Jatkuva ärtymys, väsymys ja pakkojaksaminen ovat hälytysmerkkejä – Stressin ei pitäisi olla pysyvä olotila

heli_blogi

Minulla on unelma: maailma, jossa herkkyyttä ja hyvinvointia arvostetaan ja vaalitaan, ihmiset kiinnostuvat syventämään itsetuntemustaan ja oppivat arvostamaan itseä ja toisia sellaisina kuin olemme. Jokainen löytää omat vahvuudet ja rajat, tarpeet ja omannäköisen elämisen tapansa.

Haluan keskittyä huomaamaan hyviä asioita, nauttimaan elämästä ja luottamaan siihen, että ihmiskunta kehittyy koko ajan tietoisemmaksi, viisaammaksi ja rakastavammaksi, vaikkei se siltä aina ulospäin näytäkään.

Hetkittäin pintaan nousee kuitenkin syvä huoli, entä jos emme havahdukaan ajoissa? Yksi surun aiheeni on huomata, kuinka raskasta arkea moni elää hyvinvointinsa kustannuksella. Jatkuva suorittaminen ja oravanpyörässä juokseminen ei sovi kenellekään, mutta herkimmille ihmisille se on vakava terveysriski, joka kuihduttaa herkkyyden lahjat ja ilon aiheet.

1. Havahtuminen: Elätkö ylikuormittavaa elämää?

Jokainen tuntee jonkun, joka elää jatkuvan stressin kourissa ylikuormittavaa elämää ja moni elää sellaista itsekin. Nykyisin on aivan liian tavallista sinnitellä kestokykynsä äärirajoilla työn, perheen, kotitöiden, harrastusten ja monien velvoitteiden ristipaineissa. Jos aika ei tunnu riittävän kaikkeen, sitä nipistetään helposti yöunista ja rentoutumisesta, jolloin ylikuormitus alkaa kertyä kehoon.

2. Havainnointi: Miltä elämäsi tuntuu ja miten voit?

Kiireen ja stressin keskellä ei välttämättä ole aikaa eikä energiaa pysähtyä ajattelemaan tilannettaan tai havahtua sen mielettömyyteen. On vain sisäinen paine, että on pakko selviytyä, vaikka miltä tuntuisi, pakko jaksaa ponnistella eteenpäin hetkestä ja velvollisuudesta toiseen. Ylikuormitus saattaa jatkua vuosia tai vuosikymmeniäkin, eikä silloin enää muunlaista elämisen tapaa muistakaan.

Tunnista stressin oireet, koska liiallinen stressi saa herkkyyden tuntumaan rasitteelta. Ylikuormittuneena herkän ihmisen tunteet ailahtelevat tavallista enemmän, äänet, valot ja hajut tuntuvat normaalia häiritsevämmiltä ja ihmisten seura väsyttävämmältä.

”Stressin aiheuttamat oireet ovat yleisiä, mutta moni ei tiedä niiden ilmentävän stressiä. Oireita hoidetaankin usein särkylääkkeillä, unilääkkeillä tai niitä pidetään vaivoina, joihin ei pystytä vaikuttamaan. Jos stressin oireita on ollut kauan, se alkaa tuntua normaalilta olotilalta, johon ihminen tottuu ja sopeutuu. Hän voi luulla esimerkiksi, että jokapäiväinen väsymys vain kuuluu erityisherkkyyteen tai hänen persoonansa on jostain syystä muuttunut ärtyisäksi tai muisti on heikentynyt iän myötä. Hän saattaa myös ajatella, että on nyt vain luonnostaan herkkävatsainen, migreenipotilas tai uniongelmainen. Asia voi olla niinkin, mutta stressiä vähentämällä ja palautumista tehostamalla oireet helpottuisivat.” (Heli Heiskanen, Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään, Origonova, 2016)

3. Kyseenalaista ylikuormitus: Elämän kuuluu tuntua hyvältä

Unettomuus, ärtyisyys, muistiongelmat tai aistiyliherkkyys – stressin oireiden saatetaan luulla kuuluvan elämään tai erityisherkkyyteen, mutta eivät ne kuulu!

Ihminen on luotu hyvinvoivaksi, hyväntuuliseksi ja tasapainoiseksi. Elämä on tarkoitettu nautittavaksi. Itseään ja muita on tarkoitus arvostaa sellaisina kuin olemme. Jokaisella on maailmassa oma paikkansa ja tehtävänsä, jossa hänen ainutlaatuiset lahjansa ja vahvuutensa pääsevät esille kaikkien hyväksi.

4. Toimi: Tee elämästäsi tasapainoista ja omannäköistä

Ammatissani olen saanut olla tukemassa herkkiä ihmisiä tunnistamaan herkkyytensä, oppimaan arvostamaan itseään ja löytämään itselleen sopivan tavan elää. Omassa elämässäni olen tehnyt tietoista henkisen kasvun matkaa varhaisteinistä alkaen ja käynyt läpi monenlaisia ihmisenä kasvamisen vaiheita.

Yhden elämäni parhaista päätöksistä tein vuosia sitten: Järjestän elämäni kaikin puolin niin tasapainoiseksi kuin pystyn, enkä suostu enää ottamaan elämääni liiallista stressiä. Sen myötä herkkyyden lahjat, kuten nauttimisen kyky, tunteiden rikkaus ja vahva intuitio ovat saaneet mahdollisuuden vahvistua ja avautua entistä syvemmin.

Tee sinäkin käytännön toimia hyvinvointisi eteen. Ei riitä, että tietää mitä kannattaisi tehdä, vaan se tulee myös toteuttaa.


Herkän voimakorttien avulla herkkyyden voi alkaa tuntea vahvuutena. Kortteja voi käyttää itsetuntemuksen lisäämiseen ja muistuttamaan päivittäisestä palautumisesta. Katso kortit täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image