7 asiaa, jotka lisäävät hyvää oloa arjessa

Liikunnan ja terveellisen ruokavalion merkityksestä puhutaan tänä päivänä paljon, mutta ihmisen henkinen puoli jää helposti vähemmälle huomiolle. Jotta ihminen voisi kokonaisvaltaisesti hyvin ja olisi aidosti onnellinen, on kaikkien hyvinvoinnin osa-alueiden – fyysisen, psyykkisen, emotionaalisen ja henkisen – oltava tasapainossa.

Mihin elämän osa-alueisiin sinulla on tapana keskittyä ja mikä ehkä kaipaisi lisää huomiota? Jos henkisyys on jotakin, mikä on jäänyt arjessasi vähemmälle huomiolle, nyt voisi olla sen aika.

Henkistä itsehoitoa voi olla mikä tahansa, mikä auttaa sinua löytämään yhteyden itseesi, syvimpään, aidoimpaan sinuun. Jotakin mikä antaa voimaa, inspiroi ja ennen kaikkea tuntuu oikealta.

Omasta henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on harjoitusta siinä missä lenkkeily ja kuntosalilla käyminenkin. Henkisiä harjoituksia tekemällä mieli hiljentyy ja sisäinen kaaos rauhoittuu. Tämä auttaa tuomaan arkeesi selkeyttä ja luomaan tilaa sille, mitä sydämesi todella kaipaa. Henkiset harjoitukset voivat auttaa sinua myös syventämään ihmissuhteitasi, vähentämään yksinäisyyttä, vahvistamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sisäistä rauhaa.

Kehosi ja tunteesi eivät koskaan valehtele: kun olet aidosti onnellinen ja voit hyvin, tiedät sen sisimmässäsi. Sinulla on oikeus elää niin, että saat kokea tätä tunnetta ja vahvistaa sitä omilla valinnoillasi.

7 harjoitusta, jotka auttavat luomaan tilaa sille, mitä sydämesi todella kaipaa:

1. Vahvista yhteyttä itseesi joogan avulla.

Jooga auttaa tasapainottamaan kehoa, mieltä ja sielua. Se vahvistaa yhteyttä kehoosi ja syvälle varastoituneisiin tunteisiin.  Fyysisten asanaharjoitteiden lisäksi kannattaa tutustua joogafilosofiaan, joka on keskeinen osa harjoitusta.  Jooga kannustaa suhtautumaan itseesi arvostelematta ja hyväksymään sen, missä olet elämässäsi juuri nyt. Joogaa on montaa erilaista suuntausta. Kokeilemalla voi löytää itselleen sopivan.

2. Hiljenny hetkeen meditoimalla.

Meditointi on tehokas henkinen harjoitus, jonka voi aloittaa missä ja milloin vain – kokeile vaikkapa laiturinnokassa tai metsän keskellä.  Riittää, että istut paikallasi, mukavassa asennossa ja hiljennyt hetkeen. Aluksi paikallaan istuminen voi tuntua hieman haastavalta, mutta kun kerran pääset harjoituksen makuun, huomaat pian tarvitsevasi noita hengähdyshetkiä. Meditaatio auttaa vähentämään stressiä ja selkiyttämään ajatuksiasi – myös sitä kuka olet ja mitä pohjimmiltasi haluat elämältä.

3. Kokeile tietoista kävelyä.

Mikä tahansa liikunta tukee henkistä hyvinvointia, mutta tietoinen kävely on parhaimmillaan kuin meditaatiota. Kun keskityt raikkaan ilman hengittämiseen, maan pintaan jalkojesi alla ja avaran taivaaseen yläpuolellasi, aistisi terästyvät kuin huomaamatta ja olet läsnä tässä hetkessä.

4. Vietä aikaa luonnossa.

Luonto on henkisen hyvinvoinnin ihmelääkettä. Maan tuoksu, lintujen laulu, puiden huojunta tuulen mukana, laineen liplatus tai meren kuohunta – kaikki nämä auttavat aistejasi heräämään eloon. Kun astut metsään tai järven rannalle, et voi olla unohtamatta arjen kiireitä. Luonto palauttaa sinut automaattisesti läsnäolon tilaan ja muistuttaa sinua siitä, että on olemassa jotakin itseäsi suurempaa. Ota aikaa luonnossa niin usein kuin mahdollista, vaikka se olisi vain muutaman minuutin pysähtyminen puun juurelle.

5. Lue inspiroivaa kirjallisuutta.

Hyvä, inspiroiva kirja voi muuttaa ajattelumaailmaasi ja sitä, miten koet arkielämäsi. Tarkkaile, millaisille ajatuksille ja informaatiolle altistut päivittäin ja huomaa, mitä tuntemuksia se sinussa herättää. Kaikki informaatio, mitä päivän mittaan vastaanotamme, ei suinkaan ole positiivista ja joskus negatiivinen uutistulva vaikuttaa omaan olotilaan kuin huomaamatta. Pidä huolta, että kirjahyllystäsi tai yöpöydältäsi löytyy lukemista, joka inspiroi sinua. Näin voit päättää päiväsi positiivisiin ajatuksiin sen sijaan, että pohdit päivän tapahtumia tai murehdit tulevaa. Mitä jos kokeilisit aloittaa myös aamusi parilla innostavalla sivulla?

Tässä muutama lukusuositus Hidasta elämää -kirjaperheen kirjoista, jotka auttavat sinua palaamaan omaan voimaasi:

Rohkeasti rehellinen

Muuta asenteesi, muuta elämäsi

Kaikki valo maailmassa

6. Pidä taukoa älylaitteista.

Tsekkaatko vähän väliä puhelintasi ilman, että edes huomaat? Se voi olla merkki siitä, että pieni vieroitus älylaitteestasi tekisi hyvää. Mitä vähemmän vietät aikaa puhelimellasi, sitä enemmän sinulla on aikaa oikeasti tärkeille asioille kuten ihmissuhteille, itsetutkailulle, luovuudelle, läsnäololle ja omille tarpeille. Voit aloittaa laittamalla puhelimen sivuun vaikkapa päivällisen ajaksi tai asettamalla jonkun ajan illasta, minkä jälkeen et enää selaile puhelintasi. Myös someton päivä tai pari voi tehdä ihmeitä.

 7. Kirjoita päiväkirjaa.

Päiväkirjan kirjoittaminen on yksi tapa löytää syvempi yhteys omaan mieleesi ja sydämeesi. Kirjoittaminen auttaa kohtaamaan ja prosessoimaan omia ajatuksia ja tunteita. Sisään padotut ongelmat, huolet ja murheet voivat täyttää mielen ja tuntua henkisenä taakkana. Kokeile kirjoittaa se kaikki ulos ja tarkkaile, mitä tapahtuu. Saatat saada uusia tärkeitä oivalluksia.

Hetki päiväkirjan parissa voi olla mainio henkistä hyvinvointia tukeva aamu- tai iltarutiini. Kirjoitustekniikoita on monenlaisia. Voit esimerkiksi kirjoittaa itsellesi kirjeen, aloittaa jokaisen aamusi kirjoittamalla yhden sivun tai katsoa kellosta ajan ja kirjoittaa 10 minuuttia vapaasti, mitään sensuroimatta. Yksi ihana tapa on päättää jokainen ilta etsimällä päivästä muutamia kiitollisuuden aiheita.

Testaa, mikä toimii sinulle parhaiten.

Lähde: The Chopra Center – 10 Spiritual Self-Care Tips You Need to Know

 

Kurkkaa kirja:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image