Nuorten ajatuksia elämästä: “Haluaisin, että jokainen on tervetullut”

Sanotaan, että lapsissa ja nuorissa on toivo, mutta minkälaista maailmaa nuoret itse toivovat? Seuraavat ajatukset ovat seitsemäsluokkalaisten kirjoittamia. Mitä voisimme tehdä, että heidän toivomansa maailma olisi mahdollinen?

Vuonna 2018 pyysin seitsemänsien luokkien oppilaitani kertomaan, mitä he toivovat ja pyytävät maailmassamme ja mistä he kiittävät. Opettajana keräsin heidän kirjoittamansa vastaukset yhteen ja ne luettiin koulun yhteisessä tilaisuudessa.

Nuo silloiset seiskaluokkalaiset ovat nyt päättäneet peruskoulunsa ja suuntaavat maailmaan kolhuineen ja toiveineen, mutta samat toiveet ovat edelleen ajankohtaiset. Tässä osa niistä.

Moi, kuka siellä kuunteleekaan!

Pyydän itselleni ja muille iloa. Pyydän kiltteyttä, huomaavaisuutta, toisen kannustamista ja itsevarmuutta. Pyydän reiluutta, terveyttä, ystävällisyyttä ja anteliaisuutta.

Pyydän, ettei maailmassa syrjittäisi ketään uskontonsa, ihonvärinsä, sukupuolensa, sukupuolettomuutensa, taustojen, ulkonäön tai muun asian vuoksi. Pyydän, että kaikilla olisi samat mahdollisuudet.

Pyydän, että jokaisella olisi mahdollisuus olla oma itsensä ja arvokas, ja että jokainen pääsisi tekemään elämässään juuri niitä asioita mitä itse haluaa. Haluaisin, että jokainen on tervetullut.

Pyydän, ettei sotia olisi, vaan että kaikki eläisivät sovussa ja pysyisivät turvassa. Toivon, että maailmaan saataisiin rauhaa ja rakkautta erimielisyyksien tilalle. Haluaisin, että vaikka ihmiset riitelisivät, riidat sovittaisiin ja riidoista opittaisiin.

Toivon, että…

Toivon, että ilmaston lämpeneminen loppuu tai että sitä voidaan hidastaa. Pyydän, että ihmiset tukisivat luontoa ja sen elementtejä – eivätkä käyttäisi lahjaa väärin.

Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät eläinten tunteita, eivätkä kohtelisi niitä kaltoin.

Toivon, että sukuni pysyy terveenä ja hyvissä väleissä toistensa kanssa.

Toivon, ettei koulussani kiusattaisi ketään.

Toivon työrauhaa.

Toivon, että elämän valinnat olisivat oikeat, ja että elämä antaa paljon hyviä kokemuksia.

Toivoisin, että ihmiset sanoisivat toisilleen enemmän hyviä asioita, ja että jokainen sanoisi joskus toiselle: “Olet minulle rakas”, “olet tärkeä”.

Toivon, että maailma saataisiin paremmaksi, sillä voisimme parantaa monien ihmisten vointia varsinkin köyhemmissä maissa. Anna meille voimaa luopua tarpeettomasta muiden hyväksi.

Kiitos, että…

Kiitos että me olemme yhdessä tänään, juuri nyt.

Kiitos huolenpidosta: perheestä, vanhemmista, ystävistä, terveydestä, ruoasta, vedestä, vaatteista, kodin lämmöstä ja katosta pään päällä.

Kiitos kavereista, teknologiasta ja musiikista.

Kiitos, että maailmassa on kehittynyt lääketiede ja että voimme sen avulla parantaa sairauksia.

Kiitos, että saamme elää Suomessa. Täällä on yleisesti turvallista ja hyvä kasvaa. Kiitos, että saan mahdollisuuden käydä koulua, tutustua uusiin ihmisiin ja harrastaa.

Kiitos, että voin omalla osaamisellani ja yrittämälläni tehdä maailmasta paremman paikan elää.

Kiitos että saan elää.

Hyvää kaikille

Toivon hyvää niille, joilla on vaikutusvaltaa, että he osaisivat tehdä hyviä päätöksiä, joista seuraisi hyvää muillekin.

Toivon hyvää läheisilleni. Perheelleni, jotta he jaksaisivat arjen haasteissa. Ystävilleni, jotta heillä riittäisi positiivista mieltä. Kaukana asuville sukulaisilleni, jotta he pysyisivät terveinä.

Toivon hyvää kaikille, jotka ovat muille ystävällisiä, ja kaikille, jotka elävät vaikeita aikoja.

Toivon hyvää jokaiselle ihmiselle, eläimelle ja eliölle tällä maapallolla, sillä jokainen on ansainnut sen.

Toivon viimeiseksi, että joku kuunteli!

💜

Lisää tältä kirjoittajalta: Susanna Erätulen Etsijän kirja – mitä on olla ihminen? löytyy Storytelista sekä Hidasta elämää -puodista.

Hidasta elämää -lukijana voit kuunnella kaikkia Storytel-sisältöjä ilmaiseksi 30 päivää, kun rekisteröidyt TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image