Vahvista sisäistä rauhan ja voiman tunnetta näillä 3 harjoituksella

Luonnossa olemisella ja liikkumisella on paljon tutkittuja hyvinvointivaikutuksia.

“Tutkimusten mukaan erityisesti luonnon myönteiset vaikutukset psyykkiseen hyvinvointiin tuntuvat olevan vahvalla pohjalla. Metsässä oleminen parantaa mielialaa, auttaa palautumaan ja myös kognitiivisen tason kuormituksista. Metsä auttaa kokonaisvaltaisesti elpymään.”

Luonto ravitsee myös monilla muilla tavoilla, joita ei ole usein edes helppoa pukea sanoiksi.

Metsässä-kirjassa ja Metsä ja meditaatio -korteissa olen kuvaillut monia tapoja, joilla voi löytää syvempää yhteyttä luontoon ja kokea itsensä ravituksi. Tässä tekstissä jaan kolme pientä harjoitusta, joilla voi kokea tulevansa metsässä vielä syvemmin ravituksi. Nämä harjoitukset ovat saaneet inspiraationsa kirjasta ja korteista.

Harjoitukset ovat hyvin yksinkertaisia – seisomista ja erilaisia käsien asentoja. Voit kokeilla niitä heti seuraavalla metsäretkelläsi. Niitä voi kutsua myös chi kungin (kiinalainen voimistelu) seisomameditaatioksi. Parhaimmilta ne tuntuvat syvällä metsien keskellä. Jos et pääse metsään, voit tehdä ne missä vain. Tällöin voit halutessasi sulkea silmät ja kuvitella, että olisit metsän vehreyden keskellä.

Etsi ensin harjoituksille kaunis, ravitseva ja turvallinen paikka. Tee kaikki tai osa seuraavista harjoituksista. Varaa itsellesi myös aikaa arkiseen olotilaan palaamiseen.

1. Seiso kuin puu ja keinu tuulessa

Ota hartioiden levyinen asento, seiso silmät kiinni, jalat vähän koukussa ja kädet aavistuksen irti reisistä. Seuraa huomiollasi hengitystä tai vain ole. Vaikka silmäsi ovat kiinni, niin aisti, että ympärilläsi on luontoa.

Jatka minuutti, pari tai hetki.

Halutessasi ota vähän kapeampi asento. Päästä kätesi kokonaan rennoiksi. Keinu sitten silmät kiinni kuin puu tuulessa.

Ammenna tämän jälkeen lisää vielä vakautta ja juurevuutta tekemällä vielä tovi harjoituksen ensimmäistä osaa.

2. Syleile luontoa ja metsää

Valitse vehreä suunta metsässä. Ota hartioiden levyinen asento jalat vähän koukussa. Nosta kädet suoraan sivuillesi. Pidä kuitenkin hartiat rentoina (pudota myös kyynärpäitä reilusti alaspäin ja selkeästi ranteiden alapuolelle). Pidä käsivarsiasi aivan kuin ne lepäisivät valtavan kokoista palloa vasten.

Nauti metsän kauneudesta. Hengitä rennosti nenän kautta. Pidä silmät kiinni tai auki. Anna itsesi aivan kuin syleillä luontoa ja metsää vaikka et siihen koskekaan. Anna metsän ravita sinua.

Jatka minuutti, pari tai hetki.

Tuo tämän jälkeen kätesi rinnallesi ja lepää hetki käsillä hengitystä seuraten.

3. Puun juuret uppoutuvat maahan ja oksat tavoittelevat taivaita

Ota selkeästi hartioita leveämpi asento ja koukista hieman jalkojasi. Ota asento, jossa olosi on vakaa ja painopiste alhaalla. Nosta kätesi sivuille kohti taivasta aivan kuin ne muodostaisivat maljan. Anna kämmenien osoittaa toisiaan kohti ja sormien kohti taivasta.

Eläydy aivan kuin kehoasi kevyempi ja hienovarainen taivas laskeutuisi käsiesi ja koko olemuksesi läpi maahan ja mennessään ravitsisi sinua. Eläydy myös aivan kuin kehoasi raskaampi ja pysyvämpi maa nousisi jalkojesi ja koko olemuksesi läpi taivaaseen ja mennessään ravitsisi sinua. Anna näiden kahden virran, taivaasta maahan ja maasta taivaaseen, olla sinulle juuri oikeassa tasapainossa.

Jatka minuutti, pari tai hetki.

Tuo tämän jälkeen kätesi alavatsalle ja lepää hetki käsillä hengitystä seuraten.

Palaa arkiseen läsnäoloon venyttelemällä ja taputtelemalla kehoasi. Voit myös hypellä muutamia kertoja.

 

Lisää vinkkejä hyviin ja ravitseviin luontosukelluksiin löydät Metsässä-kirjasta Metsässä – uppoudu metsään, itseesi ja elämään -kirjasta.

 

 Unsplash kuvat: Klara Kulikova  /  Malte Schmidt


Katso täältä seuraavat metsäkoulutukseni – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image