion välillä tuntui ikuisuudelta. Allekirjoitin työsopimuksen, jossa työaikani oli 37,5h, jotka lupasin tehdä neljässä päivässä. Elämänlaatuni parani huikeasti ja nautin suunnattomasti perjantaivapaistani, millä oli suuri merkitys työtyytyväisyydelleni ja hyvinvoinnilleni. Kirjoitin ensimmäisen kirjani, Elämysseikkailun, tämän elämänvaiheen aikana.

Mitä sinä haluaisit uskaltaa kysyä tai pyytää työnantajaltasi tai rekrytointihaastattelussasi? Tai millaisen yrityksen perustaisit, jos haluat olla yrittäjä?

Omannäköiset ihmissuhteet

On tutkittu, että tulet vähitellen samankaltaiseksi, kuin ihmiset, joiden kanssa vietät eniten aikaasi. Jos esimerkiksi olet toivoton myöhästelijä, vietä aikaa tehokkaiden ajankäyttäjien kanssa, ja voit oppia ajanhallintaa.  Jos huomaat, ettei esimerkiksi parisuhde enää mahdollista hyvinvointiasi tai ole vastavuoroinen, pohdi rohkeasti ja rauhassa, millainen on oman näköisesi suhde. Kaikilla ihmissuhteilla on aikansa ja paikkansa.

Ovatko ihmissuhteesi sinun arvoisiasi?

 

Liittolaisesi oman näköisen elämäsi luomisessa,

Riikka

Ps. Lukijoiden suosikiksi muodostunut tuorein kirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi sisältää 7 askelta ja yhteensä 27 käytännön työkalua oman näköisen työelämän luomiseen.

Riikka työskentelee uravalmentajana ja onnellisen työelämän rakentajana omassa yrityksessään Montevista Oy:ssä. Riikka jakaa eniten Instagramissa ja Facebookissa: Riikka Pajunen valmennus ja koulutus -sivustollaan.


Lue lisää onnellisen työelämän luomisesta Riikan sivuilta tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image