10 merkkiä siitä, että saatat olla liian kiltti

Kiltteys on ihana asia. Jos kilttejä ja huomaavaisia ihmisiä olisi enemmän, maailma olisi parempi paikka. Mutta jos kiltteys menee yli, se aiheuttaa ongelmia.

Tuleeko mieleesi tilanteita, joissa ylitsesi on kävelty tai olet suostunut tekemään sellaista, johon sinulla ei oikeastaan olisi ollut aikaa? Tai olet jäänyt aivan liian pitkäksi aikaa kuuntelemaan jonkun tuttavan pitkää vuodatusta? Jokainen joutuu varmasti joskus tällaiseen tilanteeseen, mutta erityisesti kiltit ihmiset, koska ein sanominen ja omien puoliensa pitäminen on vaikeaa.

Jos yrittää aina täyttää kaikkien muiden tarpeet, voi käydä niin, että pikku hiljaa unohtaa kokonaan omansa. Kiltteyttä saatetaan käyttää myös hyväksi, kun muut ihmiset huomaavat, ettei kiltti koskaan pidä puoliaan tai sano ei. Tässä 10 merkkiä siitä, että saatat olla liian kiltti:

1. Pahoittelet tai pyytelet usein anteeksi.

Anteeksipyyntö on paikallaan, jos joudut perumaan sovitun tapaamisen tai olet oikeasti aiheuttanut toiselle vahinkoa. Mutta huomaatko tiputtelevasi pahoitteluja ja anteeksipyyntöjä sinne tänne ilman varsinaista syytä? Ehkä tunnet aivan suotta syyllisyyttä sellaisista asioista, joista ei tarvitsisi.

2. Autat usein muita, mutta sinua ei auteta.

Ylikilteillä ihmisillä on usein ystäviä ja sukulaisia, jotka ovat jatkuvasti pyytämässä apua tai palveluksia. Avuliaisuus on ihana ominaisuus, mutta ei ole reilua, jos toinen aina antaa ja toinen ottaa. Onko elämässäsi ihmissuhde, jossa sinä aina joustat mutta toinen osapuoli ei koskaan?

3. Suostut liian usein, ja jälkeenpäin kaduttaa.

Jos myönnyt usein, vaikka et oikeastaan haluaisi, se kaduttaa ja harmittaa myöhemmin. Kiltteyden ja ylikiltteyden voi erottaa siitä, miltä kiltti teko tuntuu jälkeenpäin. Jos heti alkaa kaduttaa, olet ehkä suostunut vääristä syistä.

4. Jätät oman mielipiteesi kertomatta.

Ketkä ystäväporukassasi tai perheessäsi valitsevat ravintolan, leffan tai matkakohteen? On ylikiltteyden merkki, jos et koskaan kerro, mitä itse haluat ja vain suostut aina siihen, mitä muut ehdottavat.

5. Sinulla ei ole omaa elämää.

On tärkeää, että työn, ystävyyssuhteiden ja perheen lisäksi on myös omaa elämää. Ylikiltti saattaa huomata, ettei hänellä ole harrastuksia tai omaa aikaa. Silloin on syytä järjestää omaa aikaa ja keksiä jonkin oma juttu, jota haluaa itse tehdä.

6. Välttelet riitoja ja konflikteja viimeiseen asti.

Harva ihminen haluaa riidellä, joten riitojen välttely on normaalia. Ylikiltti saattaa kuitenkin päätyä toisten ovimatoksi tai sylkykupiksi vain siksi, että ei kykene puolustamaan itseään.

7. Pelkäät torjutuksi tulemista.

Torjutuksi tulemisen pelko voi olla syy ylikilttiin käytökseen. Jos tunnet sisimmässäsi, että et ansaitse elämässäsi olevia ihmisiä, saatat tehdä liikaa miellyttääksesi heitä ja sortua ylikiltteyteen.

8. Kalenterisi on täynnä asioita, joita et oikeastaan haluaisi tehdä.

Käy läpi kalenteriasi ja laske, kuinka monta asiaa teet muiden takia ja kuinka monta itsesi vuoksi. Jos suurin osa asioista on muiden hyväksi, saatat olla liian kiltti.

9. Et pysty sanomaan ei ystävällesi.

Kiltit ihmiset saattavat huomata olevansa ystävyyssuhteessa, jossa heitä käytetään hyväksi. Ystävyys saattaa muistuttaa enemmän riippuvuutta kuin ystävyyssuhdetta.

10. Hukut aina töihin.

Lisätöiden saaminen on luottamuksen osoitus, mutta toisaalta liian kiltti ajautuu tekemään liikaa töitä, koska hän ei uskalla sanoa ei.

Lähde: Bustle.com


TOIMITUKSEN VINKKI: Kurkkaa puodista Kiltin voimakortit, jos huomaat, että…

…laitat usein muiden tarpeet omiesi edelle
…et oikein osaa sanoa “ei”
…koet usein joutuvasi muiden ihmisten tallomaksi
…opettelet tervettä rajanvetoa
…haluat oppia pitämään myös itsestäsi hyvää huolta.

Korttipakka auttaa sinua arvostamaan itseäsi ja vetämään rajoja, jotka ovat tärkeä turva omalle hyvinvoinnillesi.

Tutustu Kiltin voimakortteihin TÄÄLLÄ.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image