Miten tavaroiden karsiminen voi tuoda lisää vapautta elämään?

Marja-Maija Valtonen on yrittäjä, joka suhtautuu intohimoisesti Lapin luontoon sekä ekologiseen arkeen. HEMPEA -brändinsä kautta hän haluaa tuoda esille hampputekstiilejä ja luonnon inspiroimaa yksinkertaista kauneutta koteihin.

Kodin tavaroiden karsiminen on usein minimalistisen elämäntyylin keskiössä. Syitä minimalismiin on monia, kuten ekologinen elämäntyyli, yksinkertaista kauneutta huokuva koti tai henkinen hyvinvointi, jota tavaroiden karsiminen tuo.

Miten tavaroiden vähentäminen kodissa voi tuoda elämääsi ja arkeesi kokemuksen vapaudesta?

Tässä kirjoituksessa kerron muutamia ajatuksia siitä, miten tavaroiden karsiminen voi tuoda sinulle lisää vapautta ja henkistä hyvää oloa.

Tavarapaljous täyttää elämämme

Onko sinullekin tuttua tunne, kuinka kodin epäjärjestys ja nurkissa lojuvat tavarakasat kuristavat kurkkuasi ja kiristävät otsaasi? Tuntuuko sinustakin vaikealta tarttua ruoanlaittoon, harrastuksiin tai muihin tehtäviin, kun haluat ensin saada kodissasi vallitsevan kaaoksen hallintaan?

Omistamistaan tavaroista täytyy huolehtia. Niille täytyy olla säilytystilaa ja ne on pidettävä järjestyksessä. Niitä on huollettava, korjattava ja vakuutuksetkin täytyy pitää mielessä.

Mitä vähemmän sinulla on tavaroita, sitä vähemmän aikaasi ja energiaasi kuluu niistä huolehtimiseen. Tarvitset vähemmän aikaa tavaroiden huoltamiseen, järjestelyyn, siivoamiseen ja esimerkiksi pyykkihuoltoon. Mihin käyttäisit tuon tavaroiden karsimisella vapautuvan ajan?

Tavaroiden karsiminen tuo vapauden valita

Palattuasi kotiin työpäivän jälkeen haluaisit vain nauttia kupillisen teetä terassilla, katsella lempisarjaasi tai lähteä lenkille. Mutta, ensin täytyisi siivota keittiön pöytä ja järjestellä vaatekaappi. Lakanatkin odottavat silitystä ja lasten vaatepino kierrätystä.

Ympäröivät tavarat tuovat meille velvollisuuksia, jotka voivat alkaa määritellä elämäämme ja sitä mitä teemme päivittäin.

Kun kodissasi on vähemmän tavaroita, on kaikkea niihin liittyvää tekemistäkin vähemmän. Et ole sidottu tavaroiden tuomaan ajanviettoon, vaan voit vapaasti valita mitä haluat tehdä. Tai voit pysähtyä hetkeksi ja olla tekemättä mitään.

Vähentämällä kuluttamista, säästät ajan lisäksi rahaa

Kun vähennät tavaramäärää ja karsit omistamiasi tavaroita, säästät ajan lisäksi rahaa.

Kun ostat vähemmän ja harkiten, on se myös taloudellisesti kannattavaa. Voit saada rahaa myös myymällä tarpeettomia tavaroitasi.

Et myöskään tarvitse rahaa vakuutuksiin, korjauksiin ja huoltotöihin. Et tarvitse tavaroille säilytyspaikkaa, mikä voi olla merkittävä kuluerä isommalle omaisuudelle. Toisaalta myös kodin pienet, arkiset tavarat voivat viedä kokonaisuudessaan yllättävän paljon tilaa.

Ehkä voit jopa asua pienemmässä kodissa, kun et tarvitse niin paljon tilaa kaikelle omaisuudellesi.

Säästyvän rahan ja ajan voit käyttää vaikkapa matkusteluun tai itsesi hemmotteluun hieronnassa tai joogatunnilla.

Yksinkertaisuus tuo tunteen vapaudesta

Kun kaapit eivät tursuile täpötäysinä ja kodissasi on sinulle sopiva määrä tavaraa, vapautuu myös mieleesi enemmän tilaa.

On yllättävää, miten paljon omaisuus sitoo meitä, sekä henkisesti että fyysisesti.

Oletko koskaan ajatellut miten paljon ajatuksia käytämme tavaroiden miettimiseen? Siihen mitä kaikkea kaunista ja sillä hetkellä tarpeelliselta tuntuvaa haluaisimme kotiimme. Tai mitä tänään pukisimme päällemme niistä lukemattomista kaappimme täyttävistä vaihtoehdoista. Kuinka paljon yksinkertaisempaa olisi valita sopivat vaatteet, kun vaatekaapissa olisi vain tarkoin harkittu, yhteensopiva kokonaisuus vaatteita?

Fyysisesti tavarat voivat sitoa meitä tiettyyn paikkaan. Tavarapaljous voi määritellä meidät asumaan tietyssä paikassa, koska lähteminen tuntuu liian suurelta tehtävältä. Tai jopa matkustaminen voi vaatia liikaa ponnistuksia, koska tuntuu vaikealta jättää koti ja sen kaikki tavarat ilman hoitamista ja ylläpitoa.

Luopumalla tavarasta, voit saavuttaa yllättävän vapauden tunteen ja löytää oman polkusi elämässä.

Voisiko sinulla olla tavaroita, joista voisit luopua? Voisiko se tuoda keveyttä elämääsi?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image